АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Введення та редагування тексту

Читайте также:
  1. Введення змінних
  2. Введення математичних виразів (формул)
  3. Введення машин в експлуатацію
  4. Введення поняття комплексного числа
  5. Введення протибольового препарату
  6. Виклад тексту документів
  7. Вимоги до тексту документа
  8. Вимоги до тексту документа
  9. ДИСКРЕТНІСТЬ ЖУРНАЛІСТСЬКОГО ТЕКСТУ
  10. Додавання і редагування лінії тренда
  11. Додавання текстури

Введення тексту. Текст вводять в основному з кла­ві­а­ту­ри. Текст роз­та­шо­вується в спе­­ціально відведеній області екрану – робочій області. Міс­це на ек­рані, на якому з’яв­ля­є­ться наступний символ, відслідковується спеціальним зна­ком – курсором (вертикальна лі­нія). У лінійці стану завжди знаходиться ін­фор­ма­ція про розташування курсору. Для ви­­­тирання одного або декількох символів використовують клавіші DELETE або BAC­K­SPA­­­CE. При натисканні клавіші DELETE витирається символ у позиції курсору, а при на­­тисканні клавіші BACKSPACE витирається символ ліворуч від курсору. Коли вся від­ве­дена для тексту область на екрані заповнюється, система підготовки текстів ав­то­ма­тич­но зсуває текст. При цьому верхній рядок тексту щезає, а знизу з’являється порожній ря­док для подальшого введення тексту. Цей процес називається прокруткою або скро­л­лін­гом. Щоб переглянути решту документа, можна використати клавіші Page Up (вгору) і Pa­ge Down (вниз). Для перегляду документу можна використати також смуги прокрутки. Кла­цання по клавіші призводить до зсування тексту в робочій області на один рядок вниз, по – до зсування тексту на один рядок вверх, по – до зсування тексту на одну сто­рінку вниз, по – на одну сторінку вверх. Щоб швидко завантажити в ро­бо­чу область ін­шу частину великого документу, потрібно навести курсор мишки на бігунець, на­тис­ну­ти ліву клавішу і, не відпускаючи її, перетягнути бігунець. При цьому з’являтиметься по­ле коментаря з номером сто­рінки.

Позначення тексту. Під фрагментом документу розуміють область тексту, вка­за­ну (позначену) користувачем. Щоб позначити до­віль­ний фраг­мент тексту за допомогою кла­­ві­а­ту­ри, потрібно навести курсор на по­чаток фраг­менту, і при натисненій клавіші SHIFT, з до­по­мо­гою клавіш ке­ру­ва­ння кур­со­ра, перемістити його у кінець фрагменту тек­сту. Щоб позначити довільний фрагмент тексту за допомогою мишки, пот­ріб­но навести вказівник мишки на початок фрагменту і при натисненій лівій клавіші миш­ки, пе­ремістити його у кінець фрагменту тексту.

Позначення непослідовних фрагментів тексту. Позначаємо перший фрагмент тек­сту і при натисненій клавіші Сtrl вибираємо наступні фрагменти тексту.

Щоб позначити фрагменти непослідовного тексту з допомогою клавіатури, поз­на­ча­є­мо перший фрагмент з допомогою комбінації клавіш Shift + клавіші керування кур­со­ром. Потім натискаємо комбінацію клавіш Shift+F8. Це переведе Writer у режим До­да­ти. Слово Додати з’явиться у рядку стану. Тепер можна позначати наступні фрагменти тек­­сту. Для виходу з цього режиму потрібно натиснути клавішу Esc.

Позначення вертикального фрагменту. Можна позначати вертикальний фрагмент тек­сту відокремлений пропусками або знаками табуляції. Для цього переходимо у режим поз­начення блоку, виконуючи команди Редагування → Режим вибору → Блочна об­ласть або клацати мишкою декілька раз у рядку стану на СТАНД до тих пір поки не з’явиться БЛК. Після цього позначаємо вертикальний фрагмент тексту з допомогою мишки.

