АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Для узагальнення знань студентів

Читайте также:
  1. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  2. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  3. II. Розвиток математичних знань.
  4. II. Розвиток математичних знань.
  5. II. Розвиток математичних знань.
  6. II. Розвиток математичних знань.
  7. II. Розвиток математичних знань.
  8. II. Розвиток математичних знань.
  9. II. Розвиток математичних знань.
  10. II. Розвиток математичних знань.
  11. III. Розвиток математичних знань.
  12. III. Розвиток математичних знань.

 

Кейс 01 “Оптимальний вибір”

1. Вихідні дані

Студент Артем має тижневий дохід в розмірі 6 UAН, які він витрачає на календарики і наклейки. Кожен календарик коштує 2 UAH, а наклейка - 1 UAH.

Потрібно:

Використовуючи дані таблиці, показати, яка комбінація календариків і наклейок прине­се Артему найбільшу сукупну корисність, якщо таких комбінацій може бути чотири: “А” - 6 календарики, 0 наклейок; “В” - 4 наклейки, 1- календарик; “С” - 2 наклейки, 2 - календарики; “D” - 0 наклейок, 3- календариків.

 

Таблиця 1

 

Календа рики, (шт). Сукупна корисність календариків Наклейки, шт Сукупна корисність наклейок
       
       
       
       
       
       
       

Кейс 01 “Грошові агрегати”

1. Вихідні дані

Вся грошова маса в економіці складається з агрегатів М1 М2, M3. З яких еле­ментів вони складаються? Яке їх значення в грошовому обігу?

Потрібно: Виходячи з даних таблиці, визначити величини агрегатів М1 М2, M3. Яка кіль­кість грошей знаходиться в обігу?

 

 

Таблиця 2

Види грошей Кількість, млрд. UAH
Готівка  
Чекові вклади  
Невеликі строкові вклади  
Великі строкові вклади  
Безчекові ощадні вклади  

 

Кейс 02 “Рівень цін і зміна попиту”

1. Вихідні дані

Попит на костюми і їх пропозиція зростають на 12% і 14% відповідно. Як це вплине на рівень ціни? Чи зростає при цьому добробут споживачів товару?

Потрібно: Відповідь проілюструвати графічно.

 

Кейс 03 “Графічне відображення попиту і пропозиції”

1. Вихідні дані

Як зміниться позиція кривої попиту при його зменшенні: а) вона зміститься вниз і вліво; б) повернеться за годинниковою стрілкою; в) зміститься вгору і впра­во; г) повернеться проти годинникової стрілки? Відповідь проілюструйте графічно. Відповіді розмістіть в стовпчик. Потрібно: Визначити динаміку кривої попиту

 

Кейс 04 “Рух кривих попиту і пропозиції”

 

1. Вихідні дані

Вдосконалення технології виробництва впливає на попит і пропозицію. Як це відіб'ється на зміні позиції кривих попиту і пропозиції: а) змістить криву попиту D вгору і вправо; б) змістить криву D вниз і вліво; в) змістить криву пропозиції S вниз і вправо; г) змістить криву S вгору і вліво?

Потрібно: Відобразити графічно зміну попиту та пропозиції.

 

Кейс 05 “Еластичність попиту та пропозиції”

1. Вихідні дані

Визначіть характер еластичності попиту, якщо за зростання ціни від 12 до 20 UAH за одиницю товару обсяг попиту зменшився з 30000 до 10 000 штук.

Потрібно: Знайти величину коефіцієнта еластичності попиту.

 

Кейс 06 “Кількість грошей в обігу”

1. Вихідні дані

Визначте, скільки потрібно повноцінних золотих грошей в обігу або готівки, яка їх заміняє, якщо сума цін усіх реалізованих протягом року товарів і послуг дорів­нює 400 млрд. UAH., у кредит продано товарів на 60 млрд. UAH., виплати по кре­диту минулого періоду склали 40 млрд. UAH., розрахунки без участі грошей досягли 180 млрд. UAH., а середня швидкість обігу грошей складає 5 разів на рік.

Потрібно: Встановитияк зміниться необхідна кількість грошей, якщо ціни всіх товарів і послуг зрос­туть удвічі, товари в кредит не продаватимуться, виплати по кредиту минулого періоду складуть 20 млрд.UAH., безготівкові розрахунки становитимуть 200млрд. UAH., а швидкість обігу грошей зросте до 12 разів на рік?

