АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вивчити та замалювати всі стадії мейозу у тварин

Читайте также:
  1. Методи кількісного обліку організмів, оцінки біомаси та продуктивності рослин і тварин.
  2. Механізм правового регулювання, його елементи і стадії
  3. На якій стадії в системі економічного кругообігу виникають фінансові відносини?
  4. Основні етапи і стадії процесу соціалізації
  5. Основні стадії застосування норм права
  6. Перев’язка рани в стадії гідратації
  7. Перев’язка рани в стадії дегідратації.
  8. Підстави і стадії юридичної відповідальності
  9. Політична соціалізація: сутність і стадії
  10. Поняття, стадії та методи фінансової діяльності держави.
  11. Поняття, стадії та принципи бюджетного процесу.

Під час самостійної роботи звернути увагу на особливості редукційного та екваційного подІлу мейозу.

Інформація для засвоєння:

Дозрілі статеві клітини звичайно мають гаплоїдну кількість хромосом. Зменшення кількості хромосом вдвічі (перед заплідненням, в ре-зульгатх якого відновлюється їх диплоідна кількість) відбувається шляхом мейозу.

Мейоз складається з двох наступних поділів: редукційного (І) та еквацІйного(ІІ)(без інтерфази між ними).

Мейозу передує інтерфаза,в процесі якої відбувається синтез ДНК - редукція хромосом. На відміну від мітозу в профазі синтез ДНК продовжується. Профаза першого поділу складається з п’яти стадій:

І) лептотена -хромосоми складаються з 2-х хроматид, з’єднаних загальної щінтромірою;

2) зиготена - на цій стадії відбувається кон”югація гомоло­гічних хромосом;

3) пахітена - стадія утворення бівалентів, кожен з яких складається а 4-х хроматид;

4) диплотена - тут відбувається кросинговер; при цьому помітні хіазми, що терміналізуються, переміщуються від центру до кінців хромосом;

5)діакінез - біваленти пересуваються під оболонку ядра, утворюючи сферу, зникають оболонка ядра та ядерця.

Метафаза І - центроміри всіх бівалентів вишукується в екваторіальній площині веретена поділу. Кількість бівалентів дорівнює гаплоїдній кількості хромосом.

Анафаза І- до полюсів розходяться гомологічні хромосоми з кожного біваленту.

Телофаза І – дуже коротка, протягом ІІ відбувається формування нових ядер, хромосоми деспіралізуються.

Цитокенез характеризується наявнністю двох ядер в одній клітині.

Інтеркінез – протягом цієї фази не відбувається синтез ДНК та дуплікація хромосом (на відміну від мітозу).

Екваційний поділ мейозу відбувається за типом мітозу.

Якщо гомологічні хромосоми в клітині відрізняються одна від одної розмірами та формою, тобто є гетероморфною парою (за рахунок хромомсомних перебудов), то після ко’югаціі вони змінюють форму внаслідок обміну ділянками між несестринськими хроматидами (кросинговер). Це означає, що після мейозу в гаметах будуть не тільки хромосоми, подібні до батьковських (що не обмінялися ділянками), але й хромосоми з новою комбінацією матеріалу 2-х гомологічних хромосом. Дві гомологічні хромосоми гетероморфної пари розходяться до протилежних полюсів клітини. Хромосоми різних пар (негомологічні) поводяться незалежно одна від одної. Кількість можливих комбінацій дорівнює 2п, де п-гаплоїдна кількість хромосом.

Підчас вивчення каріотипів тварин та рослин скористайтеся матеріалами „Віртуальної біологічної лабораторії” (www/ksu/ks)

Різноманітність каріотипів у тварин і рослин.Вивчаючи їх, встановлюють індивідуальність хромосом, їх парність. Під час аналізу каріотипа людини трєба звернути увагу на різноманітність форм і розмірів хромосом. За допомогою спеціальних методів добре видно, що кожна хромосома в метафазі складається з двох хроматид, об'єднаних однією центромірою. Порівняйти кількість хромосом в клітинах курки (2п=78) та людини (2п=46), Haplopappus та аскариди (2п=4).Дайте відповідь на питання:

Чи пов’язана кількість хромосом з рівнем розвитку організму.

При уважному розгляданні каріотипів (метафазні пластинки) можна помітити, що хромосоми знаходяться парами (у диплоідних організмів). Однакові хромосоми кожної пари, тобто гомологічні хромосоми, при ідентифікації позначаються одним номером. При розгляданні метафазної пластинки в соматичній клітині дрозофіли (Drosophila melanogaser) можна нарахувати 8 хромосом, але кожна має парну, гомологічну, тому при нумерації їм дано 4 номери. Якщо розмістити в ряд всі хромосоми каріотипу будь-якого живого організму, в порядку зменшення їхньої довжини (по одній з кожної пари гомологів), то одержимо графічне зображення всіх хромосом каріотипу – ідіограму.

Замалюйте ідіограму хромосом дрозофіли та людини з позначенням та нумерацією аутосом та статевих хромосом.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)