АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Модель управління ризиками нещасних випадків

Читайте также:
  1. XXII. Модель «К» и отчаянный риск
  2. А) Модель Хофстида
  3. Автоматизовані системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках
  4. Адаптивная модель
  5. Адаптивная полиномиальная модель первого порядка
  6. Адміністративні методи державного управління.
  7. Альтернативні моделі розвитку. Центральна проблема (ринок і КАС). Азіатські моделі. Європейська модель. Американська модель
  8. Анализ финансовой устойчивости. Модель финансовой устойчивости
  9. Англо-американская модель, оплата труда руководства верхнего уровня
  10. Антикризове управління підприємством
  11. Базовая модель Солоу (без технологического прогресса).
  12. Базовая модель структурного построения производственных систем

Забезпечення безпеки людини в процесі праці також пов'язана з інституцією ризиків. Це ризики нещасних випадків і професійних захворювань. Структура цих ризиків має свою особливість, що може внести деякі зміни в класичну схему дій управління ризиками.

Ця особливість полягає у тому, що в структурі ризику нещасно­го випадку шкода від реалізації небезпеки не може бути виражена у якійсь грошовій формі. Мається на увазі шкода, нанесена здоров'ю людини. Тому збитки від нещасних випадків, на відміну, наприклад, від ризиків економічного характеру (проектних, інвестиційних, кре­дитних тощо), не може служити домінантою під час оцінки ризиків. Разом із тим випливає, що матеріальна шкода (збиток) є головним об'єктом під час якісного аналізу (оцінки) економічних ризиків. Але стосовно нещасних випадків, професійних захворювань це може бути так, оскільки якісний аналіз будь-яких подій, у тому числі і ризиків, можна проводити і керуватися його результатами як основою лише тоді, коли необхідно зробити вибір між подіями, не схожими одна на одну.

Стосовно нещасних випадків це не може бути так, оскільки всі вони якісно подібні. До того ж філософська концепція кількісної ви­значеності базується на твердженні, що розбіжності між подібними (схожими) подіями, явищами, предметами мають тільки кількісний характер. Таким чином, зміст ризик-аналізу нещасних випадків має зводитися лише до кількісного чинника і, відповідно, до кількісної оцінки ризиків, оскільки головним об'єктом уваги є причини, що по­роджують нещасні випадки, та питання зниження їх впливу.

Необхідно зазначити, що оцінку ризику тих або інших подій мож­на робити тільки за наявності достатньої кількості статистичних даних. У противному випадку дані не будуть точними, оскільки тут ідеться про так звані «рідкісні явища», до яких класичний підхід імовірності не є застосовним. Так, наприклад, до Чорнобильської ава­рії ризик загибелі в результаті аварії на атомній електростанції оці­нювався в 2x10-10 на рік.

Аналіз ризику створює можливість виявити найбільш небезпечні діяльності людини. За даними американських учених, частота не­щасних випадків зі смертельним наслідком наведена за часом доби на рис. 4.

 

 

Рис. 4. Найбільш небезпечні діяльності людини

Виявлення і кількісна оцінка ризику може виконуватися за схе­мою,

Аналіз ризику

Попередня оцінка ризику

наведеною на рис. 5.

 

 


Рис. 5. Виявлення і кількісна оцінка ризику

Таким чином, мають розглядатися всі технічні і соціальні аспекти в їхньому взаємозв'язку. При цьому можна забезпечити допустимий ризик, що поєднає у собі технічні, економічні, соціальні і політичні аспекти і є якимось компромісом між рівнем безпеки і можливостя­ми її досягнення.

Враховуючи викладене, модель управління ризиками нещасних випадків можна подати в такому вигляді, як показано на рис. 6.

 

 

Рис. 6. Модель управління ризиками нещасних випадків

 

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)