 

Кейс 07 “Індекс цін. Споживча корзина”

1. Вихідні дані

Використовуючи табличні дані, обчисліть рівень інфляції в кожному році, почи­наючи з другого.

Потрібно: Вказати, як називається показник рівня інфляції, а також, чи дося­гнуто рівня гіперінфляції в певних випадках.

Таблиця 3

Роки          
Індекс цін, %          

Кейс 08 “Попит і пропозиція на ринку одиниці товару”

1. Вихідні дані

Ситуація на ринку олії характеризується даними, зведеними в таблицю

 

Таблиця 4

 

Ціна 1 л. Попит (D), тонн. Пропозиція (S), тонн.
     
     
     
     
     

 

Проаналізувавши табличні дані, побудуйте графік кривих D і S, визначте ціну рівноваги даного ринку.

Потрібно: Дати відповіді на такі запитання:

Яка буде ситуація наданому ринку (надлишок чи дефіцит олії) за ринкової ціни 20 коп. за 1 л? Яким буде надлишок чи дефіцит?

Яка буде ситуація на ринку за ціною 36 коп. за 1 л? Яким буду надлишок чи дефіцит?

Кейс 09 “Визначення доходу”

1. Вихідні дані

На рин­ку встановилась ціна 0,8 UAH. за 1 кг яблук.

Потрібно: Визначитияким буде граничний дохід (MR) і середній дохід (AR) фірми за обсягу продаж 100, 200, 20, 1 кг яблук?

Кейс 10 “Фонди підприємства монополіста”

1. Вихідні дані

Фірма по виробництву важких пресів - чистий монополіст. За ціни

50000 дол. вона може продати один прес, за ціни 45000 дол. - два преси. Кожне наступне зниження ціни на 5 000 дол. дає розширення збуту на один прес.

Потрібно: визначити валовий дохід (TR) і граничний дохід (MR) фірми за обсягу продаж 3, 4, 5, 6 пресів на рік і відобразіть їх зміни на графіку.

 

Кейс 11 “Виробничі фонди”

1. Вихідні дані

На будівництво виробничих корпусів фірми авансовано 10 млн. UAH. на придбання верстатів, механізмів, устаткування і інструментів - 8 млн.UAH., на закупів­лю сировини і матеріалів - 2 млн. UAH., на енергію і паливо витрачено 1100 тис. UAH., а на найм робочої сили - 4 млн. UAH.

Потрібно: Знайти вартість основних і оборотних вироб­ничих фондів фірми.

 

Кейс 12 “Основні та оборотні фонди”

1. Вихідні дані

У фірмі виробничий цикл виготовлення роботів-маніпуляторів три­ває 6 місяців з метою його забезпечення фірма авансує 800 тис. UAH. на закупів­лю сировини і матеріалів, 1,1 млн. UAH. - на електроенергію і паливо, щомісячно виплачує заробітну плату в розмірі 400 тис. UAH.

Потрібно: Розрахувати величину оборотних фондів фірми і швидкість їх обороту.

 

Кейс 13 “Форма руху основного капіталу. Амортизація”

1. Вихідні дані

Початкова вартість екскаватора становила 25 тис. UAH. Протягом всьо­го періоду його експлуатації на капітальний ремонт було витрачено 11,6 тис. UAH., на модернізацію - 1 тис. UAH., ліквідаційна вартість складає 2,5 тис. UAH.

Потрібно: Розрахувати норму амортизації, якщо нормативний строк експлуатації екскаватора складає 7 років.

Кейс 14 “Основний та оборотний капітал”

1. Вихідні дані

Структура основних фондів фірми включає три групи елементів: пер­ша (будівлі, споруди, дороги тощо) - вартістю 800 тис. UAH. - здійснює загальний оборот фондів за 40 років, друга (машини, механізми, устаткування) - вартістю 1,8млн. UAH. - амортизується за 10 років, третя (обладнання і інструменти) - варті­стю 400тис. UAH. - здійснює один оборот за 4 роки.

Потрібно: Визначити загальний час і швидкість обороту основних фондів фірми.