Копіювання та переміщення фрагменту тексту. Операції ко­пі­ю­ва­н­ня та пере­мі­щен­­ня фрагментів текстів або графіки використовують спеціальну об­ласть пам’яті, яку на­­зивають буфером обміну. Позначений фрагмент спочатку ко­піюють, виконуючи ко­ман­ду Редагувати → Копіювати або пра­вою кла­вішею мишки клацають на поз­на­че­но­му фраг­менті і вибирають команду Копіювати, або клацають на клавіші Ко­пі­ювати на па­­літ­рі інст­рументів. Фрагмент копіюється в буфер обміну. Потім його вста­в­ля­ють із бу­фе­ра в пот­рібне місце документу, виконуючи команду Ре­да­гу­вати → Вставити або пра­вою клавішею мишки клацаємо в пот­ріб­но­му місці документу і ви­би­раємо команду Вста­вити, або клацаємо на кла­віші Вста­ви­ти на палітрі ін­с­т­рументів. Переміщення фраг­менту до­кументу відбувається ана­ло­гічно, тільки за­мість команди Ко­пі­­ю­­вати ви­ко­рис­товується команда Вирізати. Таким чи­ном можна пе­ре­мі­щу­ва­­ти або копіювати фраг­мен­ти тексту чи графіки як в межах одного документу, так і з од­но­го документу в інший.

Використання спеціальної вставки. Для використання спеціальної вставки ви­ко­ну­ємо команду Редагувати → Вставити як, з’являється вікно виду:

Зв’язок через DDE означає динамічний обмін даними між документами. У першому до­­­кументі позначаємо фрагмент тексту, у другому документі виконуємо команди Ре­да­гу­­вати → Вставити як і вибираємо опцію Зв’язок через DDE. Це можназробити, на­прик­­лад, у звіті для використання можливості внесення змін у першому документі і авто­ма­тично відбуваються зміни у другому документі.

Швидке переміщення абзаців. Потрібно розташувати курсор у довільному місці аб­за­цу і при натисненій комбінації клавiш Сtrl+Alt з допомогою стрілок на клавіатурі пе­ре­мі­щати абзац у потрібне місце.

Команди UNDO і REDO. Щоб відмінити останню операцію ре­да­гу­ва­н­ня, потрібно ви­конати команду Редагувати → Вернути або клацнути мишкою на клавіші Вернути на палітрі інструментів. Щоб повторно виконати операцію, відмінену ко­ман­дою Вер­ну­ти, слід клац­нути на клавіші Повторити на палітрі ін­ст­ру­ментів або виконати ко­ман­ду Редагувати → Повторити.

Перемикання між режимами вставки та заміщення. Для перемикання між цими двома режимами потрібно натиснути на клавіатурі клавішу Insert (Ins ). У режимі Вставки довільний текст після курсору відсувається і дає місце тексту що вводимо. У ре­жи­мі Заміни текст після курсору замінюється текстом що вводимо. Ці два режими вис­віт­люються у рядку стану. Можна мишкою клацнути у рядку стану щоб перейти від од­но­го стану до іншого.

Пошук і заміна фрагменту тексту. Для пошуку та заміни фрагменту тексту пот­ріб­но виконати команди Редагувати → Знайти і замінити. З’явиться вікно виду:

У поле Знайти потрібно ввести текст, який потрібно знайти або замінити. Якщо текст потрібно знайти, то після цього клацаємо мишкою на клавіші Знайти або Знайти все. Усі знайдені фрагменти текстубудуть позначені. Якщо фрагмент тексту потрібно за­мі­нити, то у рядок Замінити на потрібно ввести фрагмент тексту на який потрібно за­мі­ни­ти і клацнути на клавіші Замінити, Замінити все. Якщо активізувати опцію Вра­хо­ву­ва­ти регістр, то будуть враховуватися регістри. Якщо активна опція Зберігається ціле сло­­во, то ведеться пошук лише слова зуб. У іншому випадку будуть знайдені по­діб­ні сло­ва, наприклад, зазубрити. Для більш детального пошуку можна використати клавішу Більше параметрів. Відкривається вікно виду:

Можна шукати лише певний формат. Для цього потрібно витерти усі символи у ряд­­ку Знайти та натиснути команду Формат, де вказати параметри формату. Після цього на­тис­нути клавішу Знайти. Щоб відмовитися від формату, потрібно вибрати ко­ман­ду Без фор­мату.

Для пошуку і заміни стилів активізовуємо опцію Включаючи стилі. Поля Знайти та Замінити містять списки стилів. Вибираємо стиль, який хочемо замінити у рядку Знайти. У рядку Замінити на стиль на який хочемо замінити.

Вставка спеціальних символів. Спеціальні символи – це символи, що не містяться на клавіатурі. Для вставляння таких символів виконуємо команди Вставити → Спе­ці­а­ль­ні символи. З’являється вікно, у якому вибираємо потрібний символ і натискуємо Га­разд.

Нерозривний пропуск. Щоб два слова у кінці рядка не відокремлювалися потрібно на­­тиснути Ctrl+Shift+пропуск.

Нерозривний дефіс. Якщо не потрібно щоб дефіс з’являвся у кінці рядка потрібно на­тиснути Shift+Ctrl+знак мінус.

