АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сертифікація аудиторської діяльності

Читайте также:
  1. IV. Результати інвестиційної, операційної та фінансової діяльності
  2. Аналіз фінансових результатів операційної діяльності
  3. Безпека життєдіяльності
  4. Біологічні ритми та їх роль в життєдіяльності людини
  5. Види господарської діяльності
  6. Види підприємницької діяльності.
  7. Види підприємницької діяльності.
  8. Види та джерела фінансової підтримки інноваційної діяльності
  9. Види трудової діяльності школярів
  10. Визначення ступеню хімічної небезпеки об'єктів господарської діяльності та адміністративно-територіальних одиниць.
  11. Військово-економічної діяльності
  12. Гарантії законності при здійсненні оперативно-розшукової діяльності.

 

Залежно від суб'єкта здійснення аудиторської перевірки аудит поділяється на внутрішній і зовнішній.

Суб’єктом внутрішнього аудиту виступає кваліфікований працівник підприємства, який є його штатним працівником, призначається керівником, господарюючого суб’єкта і підзвітний йому. Внутрішній аудитор не зобов'язаний мати сертифікат, його діяльність не підпадає під вимоги Закону України «Про аудиторську діяльність».

Суб’єктом зовнішнього аудиту можуть бути фізичні особи (аудиторські фірми), які мають сертифікат аудитора та включені до Реєстру аудиторських фірм та аудиторів. Діяльність суб'єктів зовнішнього аудиту регулюється Законом України «Про аудиторську діяльність» від 14.09.2006 р.; Міжнародними стандартами аудиту; Кодексом професійної етики аудиторів України.

Згідно із ст. 4 Закону та ст, 364 Господарського кодексу України аудитором може бути фізична особа, яка має сертифікат, що визначає її кваліфікаційну придатність на заняття аудиторською діяльністю на території України. Умови та порядок сертифікації аудиторів визначаються вищим органом управління аудиторською діяльністю – Аудиторською палатою України, яка постійно вдосконалює процес сертифікації аудиторів, підвищує рівень їх підготовки. Порядок сертифікації аудиторів, які здійснюють аудит банків, затверджується Аудиторською палатою України за погодженням з Національним банком України.

Сертифікація— це визначення кваліфікаційної придатності аудиторів. Сертифікат є офіційним документом, який засвідчує право особи на здійснення аудиту підприємств і господарських товариств (серія «А») та банків (серія «Б») на території України або в усіх названих структурах (серія АБ).

Право на отримання сертифіката є у фізичних осіб, які мають:

· вищу економічну або юридичну освіту (не нижче освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста або магістра), документ про здобуття якої визнається в Україні, необхідні знання з питань аудиту, фінансів, економіки та господарського права;

· досвід роботи не менше трьох років підряд на посадах ревізора, бухгалтера, юриста, фінансиста, економіста, асистента (помічника) аудитора.

Наявність необхідного обсягу знань для отримання сертифіката визначається шляхом проведення письмового кваліфікаційною іспиту за програмою, затвердженою Аудиторською палатою України.

За проведення сертифікації справляється і плата у розмірі, встановленому Аудиторською палатою України, виходячи з кошторису витрат на утримання Аудиторської палати України.

Умови та порядок сертифікації аудиторів встановлює Положення про сертифікацію аудиторів, затверджене рішенням АПУ під 19.11.2002 р. (протокол № 116) з наступними змінами і доповненнями.

Згідно з вимогами Закону України «Про банки та банківську діяльність» від 7.12.2000 р. аудиторська перевірка банку здійснюється аудитором, який має сертифікат НБУ на аудиторську перевірку банківських установ. Умови сертифікації аудиторів банків визначено в Положенні про сертифікацію аудиторів банків, затвердженому постановою Правління НБУ від 09.09.2003р. № 388.

Раніше АПУ видавала сертифікати як серії «А», так і серії «Б». На даний час сертифікат серії «Б» видається відповідною структурою НБУ.

Згідно з Положенням про сертифікацію аудиторів особа, яка має намір отримати сертифікат аудитора серії «А», подає до АПУ (в одному примірнику) або до регіонального відділення АПУ (у двох примірниках) такі документи:

· заяву за встановленою формою;

· копію диплома, завірену в установленому порядку (нотаріально або за останнім місцем роботи кандидата);

· копію трудової книжки, завірену в установленому порядку (нотаріально, або за останнім місцем роботи, або в центрі зайнятості);

· документи про оплату сертифікації.

Подані претендентом документи реєструються Секретаріатом Аудиторської палати України або регіональним відділенням Аудиторської палати України у спеціальному журналі з видачею йому розписки.

Комісія з сертифікації та підготовки аудиторів АПУ або комісія з сертифікації регіонального відділення АПУ розглядає документи, подані кандидатами для підтвердження необхідних освіти та досвіду практичної роботи та видають (не видають) дозвіл на участь у кваліфікаційних іспитах.