 

Кейс 15 “Постійні і змінні витрати підприємства”

1. Вихідні дані

Витрати підприємства на утримання виробничих приміщень, машин і облад­нання склали 300 тис. UAH на рік, орендна плата і рентні платежі - 20 тис. UAH, про­центи за кредит - 120 тис. UAH, витрати на сировину, матеріали, паливо і електро­енергію досягли 1,2 млн. UAH., на транспортні послуги - 40 тис. UAH, на заробітну плату основним працівникам - 720 тис. UAH, управлінцям і обслуговуючому персоналу - 190 тис. UAH.

Потрібно: Обчислити величину постійних і змінних витрат підприємства, знайдіть середні постійні, змінні і повні виграти, якщо воно за рік випускає 10 000 одиниць однотип­ної продукції. Знайдіть величину граничних витрат підприємства, якщо при зрос­танні обсягу виробництва на 500 одиниць повні витрати зросли до 2,72 млн. UAH. Чи вигідно підприємству нарощувати обсяг виробництва, якщо й надалі зростатимуть його граничні витрати?

 

Кейс 16 “Графічне відображення витрат підприємства”

1. Вихідні дані

Таблиця характеризує довгострокові витрати підприємства.

 

Таблиця 5

Обсяг виробництва шт. Довгострокові витрати, дол.
Загальні Середні Граничні
    ? ?
    ? ?
    ? ?
    ? ?
    ? ?
    ? ?

 

Потрібно: Заповнити таблицю, побудуйте графік кривих довгострокових середніх і гранич­них витрат підприємства. За якого обсягу виробництва довгострокові грани­чні витрати будуть мінімальними і за якого обсягу попи дорівнюватимуть довго­строковим середнім витратам?

 

Кейс 17 “Рівень зайнятості”

1. Вихідні дані

Розрахуйте загальний рівень безробіття в економіці, якщо кількість працюючих складає 45 млн. осіб, а число безробітних - 5 млн. осіб. Яким буде рівень безро­біття, якщо згодом втратили роботу ще 250 тис. осіб, а 500 тис. безробітних припи­нили пошуки роботи (перестали реєструватись на біржі праці)?

Потрібно: Розрахувати загальний рівень безробіття

Кейс 18 “Повна зайнятість. Природній рівень безробіття”

1. Вихідні дані

Яким буде природний рівень безробіття, якщо сукупна робоча сила в країні складає 10 млн. осіб, добровільне (фрикційне) безробіття - 430 тис. осіб, структур­не - 120 тис., сезонне - 200 тис., циклічне - 250 тис., приховане безробіття -1,5млн.осіб?

Потрібно: Розрахувати природній рівень безробіття.

 

Кейс 19 “Залежність результатів виробництва від динаміки зайнятості”

1. Вихідні дані

Номінальний валовий національний продукт в даному році досяг 90 млрд. UAH. Скіль­ки було втрачено національного продукту через надлишкове безробіття (за зако­ном Оукена), якщо загальний рівень безробіття досяг 9,5%, а природний рівень безробіття склав 5,5%?

Потрібно: Визначити втрати національного продукту від безробіття.

 

Кейс 20 “Втрати від безробіття”

1. Вихідні дані

Яким був загальний рівень безробіття в економіці, якщо втрати національного продукту через надлишкове безробіття (за законом Оукена) досягли 12,5%, а при­родний рівень безробіття оцінюється в 5,5%?

Потрібно: Визначити загальний рівень безробіття.

 

Кейс 21 “Занятість робочої сили. Форми безробіття”

1. Вихідні дані

Робоча сила гіпотетичної країни А (в країні 430 вільних робочих місць) складає 10 млн. осіб. Протягом три­валого часу природне безробіття тут було на рівні 5%. В яких випадках в А існувала повна зайнятість, якщо протягом кількох років число безробітних змінюва­лось таким чином: 1-й рік - 600 тис., 2-й рік - 500 тис., 3-й рік - 430 тис., 4-й рік -490 тис., 5-й рік - 610 тис., 6-й рік - 660 тис. осіб?

Потрібно: Встановитияк визначити повну і неповну зайнятість?

 

Кейс 22 “Форми та системи заробітної плати”

1. Вихідні дані

Робітник, який має 5-й тарифний розряд, відпрацював за місяць 20 робочих днів. Тарифний коефіцієнт для робітників цього розряду скла­дає 2,3; денна тарифна ставка робітника 1-го розряду - 5 UAH.

Потрібно: Визначити денну і місячну заробітну плату. Яка система оплати праці застосовується на даному підприємстві?

