АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проведення заняття. Психології управління

Читайте также:
  1. I. Організація та проведення модульного і підсумкового контролю
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  4. Випишіть військові операції часів Першої світової війни (укажіть хронологічні межі), які відбувалися на Україні. Зазначте час їх проведення.
  5. Вплив місця проведення наукового заходу на оратора
  6. Вступні заняття
  7. Графік проведення індивідуально-консультативної роботи з навчальної дисципліни «Договірне право»
  8. ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ КОНСУЛЬТАЦІЙ
  9. Див.: Загальні рекомендації з проведення аудиту ефективності використання державних коштів. Затв. постановою Колегії Рахункової палати України від 12.07.2006 № 18-4.
  10. Для військових психологів щодо підготовки особового складу підрозділів і частин до участі в бою і проведення психологічної реабілітації військовослужбовців із БПТ
  11. Договір підряду на проведення проектних і досліджувальних робіт
  12. Етапи проведення аналізу фінансового стану

Завідувач кафедри

Психології управління

Доц. _______С.С. Макаренко

«_____»______________20 р.

 

ПЛАН

Проведення лекційного заняття з навчальної

дисципліни «Юридична психологія»

Спеціальність – «Психологія», «Практична психологія»

Курс – 3

Група (и) – ПУ-31, 32, ПП-31.

 

Тема 3/1: „Психологічна структура особистості в юридичній психології”

План:

1. Особистість у вимірах психологічної науки.

2. Поняття особистості в психології та правовій науці.

3. Психологічна структура особистості.

Час – 2 год.

1. Васильєв В.Л. Юридична психологія. / Для студ. психол. і педагог. спеціальностей. – К.: „Центр навчальної літератури”, 2007. – 656 с.

2. Бедь В.В. Юридична психологія: Навч. пос. – К., «Каравела»; Львів: «Новий світ – 2000», Магнолія плюс, 2003. – 376 с.

3. Костицький М.В. Введение в юридическую психологію: Методологические и теоретические проблеми -- Підручник / К.: Либідь, 2001.- 324 с.

4. Енциклопедия юридической психологи, под ред.. Столяренко А.М. М.: ЮНИТИ ДАНА, закон и право, 2003. – 607 с.

5. Еникеев М.И. Общая, социальная, юридическая психология. Учебное пособие для ВУЗов. – М.: «Издательство ПРИОР», 2002. – 400 с.

 

Додаткова література:

1. Абульханова-Славская К.А. Деятельность и психология личности. – М.: Наука, 1980.

2. Асмолов А.Г. Психология личности. – М.: Просвещение, 1990.

3. Брушлинский А.В. Субъект: мышление, учение, воображение: Избр. психол. тр. – Москва; Воронеж: МОДЭК, 1996.

4. Варій М.Й. Соціальна психіка нації / Наукова монографія. - Л.: СПОЛОМ, 2002.

5. Леонтьев А.Н. Деятельность. Сознание. Личность. – М., Политиздат, 1975.

6. Тайны сознания и бессознательного: Хрестоматия / Сост. К.В. Сельченок. - Мн.: Харвест, 1988.

7. Психология XXI века: Учеб. для вузов / Под ред. В.Н. Дружинина. – М.: ПЕР СЭ, 2003.

8. Фрейджер Р., Фейдимен Д. Личность. Теории, упражнения, эксперименты. / Пер. с англ. – СПб.: Прайм-ЕВРОЗНАК, 2004.

9. Фройд З. Психология бессознательного. – М.: Прогресс, 1990.

 

 

Навчальна мета: дослідити динаміку особистості засудженого та фактори, що впливають на його перевиховання

Виховна мета: спонукати засудженого до самовиховання при застосуванні сукупності методів впливу: умов режиму, праці, навчання, розкривати перспективні цілі, яких він може досягти

Місце проведення: навчальна аудиторія за розкладом

Інформаційно-технічне забезпечення: плакати, слайди, роздатковий матеріал до теми лекції


ПЛАН

проведення заняття

№ п/п Зміст Час (хв.)
     
