АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Призначення топографічних карт

Читайте также:
  1. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  2. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  3. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  4. Бази знань та їх призначення
  5. Будова, призначення та правила використання порошкових вогнегасників.
  6. Бухгалтерські рахунки, їх призначення, функції і побудова
  7. Види умовних знаків топографічних карт, які видаються в Україні, пояснювальні підписи та цифрові позначення.
  8. Визначення долі (призначення) закладених органів (developmental fate).
  9. Витрати виробництва. Прибуток і його призначення. Рентабельність
  10. Документи, їх призначення і класифікація
  11. Духовність та її призначення
  12. Евакуаційні органи, їх призначення.

Карта масштабу 1:25 000 призначені у військах для детального вивчення окремих найбільш важливих рубежів і ділянок місцевості під час форсування водних перешкод, десантування тощо. Вони використовуються також для виконання більш точних вимірювань і розрахунків під час проектування і будівництва воєнно-інженерних споруд. Вона задовольняє вимогам до точності прив’язки стартових позицій ракетних військ і артилерії, бойових позицій радіотехнічних засобів розвідки, наведення і навігації. Але необхідно враховувати, що ця карта, в силу значної трудомісткості її виготовлення і необхідності частіше, чим карти більш мілких масштабів, виправляти і оновлювати, виготовляється практично лише на окремі рубежі і райони (на прикордонні смуги, рубежі значних рік, промислові райони тощо).

Карта масштабу 1:50 000 призначена для оцінки місцевості, прийняття рішення, постановки завдань і організації взаємодії головним чином на тактичній ланці управління військами (у полку, батальйоні, роті). Вона є основною картою, що застосовується у ракетних військах і артилерії для топогеодезичної прив’язки їх бойових порядків і цілевказівок під час стрільби гармат і мінометів. Ця карта використовується командирами танків, бойових машин, різних бойових установок під час вирішення розвідувальних і інших завдань. Вона застосовується в штабах з’єднань, об’єднань, особливо при необхідності детальної і точної оцінки окремих дільниць місцевості.

Карта масштабу 1:100 000 призначається для вивчення і оцінки місцевості на значних за площиною територіях, відпрацювання рішень і організації управління та взаємодії головним чином у штабах з’єднань. Ця карта, у разі відсутності на постачанні військ карт більш великого масштабу, застосовується як основа прив’язки елементів бойових порядків ракетних, артилерійських, радіотехнічних і авіаційних частин. Але отримані по ній вихідні дані неповною мірою задовольняють точності прив’язки позицій артилерії, мінометів, ракет і радіотехнічних систем, що знижує ефективність бойового застосування цих засобів. У сучасних операціях, які відрізняються великим територіальним розмахом і високою маневреністю, ця карта є основною для Сухопутних військ Збройних Сил України, тому що вона находить широке застосування не тільки у всіх тактичних ланках, а і під час вирішення багатьох завдань оперативно-тактичного масштабу. Крім того, карта масштабу 1:100 000 використовується як карта району аеродромного базування і карти цілей авіаційних, десантно-штурмових та інших з’єднань і частин. Тому у всіх випадках, коли потрібно забезпечити війська картами в стислі терміни, треба передусім вжити заходів щодо забезпечення картою масштабу 1:100 000.

Карта масштабу 1:200 000 призначена для вивчення і оцінки місцевості в оперативному масштабі під час планування операцій (бойових дій), розроблення рішень і заходів щодо їх всебічного забезпечення,а також, для управління військами і організації взаємодії військ у штабах об’єднань, для планування перегрупування, орієнтування на місцевості під час маршу. У всіх родах авіації використовується як карта району аеродромного базування і аеромобільних військ – як польотна (маршрутно-польотна) карта. У механізованих і танкових частинах та з’єднаннях у ході контрнаступу, особливо, у разі переслідування, ця карта використовується як основна.

Топографічні карти масштабів 1:500 000 і 1:1 000 000 призначені для вивчення загального характеру місцевості під час планування і ведення операцій, а також заходів по їх всебічному забезпеченню. У Повітряних Силах Збройних Сил України вони використовуються як польотні (маршрутно-польотні) карти.

Карта масштабу 1:500 000 використовується під час планування операцій об’єднань. По ній вивчається загальний характер місцевості, розробляються основні заходи по оперативному маскуванню та іншим видам забезпечення операцій. У штабах об’єднань вона використовується також як основа для ведення оперативної обстановки, під час складання звітних карт. У штабах з’єднань і частин ця карта застосовується в основному – як оглядова карта.

Карта масштабу 1:1 000 000 використовується в основному в оперативних штабах для загальної оцінки місцевості і вивченню природних умов великих географічних районів або оперативно-стратегічних напрямків, а також, у разі планування операцій великого розмаху і вирішення інших завдань.

За масштабами, основним призначенням і використанням топографічні карти поділяють згідно з таблицею 2.1.

Таблиця 2.1.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)