АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класичний цикл (4 фази)

Читайте также:
  1. Академічний (класичний) період
  2. Висвітлить класичний етап в розвитку соціології – 15 б.
  3. Класична традиція”: неокласицизм, неокласичний синтез (від “недосконалої конкуренції” Дж. Робінсон до “неокласичного синтезу” П. Самуельсона)
  4. Класичний метод розрахунку
  5. Неокласичний варіант кількісної теорії грошей
  6. Охарактеризувати класичний період розвитку соціології
  7. Протокол класичний
  8. Система фіксованих валютних курсів: класичний золотий стандарт
  9. Сучасний кейнсіансько-неокласичний синтез у теорії грошей

Перша фаза – криза, спад (скорочення обсягу виробництва і ділової активності, падіння цін, затоварення, росте безробіття і різко збільшується кількість банкрутств; у галузях, що поставляють предмети повсякденного попиту, виробництво скорочується в порівняно менших масштабах; Маються розходження в реакції на кризу монополій і немонополізованих секторів економіки;Якщо у високомонополізованих галузях у період кризи ціни майже не знижуються при, то в галузях з низькою концентрацією капіталу відбувається значне падіння цін; монополії, спираючись на свою економічну владу, з набагато меншими втратами можуть пережити кризу.

Друга фаза - депресія (стагнація). Вона являє собою фазу (від 1,5 до 3 років) Для неї характерна непевність, безладні дії. Ця фаза характеризується в багатьох випадках падінням норми відсотка.

Третя - пожвавлення. Це фаза відновлення. Починаються капіталовкладення, зростають ціни, виробництво, зайнятість, процентні ставки.

Четверта - підйом (бум). Це фаза, при якій прискорення економічного розвитку виявляється в серії нововведень, виникненні маси нових товарів і нових підприємств, у стрімкому зростанні капіталовкладень, курсів акцій і інших цінних паперів, процентних ставок, цін і заробітної плати.

Первісним "поштовхом" (причиною) нової періодичної кризи є скорочення сукупного попиту, і знову починається спад виробництва, падіння зайнятості, зменшення доходів, скорочення витрат і попиту. Що ж стосується факторів, що викликають первісне скорочення сукупного попиту, то вони можуть бути самими різними:

- заміна зношеного устаткування;

- падіння попиту на окремі види продукції;

- ріст податків і кредитних відсотків;

- порушення закону грошового обігу;

- війни;

- різні політичні події;

- непередбачені ситуації і т.д.

Усе це може зламати сформовану ринкову рівновагу і дати поштовх черговій економічній кризі. різновиди циклів:

- цикли Кондратьєва довгохвильові цикли тривалістю 40-60 років: їх головною рушійною силою є радикальні зміни в технологічній базі суспільного виробництва, його структурна перебудова;

- цикли Коваля їхня тривалість обмежується приблизно 20 роками, а рушійними силами є зрушення у відтворювальній структурі виробництва (відтворювальними чи будівельними);

- цикли Жюгляра періодичністю 8-10 років, що є підсумком взаємодії різноманітних грошово-кредитних факторів;

- цикли Кітчіпа тривалістю 3-5 років породжуються динамікою відносної величини запасів товарно-матеріальних цінностей на підприємствах;

- приватні господарські цикли, що охоплюють період від одного до 12 років та існують у зв'язку з коливаннями інвестиційної активності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)