АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Показник відносної економічної ефективності капіталовкладень

Читайте также:
  1. Адміністративно-командна система (АКС) – спосіб економічної ор-
  2. Алгоритм задачі обробки економічної інформації
  3. Аналіз ефективності використання основних фондів
  4. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  5. Аналіз інтенсивності й ефективності використання основних засобів
  6. Аналіз показників використання основних засобів підприємства
  7. Аналіз ринку металів в умовах світової економічної кризи
  8. Аналітичні показники ряду динаміки.
  9. Бактериологічні показники якості води характеризують нешкідливість води відносно присутності хвороботворних мікроорганізмів.
  10. Валовий внутрішній продукт – основний макроекономічний показник.
  11. Вартісні показники ефективності використання
  12. Вартісні показники продукції сільського господарства

 

використовується за існування кількох альтернативних варіантів інновацій, причому реалізація інновації передбачає різнобічний вплив на виробничий процес, який полягає у зміні витрат і в поліпшенні збуту продукції, що зменшує величину питомих витрат на її виготовлення. Критерієм вибору є мінімум приведених витрат.

 

Показник річної економічної ефективності охоплює умовну річнуекономію витрат, фактичну економію витрат та річний економічний ефект.

 

Річний економічний ефект визначається за формулою

 

Ер = екС - Ен * додК, (9)
де екС – річна економія витрат (собівартості);  
Ен –показник нормативної економічної ефективності, величина якого

 

залежить від прийнятого для підприємства рівня віддачі від капіталовкладень (як правило, 15%, тобто Ен = 0,15);

 

додК –додаткові капіталовкладення,пов’язані з реалізацією інновацій.Також для розрахунку річного економічного ефекту застосовується

більш розширена формула

 

Ер =[(С 1+ К 1* Ен)-(С 2+ К 2* Ен)]* Впр, (10)

де С1, С2 – собівартість одиниці продукції до і після впровадження інновацій;

 

К1, К2 –питомі капіталовкладення до і після впровадження інновацій; Впр –кількість продукції,що планується виготовити за рік.

 

Термін окупності капіталовкладень розраховується за формулою

 

  Т ок = к 2- к 1   (11)  
  с 1- с 2  
       
Річний економічний ефект.Визначається приведенням капітальних  
витрат до поточних протягом умовного року за формулою    
  Ереф = D С - Ен *D К, (12)  
де D К —додаткові капіталовкладення,пов'язані з реалізацією інновацій;  
Ен показник нормативної економічної ефективності, величина якого  

 

залежить від прийнятного для підприємства рівня віддачі від капіталовкладень (як правило, для устаткування достатнім є рівень 15%, тобто Ен = 0,15).

 

Розрахунок останнього показника необхідний у разі впровадження інновацій технічного характеру, амортизаційний період яких перевищує один рік.

 

Зниження рівня виробничих витрат може служити підставою длявстановлення нижчої ціни на продукцію підприємства (за умов прийнятного рівня рентабельності це підвищуватиме конкурентоспроможність продукції і може збільшити попит на неї). Тоді річний економічний ефект складатиметься як із економії приведених витрат, так і з додаткового прибутку, отриманого внаслідок збільшення обсяґів продажу продукції. Формула для його розрахунку у такому разі матиме такий вигляд

 

Ереф = D С + D П - Ен *D К, (13)

 

де D П - додатковий прибуток, отриманий підприємством внаслідок збільшення обсягу продажу продукції.

 

Наведена методика може застосовуватися і для визначення ефективності інновацій, спрямованих на підвищення якості продукції. Як правило, це супроводжується зростанням виробничих витрат (за рахунок підвищення складності виконуваних робіт, використання дорожчих матеріалів тощо).

 

Практичні завдання до заняття №2:

 

1. Визначити річний економічний ефект від впровадження нової моделі виробу та термін окупності додаткових капіталовкладень за наступними даними:

 

Показники Базова модель Нова модель
Програма випуску, тис. грн    
Додатковий капітал, тис. грн. -  
Собівартість продукту, грн.    
Ціна підприємства, грн.    

 

2. У механічному цеху машинобудівного заводу при переході на новий технологічний процес змінні витрати зменшуються з 0,8 до 0,65 грн./од. Водночас умовно-постійні витрати зростають з 7 до 127 грн./од.

 

Визначити:

 

- критичну величину річного випуску деталей; технологічну собівартість річного випуску деталей, який досягає

- критичної величини;

- річний обсяг виробництва деталей за новою технологією, за якою економія витрат від зниження собівартості деталей перевищить зростання умовно - постійних витрат.

 

3. Розрахувати економічну ефективність впровадження засобів механізації на операціях, які раніше виконували вручну, за такими даними:

 

Погодинна тарифна ставка робітника 1 розряду – 4,43; Тарифний коефіцієнт до впровадження засобів механізації – 1,145; після –

 

1,245; норма часу на виконання операції до впровадження засобів механізації – 110 хв., після – 60 хв.; річна виробнича програма – 90 тис. од., вводяться дві машини вартістю 8360 грн. кожна; встановлена потужність однієї машини – 0,18 кВт; річні витрати на запчастини на одну машину – 400 грн.; норма амортизаційних відрахувань – 15%; відрахування на утримання та експлуатацію обладнання – 20 %; нарахування на з/п – 33,5 %; додаткова з/п основних робітників – 10%.

 

4. Створена автоматизована лінія для виготовлення продукції. Визначити економічну доцільність її впровадження замість існуючого технологічного процесу.

 

Показник Базовий Новий  
варіант варіант  
   
Одноразові витрати на НДКР, тис. грн. - 12,0  
Балансова вартість обладнання, тис. грн. 28,6 54,8  
Витрати на виробничу площу, тис. грн. 24,8 21,2  
Чисельність працівників, чол.      
Середньорічна заробітна плата одного робітника, грн.      
Нарахування на заробітну плату, % 32,5 32,5  
Вартість спожитої за рік електроенергії, грн.      
Норма амортизації обладнання, %      
Витрати на ремонт обладнання, % від балансової вартості      
обладнання  
     
Річні витрати на амортизацію, ремонт і утримання      
приміщення, грн..  
     

 

5. Внаслідок удосконалення планування робочих місць на дільниці трудомісткість продукції зменшилась, що дало змогу зменшити суму заробітної плати основних робітників на 100 од. продукції на 4 грн. Економія заробітної плати становить 70% від всієї суми зниження собівартості. Виробнича програма дільниці на рік – 500 тис. виробів. Визначити умовно-річну економію і річний економічний ефект від реалізації інновації.

 

 


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)