Відмова у наданні дозволу на участь у кваліфікаційному іспиті може бути надана кандидату в разі невідповідності його освіти або досвіду практичної роботи вимогам Закону України «Про аудиторську діяльність», а також у разі ненадання документа про оплату сертифікації.

Для проведення іспитів Аудиторською палатою України створюються кваліфікаційні комісії у складі п'яти членів Аудиторської палати України кожна. Організаційне забезпечення роботи комісій покладено на Секретаріат Аудиторської палати України і кожне регіональне відділення Аудиторської палати України. Засідання комісії по проведенню іспитів очолює голова, функції якого виконують по черзі всі члени комісії в алфавітному порядку їх прізвищ. За результатами складання іспитів комісією приймається рішення простою більшістю голосів. При рівності голосів перевага віддається рішенню, за яке проголосував головуючий. Рішення приймається у формі «Іспит складено» або «Іспит не складено».

Результати іспиту заносяться до протоколу (окремо по кожній особі), який підписують всі члени екзаменаційної комісії. При цьому регіональні відділення Аудиторської палати України протоколи складають у двох примірниках, один з яких не пізніше п'яти днів після складання іспиту передається до Аудиторської палати України. Рішення екзаменаційної комісії повідомляється особам, які склали іспит, у день його складання. Дані сертифікації заносяться до книги реєстрації та в комп'ютерну базу даних. Видача сертифікатів здійснюється Секретаріатом Аудиторської палати України після затвердження Аудиторською палатою України протоколів проведення іспитів.

Бланк сертифікату є бланком суворої звітності. Реквізитами сертифікату є:

— серія і номер;

— прізвище, ім'я та по батькові аудитора;

— дата, номер рішення Аудиторської палати України про затвердження протоколів проведення іспитів;

— строк дії сертифіката.

Сертифікат підписує голова кваліфікаційної комісії та завідуючий Секретаріату Аудиторської палати України. Він реєструється у книзі обліку сертифікатів Аудиторської палати України. Отримання сертифіката засвідчується власним підписом аудитора у цій книзі.

Після одержання сертифіката аудитора України, аудитори зобов'язані виголосити клятву аудитора, яка адресується керівникові кваліфікаційної комісії Аудиторської палати України. Після усного виголошення клятви аудитор підписує її текст, що наведено нижче.

Текст клятви аудитора

«Я, (Ім ’я, прізвище), вигологшую клятву аудитора і урочисто обіцяю виконувати свої професійні обов 'язки з честю і гідністю, дотримуватися законів України, стандартів аудиту, Кодексу професійної етики аудиторів України і вимагати дотримання їх іншими».

Кваліфікаційний іспит проводиться щокварталу в день, визначений Аудиторською палатою України. Іспити проводяться у два етапи:

1) письмове тестування за переліком запитань, затвердженим Аудиторською палатою України (тести мають вигляд питань, які дають змогу вибрати правильну відповідь з чотирьох тверджень);

2) письмове розв'язання ситуаційного завдання (завдання з вирішення ситуаційних аудиторських проблем).

Перший етап іспитів проводить Аудиторська палата України або її регіональне відділення, а другий — тільки Аудиторська палата України.

До другого етапу допускаються кандидати, які набрали не менш як 70 % вірних відповідей за результатами тестування.

Кандидати, екзаменаційні роботи другого етапу кваліфікаційного іспиту яких оцінені в:

60 і більше балів— здобувають право на отримання сертифікату аудитора;

50 - 59 балів - здобули право на повторне складання другого етапу кваліфікаційного іспиту на загальних умовах у термін до одного року;

49 і менше балів - є такими, що не склали кваліфікаційний іспит і мають право на повторне складання іспиту на загальних умовах не раніше як через рік. У цьому випадку складений успішно перший етап іспиту зараховується кандидату при складанні кваліфікаційного іспиту вдруге, якщо після успішного складання першого етапу іспиту минуло не більш як 1,5 року.

Після затвердження Аудиторською палатою України результатів іспиту Секретаріат Аудиторської палати України здійснює видачу сертифікатів. Термін чинності сертифіката не може перевищувати п'ять років.

Аудитори, термін чинності сертифікатів яких закінчується, не раніше як за три і не пізніше як за один місяць до закінчення цього терміну, мають подати до Секретаріату Аудиторської палати України (в одному примірнику) чи до регіонального її відділення (у двох примірниках) такі документи:

• заяву про продовження дії сертифіката встановленого зразка;

• копію трудової книжки, завірену в установленому порядку;

• сертифікат, термін дії якого закінчується;

• копію свідоцтв про щорічне удосконалення професійних знань (за період чинності сертифіката);

• документ про внесення плати за продовження сертифіката.

