АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Маскування

Читайте также:
  1. Маскування підсистем
  2. Створення підсистеми, маскування та моделювання режимів роботи двигуна постійного струму
  3. Усунення впливу сторонніх йонів. Маскування. Маскуючі речовини.

Маскування полягає в скріпленні іонів, що заважають, в малодисоційовані, в основному комплексні з'єднання, або переклад їх в іншу форму (наприклад, зміною ступеня окислення) без видалення з аналізованого розчину, оскільки в такому стані вони не заважають визначенню даної речовини. Для маскування широко застосовують додавання в аналізований розчин таких комплексоутворювачів, як органічні кислоти (лимонна, оцтова, винна, щавлева і ін), комплексони, а також неорганічні з'єднання, наприклад фториди, ціаніди і ін.

Розділення осадженням. Систематичний та дробний аналіз. Аналітичні класифікації катіонів і аніонів. Групові реагенти. Аналітичні групи.

Систематичний і дробний хід аналізу

В якісному аналізі розповсюджена ситуація, коли одні йони заважають відкрити інші, в зв’язку з тим, що дають аналогічні реакції. Тому реакції треба комбінувати таким чином, щоб до того часу, коли приступають до відкриття будь-якого йона, всі йони, які заважають були відкриті і усунені попередніми операціями.

Така послідовність реакцій називається систематичним ходом якісного аналізу, він передбачає відкривання не окремо кожного катіону, а зразу цілими групами, для цього використовують групові реактиви, які осаджають всю групу катіонів.

У кислотно-лужній системі якісного аналізу катіонів групові реагенти – HCl і H2SO4 розведені, луги – KOH, NaOH, розчин аміаку NH3 ·H2O.

При аналізі аніонів – групові реагенти розчини BaCl2 і AgNO3.

Але використання групових реактивів пов’язане з довготривалими операціями - осадження, фільтрування, промивання і тощо.

Тому, дуже часто використовують дробний метод який ґрунтується на використанні специфічних вибірково діючих реактивів і виконується в довільній послідовності в окремих порціях досліджуваного розчину.

Переваги дробного аналізу:

- більш швидкий при виконанні ніж систематичний;

- не має потреби у повному якісному дослідженні зразка;

- легко відтворюваний, можна повторити декілька разів.

Але якщо вплив заважаючих катіонів усунути не можна, використовується систематичний хід аналізу. На лабораторному практикумі якісний аналіз буде вивчатися нами поєднанням систематичного ходу аналізу розділення груп катіонів і дробного ходу аналізу катіонів в середині груп.

Аналітична класифікація катіонів і аніонів

Кислотно – лужна система якісного аналізу катіонів

Таблиця

Група Катіони Груповий реактив
І Na+ ,K+,NH4+ Відсутній
ІІ Ag+,Hg22+,Pb2+ НСІ розведена
ІІІ Ca2+,Sr2+,Ba2+ Н2SO4розведена + С2Н5ОН
І\/ AI3+ ,Cr3+,Zn2+ ,As3+,As5+,Sn2+ Sn4+ КОН або NаОН надлишок
\/ Fe2+,Fe3+,Mg2+ ,Mn2+,Bi3+,Sb3+ Sb5+ КОН або NаОН
\/І Cu2+,Со2+, Cd2+ ,Hg2+,Ni2+ 4ОН надлишок

Кислотно – лужна система якісного аналізу катіонів свідчить, що аналітичні групи катіонів за своєю більшістю відповідають групам періодичної системи і лише частково є групами катіонів які утворені елементами, що відносяться до різних груп періодичної системи.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)