АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття податкової системи і вимоги до неї

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. I. Основні риси політичної системи України
  3. II. Поняття соціального процесу.
  4. V. 2. Механічне описання молекулярної системи
  5. Автоматизовані системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках
  6. Адаптивні типи людини. Антропоекологічні системи і здоров'я.
  7. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  8. Аналіз роботи системи
  9. Аналітичні реакції та вимоги до них
  10. Англо-американський (прецедентний) тип правової системи
  11. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  12. Валовий внутрішній продукт: поняття та методи розрахунку

Проявом на практиці податкової політики, яка проводиться в тій чи іншій державі і формується відповідними державами структурами, виступає податкова система країни.

При визначенні податкової системи важливо враховувати різні підходи до її розуміння. Згідно Податкового кодексу України, податкова система – це сукупність загальнодержавних та місцевих податків та зборів, що справляються в установленому ПКУ порядку. Згідно теоретичного підходу, податкова система, окрім податків і зборів, включає в себе механізми нарахування, сплати податків та організації контролю і відповідальності за порушення податкового законодавства.

Отже, не можна ототожнювати поняття «податкова система», з поняттями «система оподаткування» і «система податків і зборів», які є її складовою (рис. 1):

 
 


Рис.1. Структура податкової системи України

 

Таким чином:

система податків і зборів – це сукупність встановлених чинним законодавством держави податків і зборів;

система оподаткування — це сукупність встановлених чинним законодавством держави податків і зборів, а також механізмів і способів їх розрахунку і сплати до бюджету та інших державних цільових фондів;

податкова система – це сукупність податків і зборів; механізмів і способів їх розрахунку та сплати, а також суб'єктів податкової роботи, які забезпечують адмі­ністрування і надходження податків і зборів до бюджету та

інших державних цільових фондів.

Відомий американський економіст Р. Масгрейв сформулював основні вимоги до функціонування податкової системи:

• розподіл податкового тиску повинен бути рівномірним;

• мінімальний тиск на економічні рішення;

· будь-яке державне втручання, пов'язане з "надмірним оподаткуванням", слід зменшити;

• якщо перед податковою політикою поставлені інші цілі, наприклад, стимулювання інвестицій, звести до мінімуму можливе порушення рівноваги між соціальною справед­ливістю і економічною ефективністю;

• сприяти стабілізації економіки і економічному росту;

• оподаткування повинно бути зрозумілим для платника податків, а управління ним – справедливим і основаним на законах;

• затрати на управління податковою системою повинні бути мінімальними.

Науковий підхід до побудови раціональної податкової сис­теми передбачає, по-перше, системність, по-друге, встанов­лення основобудовної бази цієї системи і, по-третє, форму­вання правової бази.

Потреба системності полягає в тому, що всі податки повинні бути взаємопов'язані і органічно доповнювати один одного, не вступати у протиріччя з системою оподаткування в цілому і з окремими її елементами.

Основобудовною базою побудови податкової системи є об'єм бюджетних видатків. Податки – не самоціль, а засіб для вико­нання державою своїх функцій, і з цих позицій вони походять від державних видатків.

Податкова система – продукт податкового законодавства. Вона створюється в результаті прийняття ряду законодавчих актів, які затверджують відповідні принципові положення, види податків, порядок нарахування і утримання кожного з

них, обов'язки для всіх суб'єктів оподаткування.

Як вище було сказано, податкова система – це сукупність встановленої у країні системи оподаткування, елементів її функціонування та контролю за дотриманням податкового законодавства. Не дивлячись на різноманітність існуючих у світі податкових систем, існує ряд принципів, які визначають науковий підхід до характеристики внутрішньої сутності і суспільного призначення даного поняття.

Побудову і функціонування оптимальних податкових систем загалом необхідно розглядати під кутом зору відповідності таким науковим принципам:

1. Принцип вигоди і адміністративної зручності. Даний принцип наголошує на тому, щоб втрати добробуту в результаті сплати податків були сумірні для платників з тими вигодами, котрі вони отримують за рахунок фінансованих з податкових надходжень потреб і суспільних благ. Суть адміністративної зручності полягає в тому, що податкова система має бути максимально зручною для платників і для державних структур з точки зору змісту податкової роботи і податкового законо­давства, механізму збирання податків та контролю над податковими процесами. Причому, на організацію справляння подат­ків необхідно витрачати якомога меншу суму податкових надходжень.

2. Принцип платоспроможності. Цей принцип декларує, що тягар оподаткування повинен розподілятись згідно плато­спроможності платника податків (розміру доходу, обсягу споживання, вартості майна, тощо). З принципом плато­спроможності пов'язані питання горизонтальної і вертикальної рівностей в оподаткуванні. Горизонтальна рівність передбачає, що платники податків з однаковою платоспроможністю і податковою базою по доходу чи майну сплачують одинакові суми податків протягом певного періоду. Вертикальна рівність досягається в тому випадку, коли платники податків з різною платоспроможністю сплачують різкі по величині суми податків, що диференціюються у відповідності з певними етичними принципами соціальної справедливості.

3. Принцип визначальної бази. В основу побудови певної податкової системи повинна бути покладена соціально-економічна доктрина держави. Економічна доктрина держави може базуватись на одному із напрямків економічної думки класичному і неокласичному, кейнсіанському і пост кейнсіанському, марксистському і немарксистському. Кожний напрям економічної теорії передбачає свою модель економічної, фінансової і податкової політики. Проте суть не стільки в поло­женнях самої теорії, скільки в її наявності. Визначивши свою економічну доктрину на основі того чи іншого напрямку теорії, держава розробляє стратегію і тактику досягнення поставленої мети.

Виходячи із вибраної соціально-економічної доктрини держави, в країні повинен формуватись середній рівень опо­даткування, тобто та частина валового внутрішнього продукту, що перерозподіляється через бюджет з допомогою податків та податкових платежів шляхом побудови конкретної податкової системи.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)