АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3.2.3 Способи очищення стічних вод

Читайте также:
  1. Вибір способу очищення стічних вод.
  2. Види, способи і типи правового регулювання
  3. Виражальні засоби міжтекстовості та способи їх виявлення
  4. Графічний та аудіовізуальний способи передачі інформації
  5. Забывание. Закономерности забывания. Приспособительная функция забывания. Ретро- и проактивное торможение.
  6. Завдання та способи випробування перспективних горизонтів
  7. Затримки під час стрільби з кулемета ПКТ і способи їх усунення
  8. Ідеал – це зразок (норма, прояв ідеального), згідно з яким людина (людність) визначає свою поведінку та способи життя за конкретних обставин.
  9. Как приспособить группу к себе
  10. Класифікатор. Способи створення класифікаторів техніко-економічної інформації.
  11. Мета та способи цементування свердловин
  12. Методи і способи конкурентної боротьби. Цінова і нецінова конкуренція. Наслідки, типи конкуренції.

Попередження забруднення виробничих стічних вод на про­мислових підприємствах може бути забезпечене організаційними та технічними заходами.

Організаційні заходи зводяться до попередження спуску стіч­них вод у водоймища без їх очищення. Технічні заходи передба­чають очищення стічних вод різними способами, їх повторне вико­ристання для технічних потреб і поливання, створення оборотних і замкнених систем водокористування, вдосконалення технологіч­них процесів на промислових підприємствах з метою зменшення кількості забруднень у стічних водах, перехід на безвідходні та маловідходні технології, скорочення забруднення територій па­ливно-мастильними та лакофарбовими матеріалами, мінеральни­ми та органічними добривами, тирсою та іншими виробничими від­ходами, які зі зливними стоками можуть потрапляти у водойми­ща.

Очищення виробничих стічних вод на промислових підприєм­ствах може здійснюватися за такими напрямками:

· очищення стічних вод на заводських очисних спорудах;

· очищення стічних вод після забруднення на заводських, а по­тім на міських очисних спорудах з подальшим спуском у водой­мища;

· безперервне очищення виробничих стічних вод і розчинів на локальних очисних спорудах протягом визначеного часу, після чого вони потрапляють в обіг, і лише після з'ясування неможли­вості регенерації усереднюються і передаються на заводські очисні споруди та утилізуються.

Захист стічних вод і земельних ресурсів від промислових викидів


Основні способи очищення виробничих стічних вод поділяють­ся на: механічні, фізичні, фізико-механічні, хімічні, фізико-хімічні, біологічні та комплексні (рис. 1)

Рис. 5.1. Класифікація способів очищення стічних вод

Механічні способи переважно застосовують для очищення стічних вод від твердих частинок і масляних забруднень.

Вибір схеми очищення води від таких речовин залежить від виду, кількості забруднень і необхідного ступеня очищення.

Фізичніспособи очищення становлять основу термічного очи­щення, яке застосовується для знешкодження мінералізованих стічних вод.

Хімічні способи застосовують самостійно перед подачею стіч­них вод у систему оборотного водопостачання, перед спуском їх у водоймища або міську каналізаційну мережу. В деяких випад­ках хімічне очищення доцільно проводити перед біологічним очи­щенням.

Фізико-механічні й фізико-хімічні способи широко застосову­ються для очищення стічних вод на машинобудівних, деревооб­робних, целюлозно-паперових підприємствах, а також на заводах ДСП, ДВП, де спостерігається велика кількість забруднювачів.

Біологічне очищення це досить поширений спосіб очищен­ня стічних вод від багатьох органічних і деяких неорганічних ре­човин, що викидаються підприємствами харчової, целюлозно-па­перової, меблевої промисловості.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)