АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Читайте также:
  1. II. СТРУКТУРА отчетА по Практике по профилю специальности
  2. III. СТРУКТУРА КУРСА
  3. III. Структура курсовой и ВКР
  4. IV Структура и стратегия фирмы, внутриотраслевая конкуренция
  5. LDPC коды: структура
  6. V. ИНФРАСТРУКТУРА
  7. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  8. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  9. А.П. Цыганков. Современные политические режимы: структура, типология, динамика. (учебное пособие) Москва. Интерпракс, 1995.
  10. Адміністративно-господарська структура лісгоспу
  11. АК. Структура белков, физико-химические свойства (192 вопроса)
  12. Анкета – структура, основные критерии построения анкеты

Кафедра української словесності та культури

 

Затверджую

Завідувач кафедри української словесності та культури

_____________І. В. Зайцева

 

«_______»________________2015р.

 

 

РОБОЧА ПРОГРАМА

з навчальної дисципліни «Культура українського народу»

для підготовки фахівців за ОКР бакалавр

денної та заочної форми навчання

галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування»

за напрямом підготовки 6.030601 «Менеджмент»

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

6.030508 «Фінанси і кредит»

6.030504 «Економіка підприємства»

6.030503 «Міжнародна економіка»

6.030502 «Економічна кібернетика»

галузі знань 0304 «Право»

за напрямом підготовки 6.030401 «Правознавство»

6.030402 «Правоохоронна діяльність»

галузі знань 0501 «Інформатика та обчислювальна техніка»

за напрямом підготовки 6.050101 «Комп’ютерні науки»

галузі знань 0301 «Соціально-політичні науки»

за напрямом підготовки 6.030103 «Практична психологія»

галузі знань 1301 «Соціальне забезпечення»

за напрямом підготовки 6.130102 «Соціальна робота»

 

статус дисципліни вибіркова

Ірпінь ­– 2015

 

Робоча навчальна програма з курсу «Культура українського народу» складена на основі програми навчальної дисципліни, затвердженої у 2015 році.

 

Автори: І.В.Зайцева, канд. пед. наук, доцент

кафедри української словесності та культури

О.П.Калита, канд. пед. наук, доцент

кафедри української словесності та культури

А.К.Павлова, канд.філол. н., кафедри української словесності та культури

Г.В.Скуратівська, старший викладач кафедри української словесності та культури

 

 

Рецензент: І.А.Максименко, к. філософ. н, доцент

 

Розглянуто і схвалено

на засіданні кафедри української словесності та культури,

протокол №___ від «___»______2015р.

 

Завідувач кафедри ________________ І.В. Зайцева

 

Зміст

 

 

Передмова  
Опис, структура навчальної дисципліни  
Зміст навчальної дисципліни  
Таблиця відповідності результатів контролю знань  
Розподіл балів,  
Критерії оцінювання знань на семінарських заняттях, індивідуальної та самостійної роботи  
Форми та засоби поточного та підсумкового контролю знань (заочна форма навчання)  
Орієнтовна тематика навчальних і творчих проектів  
Контрольні питання з курсу  
Рекомендована література  

 


 

 

Передмова

 

У полікультурному й багатонаціональному світі особливої актуальності набуває науковий підхід до вивчення історії української культури. Адже саме знання вітчизняної культури сприяє формуванню в особистості широкого світобачення, орієнтованого на загальнолюдські гуманістичні цінності. Це надзвичайно важливо у зв’язку з необхідністю підвищення не тільки професійної, але й моральної відповідальності кожної людини за наслідки своєї діяльності. Сприйняття та розуміння української культури як соціально-історичного феномена допоможе кваліфіковано аналізувати, систематизувати, класифікувати та створювати оптимальні моделі процесів духовного, соціально-політичного та культурно-мистецького життя. Культурологічна освіта покликана готувати молодь до самостійної орієнтації в сучасному світі, сприяти взаєморозумінню й продуктивному спілкуванню представників різних культур.

Програмою курсу передбачено вивчення: основних питань теорії культури як науки; з’ясування найхарактерніших підходів до визначення української культури як складного суспільно-історичного явища; найголовніших концепцій культури; розвитку української культури від прадавніх часів до наших днів; історії української культури в її взаємозв’язках зі світовою культурою; розгляд досягнень українського народу впродовж тривалої боротьби за національну незалежність та власну державність.

Мета курсу – сформувати усвідомлене розуміння ролі та призначення культури в житті цивілізованого суспільства й людини; залучити студентів до вітчизняної культурної спадщини, допомогти усвідомити місце української культури у світовому культурному процесі; сприяти подоланню розриву між достатньо високим рівнем професійної підготовки та низьким загальнокультурним розвитком випускників ВНЗ; формувати гуманістичний світогляд, заснований на пріоритеті загальнолюдських цінностей; розвивати творчі здібності студентів як невід’ємну частину професійної підготовки.

Завдання курсу – дати студентам базові знання про сутність культури, її структуру та функції, закономірності розвитку; поглибити набуті знання з історії української культури; сформувати навички та вміння самостійного мислення й аналізу закономірностей культурних процесів, застосування знань з історії української культури для визначення лінії особистої поведінки в умовах розмаїття культур.