І Вступна частина: ­ перевірка наявності курсантів (студентів), їх готовності до заняття; ­ оголошення теми лекційного заняття і питань; ­ надання основної та додаткової літератури за темою; ­ визначення навчальної та виховної мети заняття; визначення актуальності теми, її логічного зв’язку з іншими темами і практичною діяльністю.   до 10
ІІ Основна частина:
  1. Особистість у вимірах психологічної науки.:
­ особистість у зарубіжній психології. ­ особистість у вітчизняній психології. ­ особистість у сучасній українській психології (концепції психоенергетичної цілісності М.Й.Варія). Висновки: Психічні властивості особистості відчувають на собі вплив соціальних чинників, які виступають зовнішнім психічним. Однак тріада біологічне-психічне соціальне по-різному діє в структурі особистості та співвідноситься на різних ступенях її розвитку, у різній діяльності і за різних обставин.
  1. Поняття особистості в психології та правовій науці.:
­ структура та зміст особистості; ­ типологічний опис особистості; ­ типи особистості. Висновки: вищий рівень психічного розвтку особистості, при якому повністю домінує її «екзопсихічна сторона», а «ендопсихіка» є лише природнім її підґрунтям. Сьогодні розповсюдження одержала типологія особистісних типів в залежності від головних, найбільш яскраво виражених (акцентуйованих) властивостей характеру (К.Лернгарда, А. Личко та ін.).
  1. Психологічна структура особистості:
- свідомість, відповідальність та правосвідомість; - система психічних процесів та їх роль в правовій науці. Висновки: Правослухняна поведінка є результатом соціалізації, в результаті якої відбувається засвоєння суб’єктом моральних та правових заборон, соціальних стереотипів поведінки, що в свою чергу визначається груповою та індивідуальною правосвідомістю, почуттям соціальної відповідальності, соціальної справедливості, правової інтуїції тощо.  
     
ІІІ Підсумкова частина заняття 1) висновки до лекції: Особистість – фундаментальне поняття, одна з головних проблем в психології. В психологічній науці до сьогодні не створено єдиної загальновизнаної теорії особистості. Все це створює певні труднощі не тільки для психологів але і для правознавців, юристів для яких поняття: особистість суб’єкта правовідносин, особистість учасників кримінального, цивільного процесу, особистість винуватого, потерпілого є наповнені цілком конкретним, у тому числі і психолого-правовим змістом. 2) відповіді на запитання: 1. У чому полягає психоенергенична концепція особистості? 2. Яка психічна структура особистості? 3. Розкрийте правове значення поняття особистість. 4. Розкрийте психологічну структуру особистості. 3) Лекція прочитана на високому науковому рівні з активним залученням студентів до запитань. 4) постановка завдань на самостійну роботу та наступне заняття. до 10

 

 


ПЛАН-КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЇ

Вступ.

Особистість відіграє значну роль у соціальному бутті. Вона вирішує соціальні, політичні, економічні, культурні наукові, технічні та інші проблеми. Як відомо, особистість є об’єктом вивчення різних наук, у тому числі філософії, соціології, педагогіки, психології, права тощо. Тому категорія особистості в сучасних наукових дослідженнях, соціального прогресу і суспільній свідомості посідає одне з центральних місць. Її розкриття дає можливості для цілісного підходу до вияснення сутнісних сил і потенціалу людини, системного аналізу та синтезу її психічних функцій, процесів, станів, властивостей. Проте у психологічній науці не існує єдиного, загальноприйнятого погляду на природу особистості. Наукове вивчення проблем особистості, як правило, умовно розділяють на два етапи. Перший – охоплює період з кінця ХІХ до середини ХХ ст. він за часовими параметрами приблизно збігається з періодами становлення класичної психології. Власне, водночас були розкриті провідні ідеї та сформульовані фундаментальні положення про особистість. Другий етап активного дослідження розпочався у другій половині ХХ ст. тому глибшого розкриття сутності та змісту особистості розглянемо її розуміння в координатах різних напрямів, концепцій і шкіл.