 

Кейс 23 “Динаміка витрат підприємства”

1. Вихідні дані

Витрати підприємства на утримання виробничих приміщень, машин і облад­нання склали 300 тис. UAH. на рік, орендна плата і рентні платежі -- 20 тис. UAH, про­центи за кредит - 120 тис. UAH, витрати на сировину, матеріали, паливо і електро­енергію досягли 1,2 млн. UAH., на транспортні послуги - 40 тис. UAH., на заробітну плату основним працівникам - 720 тис. UAH, управлінцям і обслуговуючому персоналу - 190 тис. UAH. Обчисліть величину постійних і змінних витрат підприємства, знайдіть середні постійні, змінні і повні витрати, якщо воно за рік випускає 10 000 одиниць однотип­ної продукції. Знайдіть величину граничних витрат підприємства, якщо при зрос­танні обсягу виробництва на 500 одиниць повні витрати зросли до 2,72 млн. UAH.

Потрібно: Визначити чи вигідно підприємству нарощувати обсяг виробництва, якщо й надалі зростатимуть його граничні витрати?

 

Кейс 24 “Витрати підприємства”

1. Вихідні дані

Витрати підприємства на утримання виробничих приміщень, машин і облад­нання склали 500 тис. UAH. на рік, орендна плата і рентні платежі -- 10 тис. UAH, про­центи за кредит - 150 тис. UAH, витрати на сировину, матеріали, паливо і електро­енергію досягли 1,4 млн.UAH., на транспортні послуги - 50 тис. UAH., на заробітну плату основним працівникам - 780 тис. UAH, управлінцям і обслуговуючому персоналу - 200 тис.UAH.

Потрібно: Обчислити величину постійних і змінних витрат підприємства, знайдіть середні постійні, змінні і повні витрати, якщо воно за рік випускає 15 000 одиниць однотип­ної продукції. Знайдіть величину граничних витрат підприємства, якщо при зрос­танні обсягу виробництва на 300 одиниць повні витрати зросли до 3,25 млн.UAH. Чи вигідно підприємству нарощувати обсяг виробництва, якщо й надалі зростатимуть його граничні витрати?

Кейс 25 “Витрати підприємства”

1. Вихідні дані

Таблиця характеризує довгострокові витрати підприємства.

 

Таблиця 6

Обсяг вир-ва шт. „ Довгострокові витрати, UAH.
Загальні Середні Граничні
    ? ?
    ? ?
    ? ?
    ? ?
    ? ?
    ? ?

 

Заповніть таблицю, побудуйте графік кривих довгострокових середніх і гранич­них витрат підприємства.

Потрібно: Визначити за якого обсягу виробництва довгострокові грани­чні витрати будуть мінімальними і за якого обсягу вони дорівнюватимуть довго­строковим середнім витратам?

 

 

Кейс 26 “Попит і пропозиція на рику робочої сили”

1. Вихідні дані

Яким буде природний рівень безробіття, якщо сукупна робоча сила в країні складає 15 млн.осіб, добровільне (фрикційне) безробіття - 450 тис.осіб, структур­не - 125 тис., сезонне - 215 тис., циклічне - 260 тис., приховане безробіття -1,7 млн.осіб?

Потрібно Визначити природній рівень безробіття.

 

Кейс 27 “Ринкові відносини в АПК”

1. Вихідні дані

Розрахуйте величину ренти з даної ділянки землі, якщо обсяг авансованого в неї капіталу склав 18 тис. UAH., приніс річний прибуток величиною 3,6 тис. UAH., а норма рівноважного прибутку складає 15%.

Потрібно: Визначити величину земельної ренти, та її вид.

 

Кейс 28 “Ціна землі. Земельний кадастр”

1. Вихідні дані

Визначіть ціну ділянки землі, на якій за рік вирощена продукція вартістю 10тис.UAH, річна рента складає 1,5 тис. UAH, а банківська процентна ставка по строковим вкладам дорівнює 12%.

Як зміниться ціна цієї ділянки землі, якщо:

1.Процентна ставка зросте до 15% за незмінної ренти;

2.На третину зросте врожайність при незмінних ренті і процентній ставці;

3.Процентна ставка зменшиться до 8,0% за незмінної ренти;

4.Рента зменшиться до 1,2 тис. UAH, а процентна ставка залишиться на рівні 10%;

5.Рента зросте до 1, 8 тис. UAH,. марок за незмінної стаки процента;

6.Відбудеться одночасне зростання: ренти до 1,8тис.UAH, ставки процента до 12%.

