АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Страхове пенсійне забезпечення та його рівні в Україні

Читайте также:
  1. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  2. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  3. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  4. А.4. Ресурсне забезпечення виконання протоколу
  5. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  6. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  7. Аграрна реформа П. Сталипіна в Україні і її наслідки
  8. Агрохімічна служба в Україні у радянські часи
  9. Агрохімічне забезпечення і обслуговування
  10. Адміністративна реформа в Україні
  11. Апаратне забезпечення інформаційних процесів
  12. Бюджетний механізм забезпечення фінансування соціальної сфери

ТЕМА 2.2. СИСТЕМА СТРАХОВОГО ПЕНСІЙНОГО

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

 

1. Страхове пенсійне забезпечення та його рівні в Україні.

2. Страхові пенсії за законодавством України.

3. Загальні умови пенсійного забезпечення за солідарною пенсійною системою.

3.1. Пенсії за віком.

3.2. Умови призначення та виплати пенсії в разі інвалідності.

4. Загальні умови призначення пенсій у накопичувальній пенсійній системі.

5. Загальні умови призначення пенсій у недержавній пенсійній системі

Страхове пенсійне забезпечення та його рівні в Україні

Страхове пенсійне забезпечення в Україні здійснюється за трирівневою системою.

Перший рівень передбачає виплату пенсій за рахунок за­гальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Йому притаманний солідарний перерозподіл доходів між різними поколіннями людей. Воно відбувається завдяки по­криттю видатків на виплату пенсій із поточних надходжень, що їх сплачують працюючі особи у вигляді страхових внесків. У світовій практиці такий варіант пенсійного забез­печення називають системою «сплачуй на ходу» (pay as-you-go system). Пенсійні виплати тут здійснюються за рахунок страхових внесків, які обов'язково чи добровільно сплачу­ються працюючими громадянами (їх роботодавцями) та аку­мулюються у Пенсійному фонді України. Пенсійні кошти не є об'єктом приватної власності осіб, які їх сплачують, а тому в разі їх смерті використовуються іншими учасниками фонду.

Другий рівень становить накопичувальна система загально­обов'язкового державного пенсійного страхування. В її основу покладено акумулювання коштів застрахованих осіб у Накопичувальному фонді та здійснення фінансування витрат на оплату договорів страхування довічних пенсій і одноразових виплат.

Суть такої системи полягає у тому, що частина обов'язко­вих внесків до пенсійної системи накопичується в єдиному Накопичувальному фонді і обліковується на індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках громадян, які (та на користь яких) сплачуватимуть такі внески. Ці кошти інве­стуються в економіку країни з метою отримання інвестицій­ного доходу і захисту їх від інфляційних процесів. Управ­ління пенсійними коштами здійснюють уповноважені компанії з управління активами. Для них ця діяльність є основною та потребує ліцензування, а вибір їх здійснюється на конкурсній (тендерній) основі. При інвестуванні пенсій­них активів компанії діють згідно з вимогами законопро­ектів щодо напрямів інвестування ринків, на яких можна бу­де здійснювати інвестиції, та вимог щодо диверсифікації (вкладання коштів у різні напрями) інвестиційних вкладень. Безпосереднє зберігання пенсійних активів здійснює банків­ська установа-зберігач, яка несе відповідальність за цільове використання цих активів. Кошти, що обліковуються на індивідуальних накопичувальних пенсійних рахунках громадян, є їх власністю і за умови досягнення пенсійного віку (чи будь-якого іншого пенсійного ризику) використовуються особою (чи її спадкоємцями) на власний розсуд. Пенсійні виплати з Накопичувального фонду здійснюються додатково до виплат із солідарної системи.

І, нарешті, на третьому рівні перебуває система недержав­ного пенсійного забезпечення. Вона є складовою системи накопичувального пенсійного забезпечення й ґрунтується на засадах добровільної участі у ній фізичних та юридичних осіб (крім випадків, передбачених законами), у формуванні пенсійних накопичень з метою отримання учасниками не­державного пенсійного забезпечення додаткових до загаль­нообов'язкового державного пенсійного страхування пен­сійних виплат.

Недержавне пенсійне забезпечення здійснюється:

1) пенсійними фондами шляхом укладення пенсійних контрактів між адміністраторами пенсійних фондів та вкладниками таких фондів;

2) страховими організаціями, які укладають договори страхування довічної пенсії, страхування ризику настання інвалідності або смерті учасника фонду;

3) банківськими установами, що укладають договори про відкриття пенсійних депозитних рахунків для накопичення пенсійних заощаджень у межах суми, визначеної для від­шкодування вкладів Фондом гарантування вкладів фізичних осіб.

Основу системи недержавного пенсійного забезпечення становлять недержавні пенсійні фонди, які за типами поді­ляються на відкриті, корпоративні та професійні.

Відкриті пенсійні фонди створюються юридичними особа­ми, а їх учасниками стають громадяни, які добровільно пере­раховують до них пенсійні внески.

Корпоративні пенсійні фонди створюються роботодавця­ми та особами, які перебувають з ними у трудових правовід­носинах. При створенні корпоративних пенсійних фондів роботодавці беруть на себе безумовне зобов'язання сплачува­ти додаткові пенсійні внески на користь своїх працівників, які і є учасниками цих фондів.

Професійні пенсійні фонди створюються об'єднаннями громадян або юридичних осіб за професійною ознакою. Учас­никами таких фондів є громадяни, які пов'язані з ними за своєю професійною діяльністю.

Ще однією формою заощаджень у межах третього рівня пенсійного забезпечення є відкриття пенсійних депозитних рахунків у банківських установах або страхових організа­ціях за ініціативою певної особи.

Особи, які мають досить високі заробітки, можуть додат­ково до заощаджень у Накопичувальному фонді перерахову­вати внески до обраного ними недержавного пенсійного фонду. Крім цього, система недержавних пенсійних фондів дає змогу залучати також кошти роботодавців до формуван­ня пенсійних заощаджень їхніх працівників. Для тих робо­тодавців, які використовують шкідливі умови виробництва, здійснення пенсійних відрахувань на користь таких праців­ників поступово стане обов'язковим.

Розміри пенсії у системі недержавного пенсійного забезпе­чення залежатимуть від розміру страхових внесків та терміну, протягом якого ці внески накопичувалися, а також від розміру отриманого на них інвестиційного доходу.

Громадяни України можуть бути учасниками та отриму­вати пенсійні виплати одночасно з усіх трьох рівнів системи пенсійного забезпечення. Право брати участь або обмеження щодо участі громадян у відповідних рівнях системи пен­сійного забезпечення в Україні та отримання пенсійних ви­плат встановлюються відповідними законами.

Для певних категорій громадян законами України можуть визначатися умови, норми і порядок їх пенсійного забезпечення, відмінні від загальнообов'язкового державно­го пенсійного страхування та недержавного пенсійного забез­печення (наприклад, пенсійне забезпечення державних службовців тощо).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)