АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальне середовище

Читайте также:
  1. V. Узагальнення знань
  2. Аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище
  3. Вищеперераховані органи забезпечують стратегічне, загальне керівництво й управління державними фінансами.
  4. Внутрішнє середовище
  5. Внутрішні перемінні і зовнішнє середовище в антикризовому маркетингу
  6. ВОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПЕРЕБУВАННЯ
  7. Глава 10 ЗАГАЛЬНЕ ВЧЕННЯ ПРО ДЕМОКРАТІЮ
  8. Глава 13 ЗАГАЛЬНЕ ВЧЕННЯ ПРО ПРАВО
  9. ҐРУНТ ЯК СЕРЕДОВИЩЕ ПЕРЕБУВАННЯ ОРГАНІЗМІВ
  10. Джерела та оцінка інформації про середовище організації
  11. Для узагальнення знань студентів
  12. Екологічне середовище в містах.

Загальне середовище має кілька базових вимірів, а саме: економічні, технологічні та політично-правові умови. Ці умови передбачають потенціал для суттєвого впливу на організацію.

Економічні умови. Економічні умови загального середовища організації - це загальний стан та життєспроможність економічної системи, у якій функціонує організація. Особливо важливими умовами для бізнесу є загальне економічне зростання, інфляція, відсоткові ставки та рівень безробіття. Наприклад, наприкінці 80-х років високі відсоткові ставки ускладнили процес отримання позик для розширення бізнесу: високий рівень безробіття спростив приймання людей на роботу й утримував рівень зарплатні на порівняно низькому рівні, а високий рівень інфляції сприяв зростанню витрат і цін. Однак у 90-х роках економічні умови змінилися. Нижчі відсоткові ставки стимулювали розширення бізнесу, зате низький рівень безробіття змушував багатьох роботодавців платити вищу зарплатню для залучення кваліфікованих робітників.

Технологічні умови. Технологічні умови загального середовища стосуються методів перетворення ресурсів на товари та послуги. Хоча технологію застосовують всередині організацій, наявність та характер її забезпечує загальне середовище. Наприклад, виробництво із застосуванням комп'ютерів та техніка дизайну дають змогу McDonnell Douglas замінювати три милі гідравлічних труб, які проходять через DC-10. Результатом є зменшення потреби у запасах, вища якість прилаштування труб, менша кількість робітників та економія часу.

Політично-правові умови. Політично-правові умови загального середовища пов'язані з державним регулюванням бізнесу та співпрацею між бізнесом і урядом. Ці чинники важливі з трьох причин.

По-перше, правова система частково визначає, що організація може, а що не може робити. Хоча США має вільну ринкову економіку, однак зберігається певне регулювання бізнесу. Зокрема, McDonald's підлягає перевірці з боку різних політичних та правових органів, а саме: з дотримання стандартів приготування їжі та місцевих зональних вимог. По-друге, політика уряду на користь чи протії бізнесу теж впливають на ділову активність. Наприклад, у період сприяння бізнесові фірмам легше конкурувати і вони мають менше проблем із антимонопольними діями. З іншого боку, у період політики, несприятливої для бізнесу, фірми перебувають у жорсткіших конкурентних умовах і мають менше можливостей для об'єднання та придбання інших фірм унаслідок антимонопольного регулювання.

По-третє, на планування впливає політична стабільність. Жодна компанія не ризикує побудувати крамницю в іншій країні, доки торговельні відносини з цією країною не будуть обумовленими і стабільними. Тому фірми США більше співпрацюють з бізнесовими структурами Англії. Мексики і Канади, а не Гаїті та Сальвадору. Подібні проблеми також стосуються домовленостей з місцевими владою й урядами штатів. Новий мер або губернатор може вплинути на діяльність багатьох організацій, особливо малих фірм, які займаються бізнесом лише в одній місцевості й залежні від місцевих обмежень, податків тощо.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)