Відповідно до Закону України «Про аудиторську діяльність» продовження чинності сертифіката аудитора було можливе через:

• складання аудитором кваліфікаційного іспиту;

• проходження аудитором співбесіди;

• без проходження аудитором співбесіди або складання кваліфікаційного іспиту.

Продовження сертифіката аудитора було можливе без проходження аудитором співбесіди або складання іспиту у разі, якщо:

• аудитор працював за фахом (аудитором) за основним місцем роботи не менше трьох років протягом терміну чинності сертифіката;

• щороку протягом терміну чинності сертифіката удосконалював професійні знання за програмою, затвердженою Аудиторською палатою України;

• не мав стягнень з боку Аудиторської палати України.

Продовження сертифікату шляхом проходження аудитором співбесіди було можливе у разі, якщо:

• аудитор працював за фахом (аудитором) від двох до трьох років або за сумісництвом не менше трьох років;

• щороку протягом терміну чинності сертифіката удосконалював професійні знання за програмою, затвердженою Аудиторською палатою України;

• до аудитора не застосовувались стягнення щодо обмеження здійснення аудиторської діяльності.

Для продовження терміну чинності сертифіката комісії з сертифікації призначали складання аудитором кваліфікаційного іспиту в разі:

• підтвердження аудитором у періоді після отримання сертифіката досвіду практичної роботи за фахом (аудитором) менше ніж два роки;

• невиконання вимог щорічного удосконалення професійних знань;

• прострочення аудитором встановлених термінів для подання документів на продовження дії сертифіката до АПУ або її регіональних відділень;

• наявності незаперечних претензій до аудитора з боку АПУ або державних органів контролю щодо здійснення аудиторської діяльності;

• застосування до аудитора відповідних стягнень щодо обмеження здійснення аудиторської діяльності.

Законом України «Про аудиторську діяльність» від 14.09.2006 р. ліквідовано право на автоматичне продовження сертифіката через безперервне підвищення кваліфікації, лекції або видання книг. Тепер продовження терміну чинності сертифіката має здійснюватися через п'ять років за підсумками контрольного тестування за фахом (з предметів аудит, фінанси, економіка, господарське право) у порядку, встановленому Аудиторською палатою України. В таких умовах підвищення кваліфікації має сенс тільки для тих, хто дійсно хоче бути конкурентноздатним на ринку аудиторських послуг. Аудиторська палата України має знайти правове рішення для збереження (нехай у видозміненому варіанті) обов'язковості підвищення кваліфікації (наприклад, набору певної суми балів для заліку як контрольних тестів), тоді сама ідея підвищення кваліфікації у вітчизняних умовах буде і далі розвиватися.

Видачу сертифікатів, термін чинності яких подовжено згідно з рішенням Аудиторської палати України, здійснює Секретаріат Аудиторської палати України. У сертифікаті зберігається початковий номер та серія, дата і номер рішення АПУ про видачу сертифіката, термін чинності сертифіката, а також проставляється номер протоколу АПУ, дата і термін, на який продовжено чинність сертифіката (див. рис.2.3).

АУДИТОРСЬКА ПАЛАТА УКРАЇНИ Сертифікат аудитора Серія А № 0001659 Громадянину (ці) Івановій Світлані Іванівні На підставі Закону України «Про аудиторську діяльність» за рішенням Вудиторської палати України №16 від 29.05.2006р. присвоєна кваліфікація аудитора з правом здійснення аудиту підприємств та господарських товариств, за винятком банків Сертифікат чинний до 29.05.2011р. Реєстраційний №1567 1. Рішенням АПУ від 30.05.2011р. №165 термін дії сертифіката продовжено до 30 травня 2016р. Голова Комісії   Завідуючий секретаріатом М.П.Реєстраційний № _____ 2. Рішенням АПУ від «___»________ 20___р.   Термін дії сертифіката продовжено до «___»________ 20___р. Голова Комісії Завідуючий секретаріатом М.П.Реєстраційний №______

Рис. 2.3 Зразок сертифіката аудитора

Аудитори, які не з'явилися на іспит з приводу подовження дії сертифіката в призначений Секретаріатом Аудиторської палати України строк без повідомлення про поважну причину неявки, повинні складати іспит в будь-який час на загальних підставах сертифікації, оплачуючи за сертифікацію. Повернення плати за розгляд матеріалів відносно подовження дії сертифіката не проводиться.

Усі сертифіковані аудитори України згідно з Положенням про сертифікацію аудиторів зобов'язані щорічно проходити навчання за програмою в обсязі 40 годин, затвердженою Аудиторською палатою України. Без дотримання цієї вимоги дія сертифіката аудитора після закінчення його строку не продовжується. До речі, аудиторам зараховується проходження навчання (що підтверджується відповідною довідкою, сертифікатом, дипломом) лише у разі проведення занять тими навчальними закладами, які уклали договір з Аудиторською палатою України і подали повний пакет документів, зазначених у Положенні про постійне обов'язкове удосконалення професійних знань аудиторів України (рішення АПУ від 22.06.2001 р., протокол № 102).

