АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Робота зі сторінками

Читайте также:
  1. Ветеринарно-просвітницька робота
  2. Виділення, копіювання, переміщення, вставка, видалення об’єктів та робота з буфером обміну Windows
  3. ВИМОГИ ДО ВЕНТИЛЯЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ МОНТАЖІ І ПУСКОНАЛАГОДЖУВАЛЬНИХ РОБОТАХ
  4. Виховна робота з педагогічно занедбаними дітьми. Принципи, шляхи і етапи перевиховання важковиховуваних дітей.
  5. Військово-соціальна робота у ЗС України
  6. Домашня робота школярів
  7. КОНТРОЛЬНА РОБОТА
  8. КОНТРОЛЬНА РОБОТА
  9. КОНТРОЛЬНА РОБОТА СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ ЧАСТИН
  10. КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 2
  11. КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 3
  12. КОНТРОЛЬНА РОБОТА № 5

Writer дозволяє

 

 

Writer предоставляет несколько возможностей для разметки

страницы:

• Стили страниц

• Колонки

• Врезки

• Таблицы

• Разделы

В этой главе описаны эти возможности и некоторые связанные с

ними вещи:

• Верхние и нижние колонтитулы

• Нумерация страниц

• Изменение полей страницы

Tip

Разметку страницы удобно осуществлять, если у Вас

включено отображение границ текста, объектов, таблиц и

разделов в Сервис > Параметры > OpenOffice.org >

Внешний вид, а также символов конца абзаца,

табуляторов, разрывов и других элементов в Сервис >

Параметры > OpenOffice.org Writer > Знаки

форматирования.

Налаштування параметрів сторінки. Для налаштування параметрів сторінки потрібно виконати команди Формат → Сторінка. З’явиться вікно виду:

Вибираємо вкладку Сторінка цього діалогового вікна. У розділі Формат паперу мож­на вказати розміри паперу, на який виводимо документ. Якщо вибрати Користувач, то можна використовувати поля Ширина, Висота для свого розміру паперу. Тут же можна вибрати орієнтацію книжну або альбомну. У полі Поля вказуємо відступи ліворуч,праворуч, згори, знизу. Якщо вибрати опцію Розмітка сторінки – Дзеркально, то поле Ліворуч стає Всередині, а поле ПраворучЗовні. В опції Розмітка сторінки є чот­ири варіанти. Встановлений стиль може відноситися до дох правих і лівих сторінок або він відноситься лише до правих або лише до лівих. Якщо користувач планує ви­ко­рис­товувати документ як книжку,то потрібно вибрати Дзеркально. З допомогою опції Формат вибираємо формат нумерації сторінок.

Якщо активізувати опцію Приведення, то текст надрукований у сусідніх колонках на протилежних сторінках вирівнюється – стає краще читати так як більш приємний для пе­регляду.

Вкладки Фон і Обрамлення використовуються для зміни кольору сторінки до­ку­мен­ту і малювання границь навколо тексту.

Поняття поля та проста нумерація сторінок. OpenOffice.org використовує поля для керування нумерацією сто­рі­нок. Щоб вставити поле номера сторінки, потрібно роз­та­шувати курсор у те місце, де хо­че­мо вставити номер сторінки і виконати команди Вста­витиПоляНомер сто­рін­ки. Номер сторінки з’явиться на сірому фоні. Сірий фон означає поле і він не друкується. Як­що потрібно вимкнути цю властивість, то ви­ко­на­є­мо команди ВиглядЗатінення по­лів або натиснути комбінацію клавіш Ctrl+F8. Якщоза­мість номера сторінки виводяться сло­ва Номер сторінки, то потрібно натиснути Ctrl+F9. Ця комбінація клавіш перемикає ООо між висвітленням вмісту полів (те для чого ство­рю­єть­ся поле) і результатами полів (що створює поле).

Створення колонтитулів. Для того щоб колонтитули було видно виконаємо ко­ман­­ди ВставитиНижній/Верхній колонтитул. Курсор буде знаходитися у полі від­по­відного колонтитула. Тепер у колонтитулі можна поставити номер сторінки як було ска­зано вище.

Зміна формату номеру сторінки. Для зміни формату номеру сторінки потрібно двічі клац­нути по но­меру сторінки, з’явиться вікно у якому вибрати формат нумерації.

Нумерація першої сторінки не з одиниці. Вважаємо що нумерація сторінок уже пос­тав­­лена і починається з одиниці. Курсор розташувати у першому абзаці, тоді виконуємо ко­­ман­ди Формат → Абзац або з контекстного меню вибрати команду Абзац. З’явиться вікно ви­ду:

Вибрати вкладку Положення на сторінці. У полі Розриви активізувати опцію До­да­ва­т­и розрив, у полі Тип вибрати Сторінка. Активізувати опцію Зі стилем сторінки, виб­­ра­ти стиль сторінки і у полі Номер сторінки вказати номер,з якого хочемо почати ну­ме­ра­цію.

Нумерація сторінок по розділах. Для того щоб сторінки нумерувалися, наприклад, 1-1, 1-2, 2-1, 2-2, тощо потрібно назви кожного розділу написати певним стилем. Поз­на­ча­є­мо назву розділу і виконуємо команду Формат → Стиль. З’являється вікно Стилі форматування виду:

Вибираємо стиль, наприклад, Заголовок1. Потім виконуємо команди Сервіс → Струк­­­­­тура нумерації. З’явиться вікно виду:

У рядку Номер вибираємо формат нумерації, наприклад, 1,2,3…та натискаємо Гаразд. Тепер вставляємо но­мер глави у документ. Для цього розташовуємо курсор у колонтитул перед номером сто­рінки, який вставили раніше та виконуємо команди Вставити → Поля → Додатково. З’явиться вікно Поля:

Вибираємо вкладку Документ. У полі Тип вибираємо Глава, у полі ФорматНомер гла­­ви, у рядку Рівень – 1, натискуємо Вставити та Закрити. Тепер з клавіатури пот­ріб­но ввести дефіс або інший знак між номером глави і номером сторінки.

Зміна нумерації сторінок. Часто потрібно відновити нумерацію з номером після ти­туль­ної сторінки або після зміс­ту. Крім того, сторінки із змістом можуть нумеруватися рим­ськими цифрами, а ос­нов­на частина документу – арабськими. Є два способи змінювати нумерацію.

Перший спосіб.

Курсор розташовуємо у першому абзаці нової сторінки. Виконуємо команди Формат → Абзац. З’являється вікно, де вибираємо вкладу Положення на сторінці, активізуємо оп­цію Додати розрив. У рядку Тип вибираємо Сторінка. У рядку ПозиціяПеред або Піс­­ля, у залежності від того де хочемо вставити розрив сторінки. Активізуємо опцію Зі сти­лем і вказуємо стиль, що буде використовуватися, можна Базовий. У рядку Номер сто­рінки вказуємо номер сторінки з якого починається нумерація. Після цього на­тис­ку­є­мо клавішу Гаразд.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)