Ще які фактори, окрім згаданих, визначають ціну землі? За яких умов вигідно, а за яких невигідно продавати землю?

Потрібно: Визначити ціну земельної ділянки землі.

 

Кейс 29 “Розподіл доходів”

1. Вихідні дані

При зростанні доходів пересічної сім'ї на третину, витрати на продукти харчу­вання відносно збільшились із 25 до 30%, частка витрат на промислові товари за­лишилась незмінною - 50%, а частка витрат на соціально-культурні потреби і від­починок зменшились - з 25 до 20%.

Потрібно: Проаналізувати ситуацію, яка виникла. Дію якого закону відбиває дана тенден­ція?

 

Кейс 30 “Форми і системи заробітної плати”

1. Вихідні дані

Денна норма виробітку становить 10 деталей із розцінкою 1,5 UAH за деталь. За першу понаднормову деталь розцінка зростає до 1,0 UAH, за другу - до 1,7 UAH, за третю - до 1,8 UAH і т.д., тобто розцінка однієї додаткової деталі збільшується на 0,1 UAH.

Яка система заробітної плати тут застосовувалась? Якою буде сума місячної заробітної плати (20 робочих днів), якщо робітник постійно перевиконував денну норму на 5 деталей?

Потрібно: Визначити форму нарахування заробітної плати та її систему.

Кейс 31 “Інфляція та її види”

1. Вихідні дані

За 1991-1995 pp. роздрібні ціни в Україні зросли у 118 тис. разів, а грошові до­ходи населення - у 18 тис. разів.

Потрібно: Визначити, як за цей час змінились реальні доходи населення.

 

Кейс 32 “Кредитування підприємницької діяльності”

1. Вихідні дані

Визначіть річну ставку процента по кредиту, якщо підприємець взяв позику в банку в сумі 125 тис. UAH, а через півроку повинен повернути 138 тис. UAH,

Потрібно: Визначити підприємницький дохід, якщо норма прибутку на позичений ка­пітал дорівнює 15%?

Кейс 33 “Банки і банківська система”

1. Вихідні дані

Власний капітал інвестиційного банку “Аваль” складає 5 млн. UAH, а позичені грошові засоби - 20 млн. UAH. Процентна ставка по позиці дорівнює 10%, а по вкладах - 5%. Річні витрати банку на виконання кредитних операцій складають 0,3 млн. UAH. Банк віддає в позику 23 млн. UAH

Потрібно: Визначити наступні показники: 1) річний чистий прибуток банку; 2) норму банківсько­го прибутку.

 

Кейс 34 “Підприємство і підприємництво”

1. Вихідні дані

Визначіть річну ставку процента по кредиту, якщо підприємець взяв позику в банку в сумі 114 тис. UAH, а через півроку повинен повернути 478 тис. UAH.

Потрібно: Розрахувати яким буде його підприємницький дохід, якщо норма прибутку на позичений ка­пітал дорівнює 17%?

 

Кейс 35 “Цінні папери”

1. Вихідні дані

Власник нотаріальної контори, купив 100 акцій фірми “Полімпекс” по 620 UAH. Кожна із них приносить йому річний дивіденд величиною 80 UAH. Із точки зору нотаріуса, доходність акцій повинна складати не менше 14% річних.

Потрібно: З’ясувати, що вигідніше зробити цьому нотаріусу: придбати ще сотню акцій цієї фірми чи швидко позбавитись від тих, що він вже має?

Кейс 36 “Ринок. Інфраструктура ринку”

1. Вихідні дані

Два ділери - “ведмідь” і “бик” - уклали строкову угоду на продаж 100 акцій за поточним курсом 250 UAH. за акцію. В момент виконання угоди курс цих акцій впав до 240 UAH.

Потрібно: Визначіть, хто із партнерів по угоді одержить спекулятивний прибуток, якою буде його величина, хто одержить прибуток, якщо ціна акцій зросте до 260 UAH.

