АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рахункова палата Європейського Союзу

Читайте также:
  1. Британии, где высшей инстанцией является Палата лордов, Верховный
  2. Джерела корпоративного права Європейського Союзу.
  3. Джерела митного права Європейського Союзу.
  4. Джерела податкового права Європейського Союзу.
  5. Джерела торгового права Європейського Союзу.
  6. До стандартів Європейського Союзу.
  7. Если вторая палата полностью отказывает в одобрении законопро-
  8. Загальна торгова політика і торгове право Європейського Союзу.
  9. Законодательный орган Марокко —Палата представителей
  10. Ис.10 Розрахункова схема без фільтрової свердловини
  11. Их палатах конгресса. В Норвегии отлагательное вето, принадле-
  12. Митний тариф Європейського Союзу.

Рахункова палата ЄС (або Суд аудиторів) – це спеціалізований фінансовий орган Європейського Союзу, який покликаний допомагати Європарламенту та іншим установам ЄС у здійсненні контролю за правильним та ефективним використанням фінансових ресурсів Європейського Союзу.

Рахункова палата складається з 15 членів, які призначаються одноголосним рішенням Ради ЄС. Кандидати на посади членів Рахункової палати висуваються кожною державою-членом ЄС. Перед тим як прийняти рішення про призначення членів Рахункової палати Рада ЄС має одержати відповідний висновок Європарламенту щодо кандидатур на посади членів Рахункової палати. Строк повноважень членів Рахункової палати становить 6 років. Члени Рахункової палати можуть переобиратися на новий строк.

Кандидатом на посаду члена Рахункової палати може бути особа, яка має високі професійні здібності та відповідну кваліфікацію, що підтверджується наявністю досвіду роботи в національних чи міжнародних контролюючих органах.

При здійсненні своїх повноважень члени Рахункової палати повинні бути незалежними, неупередженими та здійснювати свої функції виключно в інтересах Європейського Союзу. На час виконання ними своїх обов’язків вони не вправі займатися будь-якою оплачуваною чи неоплачуваною діяльністю.

Підставами для дострокового припинення повноважень члена Рахункової палати є:

а) закінчення терміну повноважень;

б) смерть;

в) добровільна відставка;

г) примусова відставка.

Член Рахункової палати може бути примусово відправлений у відставку тільки на підставі рішення Суду ЄС у випадку його невідповідності займаній посаді або невиконання ним покладених на нього обов’язків.

Вакансія, що з'явилася в результаті дострокового припинення повноважень члена Рахункової палати, заповнюється на зали­шок терміну перебування члена на посаді.

До членів Рахункової палати застосовуються також положення Протоколу про привілеї та імунітет службовців Європейського Співтовариства, які застосовуються до суддів Суду ЄС.

Зі свого складу члени Рахункової палати обирають її голову. Голова Рахункової палати обирається строком на три роки з правом повторного переобрання. Голова скликає та веде засідання Рахункової палати, здійснює головування на ньому, а також забезпечує належну організацію діяльності Рахункової палати.

В процесі своєї діяльності Рахункова палата перевіряє звіти про всі доходи і видатки Європейського Співтовариства. Вона також розглядає звіти про всі доходи і ви­датки всіх органів, створених Співтовариством за умови, якщо статутний документ відповідного органу не виключає такого розгляду.

Рахункова палата надає Європейському Парламенту і Раді гарантійний документ щодо правильності ведення рахунків та законності і правильності всіх операцій.

Рахункова палата стежить за правильним управлінням фінансовими ресурсами Європейського Союзу, а також здійснює контроль за законністю та повнотою всіх доходів та витрат.

В процесі здійснення своїх функцій Рахункова палата проводить перевірки. Перевірка базується на бухгалтерській звітності та, за необхідності, проводиться без попередження в інститутах Співтовариства, в приміщеннях будь-якого органу, який здійснює управління доходами чи видатками за дорученням Співтовариства, та в державах-членах, включаючи приміщення будь-якої фізичної чи юридичної особи, яка отримує платежі з бюджету ЄС. В державах-членах аудиторська перевірка здійснюється у співпраці з національними аудитор­ськими органами або, якщо останні не мають необхідних повно­важень, з компетентними національними установами. Рахункова палата та національні аудиторські органи держав-членів спів­працюють у дусі довіри, в той же час зберігаючи свою незалеж­ність. Ці органи чи установи інформують Рахункову палату про свій намір брати участь в перевірці.

Інші інститути Співтовариства та органи, що управляють до­ходами та видатками від імені Співтовариства, будь-яка фізич­на чи юридична особа, яка отримує платежі з бюджету, та націо­нальні аудиторські органи або, якщо вони не мають необхідних повноважень, то компетентні національні установи надають Ра­хунковій палаті, на її вимогу, будь-який документ чи інформа­цію, потрібну для виконання нею своїх завдань.

Після закінчення кожного фінансового року Рахункова палата готує щорічний звіт. Він направляється іншим інститутам Співтовариства і публікується в офіційному виданні, разом з відповідями цих інсти­тутів на зауваження Рахункової палати.

Рахункова палата у будь-який час може представити свої зауваження, зокрема у формі спеціальних звітів, щодо пев­них питань, і надавати висновки на вимогу того чи іншого інсти­туту Співтовариства.

Вона приймає свої щорічні звіти, спеціальні звіти та виснов­ки більшістю голосів своїх членів.

Крім цього, Рахункова палата допомагає Європейському Парламенту і Раді ЄС у здійснен­ні ними своїх повноважень щодо контролю за виконанням бюд­жету Європейського Союзу.

 

Література:

  1. Введение вправо Европейского Союза. Учебное пособие / Под. ред. С.Ю. Кашкина. – М.: Изд-во Эксмо, - 2005.

2. Грицяк І.А. Право та інституції Європейського Союзу. – К.: „К.І.С.”, 2004.

  1. Европейское право / Энтин Л.М. (отв. ред.). - М.: Норма, 2004.
  2. Европейское право / Энтин Л.М. (отв. ред.). - М.: Норма, 2005.
  3. Європейський Союз. Консолідовані договори. – К.: Port-Royal, 1999.
  4. Опришко В.Ф., Омельченко А.В., Фастовець А.С. Право Європейського Союзу. - К., 2002.
  5. Право Европейского Союза: Учебник для вузов / Под ред. С.Ю. Кашкина. – М.: Юристъ, 2004.
  6. Топорнин Б.Н. Европейские сообщества: право и институты. - М., 1992.
  7. Хартли Т. К. Основы права Европейского Сообщества. - М., 1998.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)