Форматування абзацу. У ведений текст можна від форматувати так, щоб документ мав більш пре­зен­та­бель­ний вигляд. Writer має можливість змінювати шрифти, їх колір, нак­реслення сим­волів, створювати спеціальні ефекти. Крім того можна вставляти y текст спе­­­ці­аль­ні символи, створювати спеціальні стилі для оформлення документу. Для фор­ма­ту­­вання призначені клавіші спеціальної палітри інструментів. Додаткові мож­ли­вос­ті за­про­­поновані в меню Формат.

Форматування символів. Форматування символів означає вста­нов­ле­ння для поз­на­че­ного фрагменту таких параметрів, як шрифт, розмір шрифту, стиль шрифту тощо. Фор­ма­­тування символів можна здійснювати з допомогою палітри інструментів фор­ма­ту­ва­н­ня, що має вигляд:

Ця палітра має наступні команди:

Стилі

Стиль, що застосований

Ім’я шрифту

Розмір шрифту

Напівжирний

Похилий

Підкреслений

Вирівнювання ліворуч

Вирівнювання по центру

Вирівнювання праворуч

Вирівнювання по ширині тексту

Нумерація

Маркований список

Зменшити відступ

Збільшити відступ

Колір шрифту

Виділення кольором

Колір тла.

Автоформатування. Writer може автоматично налаштовувати форматування час­ти­ни до­­­кументу, згідно налаштуванню, виконаному з допомогою команд: Сервіс → Ав­то­за­­мі­на, вибрати вкладу Параметри. З’являється вікно у якому активізовуємо пот­ріб­ні оп­ції.

Мож­­на зробити активним або неактивним автоформатування, для цього потрібно ви­ко­­на­­ти команди Формат → Автоформат. З’являється підменю у якому є наступні ко­ман­­ди:

При вводі – автоматично форматується документ при введенні тексту.

Застосувати – автоматичне форматування файлу.

Прийняти чи відхилити зміни – автоматично форматує файл, потім відкривається вікно у якому користувач може прийняти чи відхилити зміни.

Копіювання форматівсимволів. Спочатку потрібно поз­на­чи­ти символи, формат яких хочемо копіювати. Тоді клацаємо на клавіші Копі­ю­вати форматування, що знаходиться на палітрі інструментів. Потім на символах, до яких хочемо зас­то­су­вати цей фор­мат.

Форматування абзаців. Абзац у текстовому процесорі Writer – це будь-який фрагмент до­­ку­мен­ту (текст, формули, малюнки, таблиці або інші об’єкти, порожній фраг­мент), піс­ля якого стоїть маркер абзацу . Маркер абзацу вводиться e до­ку­мент при натисканні кла­віші ENTER на клавіатурі. Щоб побачити мар­кери абзаців у документі, потрібно клац­­нути на клавіші Недруковані символи на палітрі інструментів Якщо відкрити но­­вий, порожній документ і натиснути клавішу Недруковані символи на стандартній па­­­літрі інструментів, то на екрані відразу за курсором з'явиться маркер абзацу ¶. Він міс­тить усі параметри фор­ма­ту­ва­ння першого абзацу. Щоб змінити форматування аб­за­цу, не­­­­обхідно або поз­на­чи­ти знак абзацу і задати атрибути оформлення абзацу, а потім прис­ту­­­пити до введення тексту, або спочатку ввести текст, позначити його разом зі знаком аб­­зацу і змінити формат тексту.

Щоб завершити один абзац і почати новий, потрібно натиснути клавішу ENTER. Новий аб­­зац буде мати такі ж параметри форматування, що і попередній. Маркер абзацу можна ви­­терти, як і кожен інший символ. Якщо витерти маркер абзацу між двома абзацами, то ут­вориться один абзац, який включає вміст обох цих абзаців. Форматування, призначене для першого з двох абзаців, пошириться на весь новий абзац. Маркер останнього в до­ку­мен­ті абзацу витерти не можна.

Під форматуванням абзацу розуміють виконання таких операцій: ви­рів­ню­вання тек­­с­ту; встановлення величин відступів абзацу; встановлення інтервалу між рядками; вста­­­нов­ле­­ння ін­­тер­валу між абзацами; знищення висячих рядків; вста­новлення зв’язку між аб­за­ца­ми; ви­­бір фону і створення контуру абзацу; ав­то­матичний перенос. Щоб фор­ма­тувати один або декілька абзаців, потрібно їх позначити і ви­конати команди Формат → Абзац. З’являється вікно з декількома вкладками:

На вкладці Відступи та інтервали встановлюємо відступи тексту від лівої, правої сто­­­рони сторінки. У опції Перший рядок встановлюємо відступ першого рядка абзацу. У полі Міжсимвольний інтервал встановлюємо відступи перед і після абзацу. Між­ряд­ко­ву відстань встановлюємо у рядку Міжрядковий інтервал. На вкладці Вирівнювання вста­новлюються типи вирівнювання. На вкладці Табуляція можна встановити крок та­бу­ля­ції у абзаці.