 

Кейс 37 “Види ренти”

1. Вихідні дані

Ділянки А і В однакові за площею (по 20 га) і врожайністю зерна (по 20 (ц/га), однак розташовані на різних відстанях від ринку збуту: ділянка А знаходиться на відстані 5 км, тоді як ділянка В - на відстані 20 км. При цьому один тонно-кілометр транспортування зерна коштує 0,2 UAH. (сюди включаються й затрати на доставку добрив, робочої сили тощо).

Потрібно: Визначіть величину диференціального доходу з ділянки А, коли відомо, що ви­трати на вирощування тонни зерна однакові на обох ділянках. Яка форма ренти тут утворюється і хто її одержить?

 

Кейс 38 “Рентні відносини в сільському господарстві”

1. Вихідні дані

У три однакових за площею земельні ділянки, на яких вирощується зерно пше­ниці, вкладено по 40 тис. UAH Із ділянки І зібрано 500 m зерна пшениці, з ділянки II - 800 m, з ділянки III - 1000 т. Для забезпечення розширеного відтворення ділян­ки повинні давати прибуток не менше 20% від вкладених коштів. Однак закупіве­льна ціна 1 m зерна різна, тому що ділянки знаходяться в різних зонах: за зерно з ділянки І держава сплачує 96 UAH. за тонну, з ділянки II - 70 UAH, із ділянки III - 60 UAH.

Потрібно: Зясуйте який вид ренти виникає за даних умов? Розрахуйте по кожній ділянці, яка сума залишається в розпорядженні виробників, а яку одержить держава - власник зем­лі, якщо роздрібна ціна зерна встановлюється на рівні закупівельних цін із най­гіршої ділянки землі.

 

Кейс 39 “Форми розрахунку ВВП”

1. Вихідні дані

Обчисліть обсяг ВВП за видатками і за доходами, коли в даному році величина споживчих витрат населення досягла 1 200 млрд. UAH., фонд заробітної плати -980 млрд. UAH, вартість спожитого капіталу (амортизація) склала 380 млрд. UAH, приватні Інвестиції - 400 млрд. UAH, прибуток фірм із дивідендами - 290 млрд. UAH., державні вит­рати на закупівлю продукту - 320 млрд. UAH, процентні платежі - 180 млрд. UAH, а рента -70 млрд. UAH.

Потрібно: Обчислити ВВП за видатками і доходами.

 

Кейс 40 “Рух кредитних грошей”

1. Вихідні дані

Уряд України одержав від МВФ позику на суму 2 млрд.UAH. Ці кошти вкладено в галузі, що збільшують ВНП України на 300 млн. UAH. щорічно.

Потрібно: Визначіть, через скільки років українці зможуть погасити борг МВФ, якщо Україна має сплачувати 10% річних від позиченої суми.

 

Кейс 41 “Кредит, готівковий та безготівковий рух грошей”

1. Вихідні дані

Знайдіть величину повного грошового мультиплікатора, якщо маса готівкових і безготівкових грошей в обігу дорівнює 210 млрд. UAH, а активи центрального банку складають 70 млрд. UAH.

Потрібно: Виходячи з цього, обчислити частку готівки в грошовій масі і норму обов'язкових банківських резервів.

 

Кейс 42 “Форми грошового обігу”

1. Вихідні дані

Користуючись прийнятою методикою дисконтування векселів, розрахуйте рен­табельність вкладення капіталу, якщо ціна казначейського векселя номіналом 200 muc.UAH. терміном на 3 місяці сформована на конкурентних торгах на рівні 190 тис.UAH.

Потрібно: Пояснити, чи вигідно купувати цей вексель.

 

Кейс 43 “Зовнішньоекономічна діяльність країни”

1. Вихідні дані

На основі наступних даних (в млн.UAH) складіть платіжний баланс країни, класифікуючи кожну операцію як дебет чи кредит, і виділяючи основні його розділи – поточний баланс і баланс руху капіталів.

Потрібно: Скласти торговий баланс.

Таблиця 7

 

Статті балансу: Cyма Статті балансу Сума
Товарний експорт   Чисті доходи від інвестицій  
Товарний імпорт   Чисті трансферти  
Експорт послуг   Приплив капіталу  
Імпорт послуг   Відплив капіталу  

 

Кейс 44 “Оптимальний варіант виробництва”

1. Вихідні дані

Використовуючи дані таблиці, побудувати криву виробничих можливостей фір­ми “Норд”, що випускає побутові холодильники і кондиціонери.

