АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічні і структурні кризи

Читайте также:
  1. Бюджетно-податкова політика забезпечує найважливіші економічні функції держави, які формують її дієздатність в економічній політиці:
  2. Виробничі можливості в економічній системі та проблема економічного вибору
  3. Власність, її сутність, форми та місце в економічній системі.
  4. Вплив параметрів технічного стану і ТО на собівартість сільськогосподарської продукції та основні техніко-економічні показники використання МТП
  5. Головні макроекономічні показники (проблема валоєвого і чистого доходів)
  6. Екомічний дирижизм – напрям економічної теорії, що розвиває ідею активного втручання держави у макроекономічні процеси.
  7. Економічна політика і макроекономічна рівновага. Основні макроекономічні цілі
  8. Економічна система: сутність, структурні елементи і критерії класифікації.
  9. Економічні вчення періоду монополістичної конкуренції.
  10. Економічні експерименти радянської влади – економіка соціалізму в Росії і Україні (1918-1991 рр.)
  11. Економічні закони і категорії товарного виробництва
  12. Економічні закони та категорії, їхня класифікація

●Заощадження та нагромадження.

●Інвестиції - ключова ланка перетворення структури народного господарства

та передумов економічного зростання.

●Циклічність економічного розвитку.

●Основні характеристики циклів.

●Основні риси економічної кризи недовиробництва та надвиробництва.

●Економічні і структурні кризи.

●Малі і середні цикли.

●Довгі хвилі Н.Д. Кондратьева.

●Державне антикризове регулювання економіки.

●Кейнсіанстські та неокейсіанські концепції циклу.

●Монетаризм і теорія “ранніх очікувань” про коливання економічної діяльності.

●Національні та світові цикли.

 

Терміни та категорії

 

Виробництво, відтворення, суспільний продукт, просте відтворення, розширене відтворення, економічне відтворення, НТП, НТР, заощадження, нагромадження, інвестиції, цикли виробництва, фази циклу, економічні кризи, структурні кризи, малі цикли, середні цикли, довгі хвилі, середні хвилі, фаза піднесення, фаза “пік”.

Теми рефератів

1. Економічне зростання і проблеми екології.

2. Прямі і непрямі фактори економічного зростання і їх взаємодія.

3. Модель зростання і розподіл заходів Капдори-Пазиненти.

4. Структурні зрушення в українській економіці перехідного періоду.

5. Кейнсіанська школа і теорія економічного ринку Хікса.

6. Статистичний обмін коливань Економічна показників, економічні моделі і прогноз економічної активності.

 

Проблемні питання

1. За рахунок яких джерел було досягнуте 20% економічне зростання в Україні в січні-березні 2002 року?

2. Що спільного та які відмінності в моделях Е. Домара та Р. Харрода?

3. Яким чиним досягається економічна рівновага за умови стрімкого впливу на економіку технічного прогресу?

4. Вкладення внутрішніх чи зовнішніх інвестицій є більш премітивним для економіки України?

Питання для самостійного вивчення

1.За яких причин внутрішній капітал витікає із України, а не перетворюється у внутрішні інвестиції?

2.Які фактори викликають нестабільність економічного розвитку, та чи можна звести їх вплив до мінімального рівня, або передбачити їх зриви?

 

Література

П.2 с. 343-364 П.32 с. 281-343 П.59 с. 266-272

с. 451-466 П.47 с. 244-246 с. 233-346

П.3 с. 366-396 с. 470-490 П.75 с. 27-44

с. 422-444 П.49 с. 80-93 с. 181-200

П.6 с. 53-78 с. 183-199 П.78 с. 333-346

П.7 с. 258-296 П.50 с. 260-275 с. 223-243

П.9 с. 370-382 П.52 с. 277-390 П.80 с. 105-120

П.29 с. 87-98 с. 675-748 с. 242-257

с. 249-270 П.53 с. 187-219

с. 296-321 П.55 с. 350-366

ТЕМА 19. ДОХОДИ, ЇХ ДЖЕРЕЛА ТА РОЗПОДІЛ. ЗАЙНЯТІСТЬ І ВІДТВОРЕННЯ РОБОЧОЇ СИЛИ В ПЕРЕХІДНІЙ ЕКОНОМІЦІ

Однією із основних проблем, яка породжує суперечки в суспільстві є проблема участі всіх працівників у формуванні доходу та послідуючому його розподілі. Варто звернути увагу на суть бачення даної проблеми з класичної точки зору, яка поділила весь створений продукт на необхідний і додатковий. Класична економічна теорія визначила і соціально-економічну природу суспільного продукту, як плату за працю найманого працівника, яка на поверхні виступає у вигляді заробітної плати, або відокремленої частини чистого продукту, яка слугує для відтворення робочої сили, що зайнята продуктивною працею.

Форми розподілу необхідного продукту, відображають лише необхідну частину продукту, яка виступає у різних формах та системах заробітної плати чи частину продукту, що розподіляється через суспільні фонди споживання.

При розгляді даної теми варто також звернути увагу на те, що в реальному житті зокрема в нашій країні, чистий дохід набирає форми прибутку, відсотка і ренти, а приєднавши до них ще й заробітну плату, одержимо всі наявні первинні форми розподілу чистого продукту. В результаті цього чистий продукт розподіляється між його безпосередніми виробниками і власниками засобів виробництва. За часів бувшого СРСР склалася думка про те, що в основі доходу лежить лише заробітна плата (97-99%), в розвинених капіталістичних країнах світу доля заробітної плати в сукупному доході громадян не перевищує 60-65%.