 

І питання

Особистість у вимірах психологічної науки.:

­ особистість у зарубіжній психології.

­ особистість у вітчизняній психології.

­ особистість у сучасній українській психології (концепції психоенергетичної цілісності М.Й.Варія).

Під особистістю розуміється конкретна людина, яка належить до певного суспільства й соціальної груп; усвідомлює своє ставлення до оточуючого середовища, народу і до самої себе; займається певною діяльністю; вирізняється своєрідними особливостями поведінки і діяльності; володіє тільки їй притаманною системою психічних і соціопсихічних властивостей та якостей.

Спираючись на концепцію психоенергетичної цілісності М.Й.Варія психічна структура особистості складається із наступних підструктур:

1) біопсихічної; 2) ментально-психічної; 3) інтраіндивідуальної; 4) соціопсихічної; 5) свідомість-самосвідомість.

 

Висновки до 1-го питання

Психічні властивості особистості відчувають на собі вплив соціальних чинників, які виступають зовнішнім психічним. Однак тріада біологічне-психічне соціальне по-різному діє в структурі особистості та співвідноситься на різних ступенях її розвитку, у різній діяльності і за різних.

ІІ питання

Поняття особистості в психології та правовій науці:

­ структура та зміст особистості;

­ типологічний опис особистості;

­ типи особистості.

Особистість - фундаментальне поняття, одна із головних проблем в психології. В психологічній науці до сьогодні не створено єдиної загальновизнаної теорії особистості. Все це створює певні труднощі не тільки для психологів але і для правознавців, юристів для яких поняття: особистість суб’єкта правовідносин, особистість учасників кримінального, цивільного процесу, особистість винуватого, потерпілого є наповнені цілком конкретним, у тому числі і психолого-правовим змістом. Варто розглянути декілька законодавчих актів щоб переконатись у цьому. Наприклад, в кримінальному судочинстві опираються на принцип „недоторканості особистості”; призначаючи вид і розмір покарання судам пропонується враховувати не тільки характер, важкість, наслідки злочину але і „особистість порушника”. Багато розділів Кримінального кодексу присвячено „злочинам проти особистості”.

З моменту появи людини на світ про неї можна говорити лишеяк про індивіда - представника виду Homo sapiens (істоти розумної), який має зумовлені природою особливості або наявний йому генотип. Поступово включаючись в систему відносин, які існують в суспільстві (спочатку в сім’ї, потім у школі), людина піддається впливу навколишнього середовища, в тій чи іншій мірі адаптовується до нього, до соціальних умов свого буття. Тобто відбувається поступовий процес її соціалізації, формування її особистості. Тому і вважається, що людина особистістю не народжується, а нею стає. З цієї точки зору в порівнянні з поняттям „індивід”, поняття „особистість” - якісно більш новим утворенням, яке появляється значно пізніше народження людини, яка вступає в стосунки з навколишніми людьми. Якщо поняття „індивід” вказує на зв’язок людини з природою, тоді поняття „особистість” - на зв’язок людини з суспільством, соціальним середовищем. Тому існує таке визначення: „ особистість - це зовнішні прояви індивідуальності - як людина сприймається навколишніми і, як вона на них впливає”.

Висновки: вищий рівень психічного розвитку особистості, при якому повністю домінує її «екзопсихічна сторона», а «ендопсихіка» є лише природнім її підґрунтям. Сьогодні розповсюдження одержала типологія особистісних типів в залежності від головних, найбільш яскраво виражених (акцентуйованих) властивостей характеру (К.Лернгарда, А. Личко та ін.).

ІІІ питання

Психологічна структура особистості:

- свідомість, відповідальність та правосвідомість;

- система психічних процесів та їх роль в правовій науці.

Висновки:

Правослухняна поведінка є результатом соціалізації, в результаті якої відбувається засвоєння суб’єктом моральних та правових заборон, соціальних стереотипів поведінки, що в свою чергу визначається груповою та індивідуальною правосвідомістю, почуттям соціальної відповідальності, соціальної справедливості, правової інтуїції тощо.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)