Потрібно: Знайти варіанти економічного вибору, які не відповідають виробничим можливостям фірми, і пояс­нити, в чому полягає нераціональність чи неможливість цих варіантів.

Таблиця 8

Варіанти Холодиль ники, тис.шт. Кондиціо- нери, тис.шт. Варіанти Холодиль- ники, тис. шт. Кондиціо- нери, тис.шт.
І     V    
II     VI    
III     VII    
IV     VIII    

Кейс 45 “Вибір фірми на ринку”

1. Вихідні дані

Використовуючи табличні дані, побудуйте криві “трансформації” (криві виро­бничих можливостей) малого підприємства, що виготовляє вікна і двері.

Потрібно: Пояснити, чому змістилась крива виробничих можливостей даного підприємства із позиції AD у позицію EJ.

Таблиця 9

Варіанти Вікна, шт. Двері, шт. Варіанти Вікна, шт. Двері, шт.
А     F    
В     G    
С     H    
D     I    
E     J    

Кейс 46 “Витрати підприємства”

1. Вихідні дані

Витрати підприємства на утримання виробничих приміщень, машин і облад­нання склали 400 тис.UAH. на рік, орендна плата і рентні платежі - 20 тис., про­центи за кредит - 220 тис., витрати на сировину, матеріали, паливо і електро­енергію досягли 1,2 млн.гри., на транспортні послуги - 30 тис.UAH., на заробітну плату основним працівникам - 570 тис., управлінцям і обслуговуючому персоналу - 120 тис.UAH.

Потрібно: Обчислити величину постійних і змінних витрат підприємства, знайдіть середні постійні, змінні і повні виграти, якщо воно за рік випускає 9000 одиниць однотип­ної продукції. Знайдіть величину граничних витрат підприємства, якщо при зрос­танні обсягу виробництва на 670 одиниць повні витрати зросли до 3,42 млн. UAH. Чи вигідно підприємству нарощувати обсяг виробництва, якщо й надалі зростатимуть його граничні витрати?

 

Кейс 47 “Капітал підприємства”

1. Вихідні дані

Структура основних фондів фірми “Ворскла” включає три групи елементів: пер­ша (будівлі, споруди, дороги тощо) - вартістю 820 тис.UAH. – фірма здійснює загальний оборот капіталу за 45 років, друга (машини, механізми, устаткування) - вартістю 1,7 млн. UAH. - амортизується за 12 років, третя (обладнання і інструменти) - варті­стю 400 тис.UAH. - здійснює один оборот за 3 роки.

Потрібно: Визначте загальний час і швидкість обороту основних фондів фірми “Ворскла”.

 

Кейс 48 “Результативні показники національного виробництва”

1. Вихідні дані

Припустимо, що національне виробництво випускає тільки два товари: 1 - спо­живчий і 2 - інвестиційний. У поточному році було вироблено 300 одиниць товару 1 за ціною 2,5 UAH. за одиницю і 30 одиниць товару 2 за ціною 4,4 гри. кожна. До кінця поточного року 5 одиниць товару 2 зносились і повинні бути заміненими новими.

Потрібно: Обчисліть такі показники: 1) ВВП; 2) ЧНП, 3) обсяг споживання; 4) обсяг вало­вих інвестицій; 5) обсяг чистих інвестицій

 

Кейс 49 “Розрахунок показників на одного громадянина країни”

1. Вихідні дані

За п'ять років населення країни Н зросло з 6,0 до 6,2 млн. осіб. За цей же період реальний ВНП зріс із 403 млрд. UAH. до 412 млрд. UAH.

Розрахуйте темпи зростання реального ВНП на пересічного громадянина країни Н.

Водночас, індекс цін за цей же період визначається коефіцієнтом 1,3.

Потрібно: Обчислити номінальний ВНП на кінець п'ятирічного періоду, а також темпи його зростання і приросту.

Кейс 50 “Інфляція та реальні показники”

1. Вихідні дані

Обсяг національного продукту країни В досяг 3 000 млрд. UAH. За наступних 6 років індекс цін в економіці цієї країни досяг показника 3,00, а індекс фізичного (кількісного) обсягу продукту - 0,85.

Потрібно: Обчислити обсяги номінального і реального ВНП країни В кінці шестирічного річного періоду, а також темпи їх зростання і приросту.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.035 сек.)