При вивченні теми необхідно акцентувати увагу студентів на первинному розподілі та перерозподілі чистого продукту і формуванні кінцевих доходів різних груп населення, держави, підприємств матеріального і нематеріального виробництва.

При переході до ринкової економіки в економічному обіході появились нові терміни: мінімальна заробітна плата, мінімальний прожитковий рівень, оптимальний споживчий бюджет, споживчий кошик, ІЛР і т.д. Всі ці поняття є надто важливими при визначенні сімейного бюджету і економічного становища народу в цілому в перехідній економіці.

Ринок праці (робочої сили) - важлива та багатопланова сфера \економічного і соціально-політичного життя суспільства. На ринку праці одержує оцінку вартість робочої сили, визначаються умови її найму, у тому числі величина заробітної плати, умови праці, і можливість отримання освіти, професійного зростання, гарантії зайнятості. Ринок праці відображає основні тенденції в динаміці зайнятості, її основних структурах (галузевій, професійно-квалі­фікаційній, демографічній), тобто у суспільному розподілі праці, мобільності робочої сили, масштабах та динаміці безробіття.

Існують декілька Економічна течій, в яких обґрунтовуються причини безробіття. Марксизм пов'язує його з процесом накопичення капіталу, при якому потреби у змінному капіталі (в робочій силі) зростають повільніше, ніж у постійному капіталі (машинах, обладнанні тощо). Західні науковці доводять, що безробіття відображає економічну доцільність використання ресурсів подібно до того, як ступінь завантаження виробничих потужностей відображає доцільність та ефективність використання машин і обладнання.

Ринок праці охоплює відносини, які розпочинаються при наймі людини на роботу і завершуються її звільненням. Підкорюючись в цілому законам попиту та пропозиції, вінявляє собоюринок особливого роду, що має суттєві відмінні риси від інших товарних ринків. Регуляторами на ньому є не тільки макро- та мікроекономічні фактори, але і багато інших факторів соціального та демографічного характеру.

Одним із найважливіших макроЕкономічна показників є високий рівень зайнятості населення.

Трудові ресурси - частина населення працездатного віку, що володіє фізичними і духовними спроможностями. Це потенційна маса живої праці в товаристві.

Робоча сила - індивідуальна продуктивна спроможність кожної людини до праці, котра невідокремлена від людини як від особистості. Реальною виробничою силою вона стає в процесі поєднання робітника із засобами виробництва.

Людський капітал - сформований людиною визначений запас здоров'я, знань, навичок, спроможностей, що цілеспрямовано використовуються в тій або іншій сфері діяльності. Використання людського капіталу приносить прибуток його власнику. Чим вище за рівнем розвиненості людський капітал, тим більший прибуток він приносить.

           
   
Загальний рівень трудових ресурсів (R) складається з двох груп населення: працюючих (L) та безробітних (F): R = L + F
 
   
 
 

 

 

 


Зайнятість як економічна категорія Зайнятість як економічна проблема
Це сукупність Економічна, правових, соціальних, національних відносин, пов’язаних із забезпеченням працездатного населення робочими місцями та його участю у суспільно корисній діяльності, що приносить доход. Співвідношення між кількістю працездатного населення і кількістю зайнятих, яке характеризує рівень використання трудових ресурсів суспільства та ситуацію на ринку робочої сили.

 

 

Рівень фактичного безробіття (U) обчислюється, як частка офіційно зареєстрованих безробітних (F) до загального числа людей, що можуть і бажають працювати (R):

           
   
 
   
 

 

 


 

               
 
 
   
Працюючі (зайняті) (L)
 
Безробітні (F) – ті, що не працюють, але активно шукають роботу
 
Добровільно непрацюючі (Н) – ті, що не працюють, і не шукають роботу за даного рівня заробітноїплати (до категорії безробітних не відносяться)
 
 

 

 


Безробіття виступає як перевищення пропозиції робочої сили над її попитом. В залежності від причин безробіття виділяють такі його форми: структурне, циклічне, фрикційне.

Велику діяльність по захисту інтересів трудящих проводять профспілки і особливо недавно створені ВОСТи. Вони можуть укладати трудові угоди з урядом країни, мають право законодавчої ініціативи та беруть участь у розробці законодавчих актів про працю та соціально-економічні проблеми, укладають колективні договори між трудовими колективами та ро­ботодавцями.

Одним із найважливіших макроЕкономічна показників є високий рівень зайнятості населення.

Ринок праці - ринок ресурсів праці як товару, рівноважна ціна і кількість якого

У ринковій економіці, в силу її динамізму, обов’язково існує оптимальний резерв робочої сили і підтримується природна норма безробіття (U*), при якій досягається довготривала рівновага за умов, коли темп інфляції дорівнює очікуваному темпу зростання цін.

Ринок робочої сили - це система Економічна механізмів, норм та інститутів, які забезпечують відтворення робочої сили і її використання.

Метою теми -є визначення джерел формування доходів та шляхів їх розподілу в ринковій економіці та функціонування ринку робочої сили і ролі держави в процесі регулювання ринку праці і соціального захисту населення.

 

Семінарське заняття № 24

Питання для самостійного вивчення


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)