Форматування абзаців з допомогою палітри інструментів Форматування.

Щоб встановити одиниці вимірювання і величину кроку табуляції за замовчуванням пот­рібно виконати команди: Сервіс → Параметри → OpenOffice.org Writer → За­галь­ні. У полі Параметри у опціях Одиниці виміру та К рок табуляції встановити потрібні зна­­­чення. Користувач також може встановити або змінити одиниці вимірювання, клац­нув­­ши правою клавішею мишки на лінійці. Відкриється список одиниць вимірювання і ви­­бираємо потрібні одиниці. Ця зміна не впливає на одиниці вибрані у Параметрах.

Використання лінійки для встановлення позицій табуляції. Висвітлити лінійку мож­на ви­конавши команду Вигляд → Лінійка. Щоб на­лаш­ту­вати позиції табуляції з до­по­мо­гою лінійки, клацаємо на маркері ви­рів­ню­ва­ння табуляції, вибираємо стиль ви­рівюван­ня (клацаємо до тих пір, поки не з’явиться потрібний стиль) і тоді клацаємо в потрібному місці лі­нійки.

 

 

Маркер ви­рів­ню­ва­н­ня та­бу­ля­ції Маркер по­зи­ції та­бу­ляції з ви­рівнюван­ням лі­во­руч Маркер по­зи­ції та­бу­ляції з ви­рів­ню­ва­н­ням по цен­тру Маркер по­зи­ції та­буляції з ви­рівнюван­ням пра­воруч Маркер по­зи­ції та­бу­ля­ції з ви­рів­ню­ва­н­ням за роз­ді­лю­вачем

 

 

Щоб витерти позицію табуляції на лінійці, потрібно перетягнути значок табуляції мишкою з лінійки в документ.

Створення рамок і ліній навколо абзацу. Для цього виконаємо команду Формат → Аб­­зац, з’являється вік­­но Абзац. Вибираємо вкладку Обрамлення. Вибираємо тип лінії об­­­рамлення.

Вставлення буквиці. Виконаємо команду Формат → Абзац, з’являється вік­­но Аб­зац. Вибираємо вкладку Буквиця. З’являється вікно у якому вибираємо параметри бук­ви. У кінці рядка, де стоїть буквиця, не повинно стояти знаку кінця абзацу.

Вставка спеціальних символів. Спеціальні символи – це символи яких немає на кла­в­і­­атурі.Курсор розташовуємо у місці, де потрібно вставити символ та виконуємо ко­ман­ди: Вставити → Спеціальні символи. З’являється вікно, у якому вибираємо пот­ріб­ний сим­­­вол і натискуємо клавішу Гаразд.

Підрахунок слів у позначеному фрагменті тексту. Позначаємо текст і виконуємо ко­­­­манди: Сервіс → Кількість слів. З’являється вікно у якому висвітлюється кількість слів у позначеному фрагменті та в усьому документі. Отримати інформацію про до­ку­мент мож­­на коли виконаємо команди: Файл → Властивості → Статистика.

8 Перевірка орфографії.

Writer забезпечує перевірку орфографії. Автоматична перевірка кожного помил­ко­во­го слова, що вводиться, підкреслюється червоною лінією. Якщо виправити помилку лінія зни­кає. Можна клацнути правою клавішею мишки на слові підкресленою червоню лінією. З’явиться контекстне меню, у якому вибираємо правильно написане слово.На палітрі інструментів є команда для автоматичної перевірки орфографії.

Виконання окремої перевірки орфографії для документу чи позначеного фрагменту тек­сту можливе при натискуванні на палітрі інструментів команди (орфографія та гра­­матика). При натискуванні цієї клавіші відбувається перевірка та з’являється вікно Пе­­ревірка орфографії, якщо знайдені помилки. У цьому вікні є клавіша Параметри. З’яв­­ляється нове вікно з багатьма додатковими параметрами. Тут можна керувати слов­ни­­ками. Витирати чи додавати словники, витирати чи додавати окремі слова у словники.

Використання тезауруса. Тезаурус пропонує альтернативні слова (синоніми) та фра­­зи. Позначаємо слово вибираємо мову для цього виконуємо команди Для виділеного. Піс­ля цього виконуємо команди Сервіс → Мова → Тезаурус. З’являється вікно, у яко­му висвітлюються синоніми до слова.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)