АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВІДБІР ПРОБИ ВОДИ

Читайте также:
  1. Відбір та оцінка персоналу
  2. Вырубка (пробивка).
  3. ЖИЗНЬ — НЕ ХИМИЯ В ПРОБИРКЕ
  4. Постановка реакции агглютинации классическим (пробирочным) методом
  5. Пробирные камень и иглы
  6. Спроби існування політичного руху в Україні в 1939-1941 роки.
  7. Статья 181. Нарушение правил изготовления и использования государственных пробирных клейм
  8. ТЕМА 22. Реакция агглютинации: пробирочный метод (22.1). Другие модификации постановки реакции (22.2)
  9. ТЕМА 8 Психологічний відбір військовослужбовців

У кожній контрольній точці відбирають пробу води в обсязі 1-2 літрів. Високомінералізовані води беруться в меншій кількості (приблизно500 мл). Для аналізу використовують чисто вимиту ємність (пляшку, банку, каністру). Проби води відкритих водних об'єктів відбирають на ділянках, вільних від рослинності й предметів, що можуть призвести до каламутності води. При відборі проб з водопровідної мережі чи артсвердловини, воду набирають після її спуску протягом 15-20 хвилин. Пробу води поміщають у термостійку склянку ємністю 1000 мл і випаровують на піщаній лазні або електроплитці з азбестовою сіткою при температурі не більше 80°С у витяжній шафі. Паралельно готують мішень, для чого її обробляють спиртом, сушать і зважують. Концентрований розчин переносять на алюмінієву мішень. Склянку ополіскують 5 мл 2%-го розчину азотної кислоти, яку потім переносять на ту ж мішень. На мішені концентрований розчин висушують під інфрачервоною лампою, визначають масу сухого залишку й передають на радіометричний аналіз. У робочий журнал заносять номер проби, масу й дату відбору, обсяг проби, дату готування, масу сухого залишку, вид аналізу, для якого готувалася проба.

ВІДБІР ПРОБ ҐРУНТУ.

Визначення вмісту радіонуклідів у ґрунті контрольованої, санітарно-захисної та спостережної зон проводять для контролю міграції й накопичення радіонуклідів в об'єктах навколишнього середовища. На відбір однієї проби ґрунту необхідно 0,2 години, на приготування однієї проби ґрунту для радіометрії або спектрометрії - 1,2 години.

Відбір проб ґрунту.

Відбір проб ґрунту здійснюється пробовідбірником або лопатою з гострозаточеним ріжучим краєм й мінімальною шероховатістю внутрішньої поверхні. При відборі проб ґрунтів з контрольних свердловин слід користуватися спеціальним ґрунтовим буром або іншим пристосуванням, яке зможе його замінити. Перед відбором проби проводять вимірювання потужності дози на висоті 1 м над поверхнею ґрунту, у місцях передбачуваного відбору. З місця відбору проби видаляють ножицями трав'яний покрив. Монолітним куском 10х10 см, товщиною 5 см вирізують ґрунт. Пробу ґрунту очищають від коріння й упаковують у щільний папір. Приготування проб ґрунту. Вимірювальну кювету (підкладку) обробляють спиртом і сушать. Пробу ґрунту висушують протягом доби в сушильній шафі при температурі +60°С до повітряно-сухого стану. Висушену пробу розтирають у ступці до порошкоподібного стану фракції (0,25 мм) і просівають через сито на поліетиленовий аркуш (кювету). На аркуші пробу обробляють методом квартування. Роздрібнену масу перемішують на аркуші, на якому висипана проба, надають їй форму диска й ділять на чотири частини. Дві діаметрально протилежні видаляють, дві що залишилися перемішують і т.п., довівши залишок проби до маси, необхідної для заповнення вимірюваної кювети (підкладки), щоб поверхня проби перебувала на рівні верхнього краю кювети (підкладки). Одну частину проби поміщають на вимірювальну кювету (підкладку). Поверхню проби вирівнюють. Другу частину упаковують в щільний папір і залишають як дублікат. На кюветі (підкладці) і дублікаті вказують номер проби й дату її приготування. У робочий журнал записують дату відбору проби й місце відбору проби. Для проведення гамма-спектрометричного аналізу ґрунту необхідно 1 кг висушеної проби, відповідно підготовленої. Приготовлену пробу упаковують у поліетиленовий мішок (пакет), у який вкладається етикетка (супровідний сертифікат) встановленого зразка надписом назовні й передають для вимірювання на спектрометрі.

 

Основні стадії підготовки проби до аналізу. Фактори, які впливають на вибір способу розкладу проби і переведення її в розчин. Підготовка проб природних вод, атмосферного повітря, грунту.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)