Для проведення постійного обов'язкового удосконалення професійних знань аудиторів викладацький склад формується із числа осіб, які викладають відповідні дисципліни у вищих навчальних закладах освіти (не нижче третього рівня акредитації) або практикуючих аудиторів.

Аудиторська палата України рішенням від 02.02.2006 р. № 159/3 затвердила наступні програми удосконалення професійних знань аудиторів України: «Управлінський облік», «Порівняльний аналіз практичного застосування МСФЗ та П(С)БО», «Незалежність, професійна етика, контроль якості аудиторських послуг», «Практика застосування принципів корпоративного управління» та виклала у новій редакції такі програми: «Фінансовий аналіз в аудиторській практиці», «Практика застосування «Міжнародних стандартів аудиту, надання впевненості та етики» в якості Національних стандартів аудиту», «Бухгалтерський облік та фінансова звітність за міжнародними стандартами».

Вони передбачають проведення лекційних та практичних занять (включаючи тестування).

Проходження навчання зараховується лише тим слухачам, які відповіли не менше ніж на 60 % запропонованих запитань.

Свідоцтво про постійне удосконалення професійних знань аудиторів підписує голова Комісії з сертифікації та підготовки аудиторів і завідувач Секретаріату Аудиторської палати України.

Статтею 22 Закону України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.1993 р. і п. 2.2.7 Статуту Аудиторської палати України до аудиторів за неналежне виконання своїх професійних обов'язків Аудиторською палатою України можуть бути застосовані стягнення у вигляді:

1. попередження;

2. зупинення чинності сертифіката на строк до одного року;

3. анулювання сертифіката, виключення з Реєстру.

Розгляд питань про застосування стягнень здійснюється (як правило, в присутності аудитора) на підставі рішення суду у випадках порушення міжнародних стандартів аудиту та Кодексу етики аудитора.

Попередження оформляється рішенням Аудиторської палати України з письмовим повідомленням аудитора. Повторне порушення є підставою для припинення дії сертифіката або його анулювання.

Припинення дії сертифіката на строк до одного року означає заборону на проведення аудиту і надання аудиторських послуг на визначений термін за рішенням Аудиторської палати України, яке вступає в силу з моменту публікації в пресі. Припинення дії сертифіката здійснюється у випадках:

· порушення законодавства України, міжнародних стандартів аудиту:

· невиконання аудитором у певний строк зауважень Аудиторської палати України.

Анулювання сертифіката здійснюється за рішенням Аудиторської палати України у випадках:

· систематичного і грубого порушення законодавства України, міжнародних стандартів аудиту;

· невиконання вимог Аудиторської палати України щодо усунення тих порушень, на підставі яких було зроблено попередження або припинена дія сертифіката строком до одного року;

· рішення суду, яким заборонена діяльність аудитора, що набрало законної сили;

· встановлення фактів представлення недостовірної інформації у документах, які пред'являлись для видачі сертифіката;

· за ініціативою аудитора (особистого повернення сертифіката);

· за інших підстав, які передбачені чинним законодавством України та нормативними актами Аудиторської палати України.

Анулювання сертифіката здійснюється шляхом відзиву сертифіката і заборони на проведення аудиторської діяльності на території України протягом п'яти років.

Витяг з рішення Аудиторської палати України про попередження аудитора, припинення дії сертифіката чи його анулювання надсилається поштою або вручається персонально аудитору, а також до регіонального відділення Аудиторської палати України з обов'язковим оприлюдненням у спеціальних виданнях в 10-дениий термін з дня винесення рішення.

Анульований сертифікат аудитор зобов'язаний у 10-денний термін з моменту отримання витягу з рішення Аудиторської палати України та з моменту публікації у пресі повернути до Секретаріату Аудиторської палати України.

Рішення Аудиторської палати України про накладання стягнень або анулювання сертифіката може бути оскаржено в суді.

У Законі України «Про аудиторську діяльність» від 14.09.2006 р. порядок припинення чинності сертифіката не визначено.

Якщо в продовженні дії сертифікату відмовлено, то це фіксується в протоколі АПУ. Таке рішення Секретаріат АПУ в письмовій формі повідомляє особі, яка подавала таке клопотання.

Сертифікати, строк дії яких закінчився, знищуються за актом, в якому зазначається серія сертифікату, його номер, прізвище, ім'я, по-батькові особи, на ім'я якої він був виписаний, період, протягом якого він діяв. Акт підписує голова Комісії та завідуючий Секретаріатом АПУ і затверджує Голова Спостережної ради. Цей документ є документом постійного зберігання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)