У результаті вивчення курсу студенти повинні

знати:

основні культурологічні поняття;

· основи та підходи до розуміння культури як складного історичного явища;

· основні філософські концепції культури, зміст яких відображає характер культурно-історичного розвитку світової та української культури;

· досягнення українського народу на кожному історичному етапі з часів трипільської культури до наших днів;

· специфіку української культури як складової частини культурно-світового процесу;

· систему програмування власного художнього та етичного саморозвитку;

вміти:

· вирізняти методологічні підходи до визначення суті, змісту та характеру цінностей культури;

· орієнтуватися в класичних та сучасних філософських концепціях розвитку культури;

· знаходити тип, характер, історичний контекст тих чи інших духовних цінностей, виходячи з засвоєних знань із історії вітчизняної культури;

· вільно орієнтуватися в логіці розвитку української культури.

Міжпредметні зв’язки зумовлені тим, що «Культура українського народу» – це складна синтетична дисципліна, всі поняття якої визначаються філософією, а явища культури розглядаються у процесі їх історичного розвитку. Вивчаючи курс, студенти знайомляться з пам’ятками архітектури, мистецькими стилями й напрямами, соціологічними процесами, різними формами релігії. Тому передумовами вивчення предмета «Історія української культури» є такі дисципліни: «Філософія», «Історія України», «Соціологія», «Релігієзнавство», «Українська мова», «Українська література», «Зарубіжна література», «Риторика», «Правознавство».

Програмою курсу «Історія української культури» передбачено лекційні та семінарські заняття, індивідуальна та самостійна робота студента.

Індивідуальна робота студента (під керівництвом викладача) передбачає вивчення окремих тем, виконання творчих завдань, навчальних проектів.

Результатами виконання самостійної роботи є написання доповідей, підготовка та участь у творчих вечорах і фестивалях, екскурсії до визначних пам’яток культури, відвідування театрів, музеїв, мистецьких виставок.

Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських занять, перевірки виконання індивідуальної та самостійної роботи.

Під час проведення семінарських занять застосовуються такі засоби контролю: усне опитування та перевірка самостійної роботи студента.

Перевірка виконання індивідуальної роботи здійснюється на заняттях, що проводяться за окремим графіком.

Поточно-модульний контроль здійснюється під час проведення модульної контрольної роботи на останньому семінарському занятті.

Форма проведення модульної контрольної роботи – письмова робота (відповідь на питання), виконання тестових завдань, захист навчальних проектів.

 


ОПИС ДИСЦИПЛІНИ «Культура українського народу»

 

Предмет курсу: питання теорії культури як науки; з’ясування найхарактерніших підходів до визначення української культури як складного суспільно-історичного явища; філософські концепції розвитку культури; розвиток української культури від прадавніх часів до наших днів; історія української культури в її взаємозв’язках зі світовою культурою; розгляд досягнень українського народу впродовж тривалої боротьби за національну незалежність та власну державність.

 

Мета: сформувати усвідомлене розуміння ролі та призначення культури в житті цивілізованого суспільства й людини; залучити студентів до вітчизняної культурної спадщини, допомогти усвідомити місце української культури у світовому культурному процесі; сприяти подоланню розриву між достатньо високим рівнем професійної підготовки та низьким загальнокультурним розвитком випускників ВНЗ; формувати гуманістичний світогляд, заснований на пріоритеті загальнолюдських цінностей; розвивати творчі здібності студентів як невід’ємну частину професійної підготовки.

Передумови вивчення: «Історія України», «Філософія», «Соціологія», «Релігієзнавство», «Українська мова», «Українська література», «Зарубіжна література», «Риторика», «Правознавство».

 

Змістово-модульна структура дисципліни Курс: перший Семестр: перший Галузь знань, напрям, освітньо-кваліфікаційний рівень Характеристика навчальної дисципліни
Кількість кредитів: національних - 1,7 ECTS – 3 Модулів: 1 Змістових модулів: 2 Загальна кількість годин: 90 Галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування» за напрямом підготовки 6.030601 «Менеджмент» галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит», 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030503 «Міжнародна економіка», 6.030502 «Економічна кібернетика» галузі знань 0304 «Право» за напрямом підготовки 6.030401 «Правознавство», 6.030402 «Правоохоронна діяльність» галузі знань 0501 «Інформатика та обчислювальна техніка» за напрямом підготовки 6.050101 «Комп’ютерні науки» галузі знань 0301 «Соціально-політичні науки» за напрямом підготовки 6.030103 «Практична психологія» галузі знань 1301 «Соціальне забезпечення» за напрямом підготовки 6.130102 «Соціальна робота» Нормативна Рік підготовки: 1 Лекції: 14 год. Семінари (практичні):16 год. Самостійна робота: 58 год. Індивідуально-консультаційні заняття: 2 год.   Вид контролю:письмовийіспит

СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«Культура українського народу»

галузі знань 0306 «Менеджмент і адміністрування»

за напрямом підготовки 6.030601 «Менеджмент»

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

за напрямом підготовки 6.030509 «Облік і аудит», 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030503 «Міжнародна економіка», 6.030502 «Економічна кібернетика»

галузі знань 0304 «Право»

за напрямом підготовки 6.030401 «Правознавство», 6.030402 «Правоохоронна діяльність»

галузі знань 0501 «Інформатика та обчислювальна техніка»

за напрямом підготовки 6.050101 «Комп’ютерні науки»

галузі знань 0301 «Соціально-політичні науки»

за напрямом підготовки 6.030103 «Практична психологія»


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)