АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

IV. Встановлення психологічного контакту із свідком

Читайте также:
  1. Вів банку. Встановлення високого мінімального рівня регулятивного
  2. Встановлення дотацій
  3. Встановлення опіки над майном
  4. Встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу
  5. Встановлення податків
  6. Встановлення причиново-наслідкових зв'язків.
  7. Встановлення профілю торгового підприємства
  8. Встановлення ринкової рівноваги
  9. Встановлення рівноваги та максимізація прибутку на ринку монополістичної конкуренції
  10. Встановлення фашистської диктатури. Зміни в державному ладі та праві.
  11. Доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Вже на попередній стадії, під час вільної розповіді, потрібно намагатися встановити психологічний контакт із свідком. Для цього потрібно спостерігати за ним, дивитися у вічі, хи­тати головою на знак розуміння та ін. Це так звані невербальні способи.

Вербальними способами встановлення психологічного контакту є:

1) звернення до закону;

збудження інтересу до допиту чи допитуючого; 3) звернення до логіки; 4) підвищен­ня емоційного стану - збудження.

Особливість допиту свідка в цивільному процесі в тому що на встановлення психологічного контакту немає часу. '

V. Перехресний допит. Перехресний допит полягає в то­му, що кожна із сторін опитує свідка. Питання є основним інструментом допитувача.

За цільовим призначенням запитання поділяються на основ­ні, доповнюючі, уточнюючі, нагадувальні, контрольні, спів-ставляючі, деталізуючі, спрямовувальні та ін.

Ось основні правила допиту свідка, сформульовані ще на­прикінці позаминулого століття П. Сергеїчем:

1) не питати свідків про очевидні та встановлені обста­вини;

2) не питати про те, що не має значення;

3) не ставити випадкових запитань;

4) встановлювати джерело інформації свідка. Не допуска­ти показань з чужих слів;

5) зупинитися вчасно;

6) ставити запитання так, щоб свідок не міг вгадати очіку­ваної відповіді;

7) відокремлювати факти від суб'єктивної думки свідка про ці факти.

До цього можна додати, що запитання повинні бути конк­ретними і торкатися однієї обставини.

Вважається, що недоцільно використовувати навідні запи­тання. Таку думку упродовж тривалого часу обстоюють різні автори. У практиці американських адвокатів, навпаки, вимага­ється, щоб усі запитання були такими. Можлива відповідь на більшість із них - «так» або «ні». Ідея використання навідних запитань полягає в тому, що вони дають змогу особі, яка веде допит, висвітлювати інформацію, корисну для справи. Вони ефективні, коли допитувач сам знає відповідь на запитання, і не звертається до свідка із запитанням «чому». Цивільне процесуальне законодавство не містить жодних вимог до за­питань свідкові чи іншим учасникам, тому навідні запитання можна використовувати.

Потрібно завчасно продумати послідовність постановки запитань, щоб одне слідувало з іншого і було його логічним продовженням. Визначена послідовність та предметна спря­мованість запитань називається програмою допиту. Допит рекомендують розпочинати із запитань, які не викликають негативної реакції, далі давати нейтральні запитання, потім -суттєві, які цікавлять допитувача.

Наступне запитання потрібно ставити після того, як свідок відповів на попереднє. Не потрібно питати про те, на що мож­на одержати небажану відповідь.

Відповідно до ч. 6 ст. 182 ЦПК України, судді вправі стави­ти запитання свідкові в будь-який час його допиту. Несвоєчас­не запитання судді може зламати заплановану послідовність допиту, а деколи звести нанівець намагання сторони розкрити свідка. Передбачаючи, що таке може статися, зацікавлена сто­рона може звернутися до суду з проханням не ставити запитань під час допиту свідка. Судді переважно погоджуються, їм стає цікаво - про що ви будете питати.

Формулювання запитань повинно бути індивідуальним, враховувати особливості допитуваного, його фізичні і пси­хологічні особливості, відношення до справи. Одна й та са­ма обставина у різних осіб повинна з'ясовуватися по-різ­ному.

Р. Гарріс, книжка якого «Школа адвокатури» є, без сумні­ву, одним із найкращих посібників у роботі молодим адвока­там, рекомендує ніколи не допитувати своїх свідків повторно та не сумніватися в їх правдивості. Непотрібно також повто­рювати запитання, на які отримана бажана відповідь, не про­понувати свідкам одні й ті самі запитану по суттєвих обста­винах, якщо протиріччя вже встановлено.

Найбільшу складність під час допиту становить викриття завідомо неправдивих показань. Це явище вражає своїм масш­табом: неправдиві показання було виявлено у 54% вивчених справ.

Методика викриття завідомо неправдивих показань вклю­чає в себе:

1. Оцінка загальної правдоподібності показань та вста­новлення неправдивих. Для цього потрібно встановити, чи могла особа в описуваних нею умовах сприйняти те, про що дає показання; чи могла бути така кількість об'єктів чи суб'єктів; чи могли події відбуватися у такій послідовності; чи могли ті чи інші предмети мати властивості, про які повідом­ляє свідок.

Потрібно перевірити внутрішню відповідність окремих ча­стин показань; перевірити відповідність показань іншим дока­зам; спостерігати за поведінкою та емоціями свідка.

Явища зовнішнього світу відбуваються у супроводі та у зв'язку з іншими явищами. Жодна подія не може існувати сама по собі. Розповідь свідка складається з декількох фак­тів. Якщо вони дійсні - вони будуть поєднуватися з багатьма іншими фактами. Якщо показання неправдиві, то при всьому мистецтві вигадки, події, що повідомляються свідком, не можуть підійти до навколишніх фактів у всіх своїх дріб­ницях.

2. Виявлення мотиву неправдивих показань. Причини неправдивих показань завжди пов'язані з мотивом. Таким мо­же бути небажання псувати стосунки із іншими особами; страх помсти; намагання скрити власну негідну поведінку; намагання допомогти чи зашкодити особі, що бере участь у справі та ін.

3. Викриття неправдивих показань. У літературі пропо­нуються різні тактичні прийоми виявлення протиріч у пока­заннях свідка:

- допитувати свідка від загального до конкретного. Конк­ретне не повинно суперечити загальному. Запитання повинні бути побудовані з розрахунком на поступове звуження кола фактів, що встановлюються. Потрібно враховувати, що-допи-туваний може виявити під час опитування невідомі йому ві­домості і скорегувати наступні показання;

- використовувати раптові запитання. Умисно переска­кувати через декілька логічних, з точки зору послідовності, запитань. Якщо свідок не знає як відповісти на запитання, він або на ходу придумає неправдиве пояснення або скаже правду;

- поступово підводити свідка до головного запитання. Таким чином досягається маскування головних запитань дру­горядними;

- допитувати по епізодах. Застосування цього прийому доцільно тоді, коли є відомості про те, що допитуваний, мож­ливо, буде давати неправдиві показання, або якщо такі вияв­ляються на початку вільних пояснень. Ефективним є відступ від традиційної послідовності допиту і проведення його з окремих фактів. Зміна послідовності у допиті порушує проду­маний свідком план показів, відсутність часу не дозволяє йому зосередитися на5 обмірковуванні взаємозв'язку та логічної чіт­кості показань;

- демонструвати докази, що спростовують неправдиві по­казання;

- здійснювати логічний аналіз протиріч між фактами та

показаннями свідка;

- створювати враження про повну обізнаність допитувача з обставинами справи;

- приховувати інформацію;

- деталізувати отриману від свідка інформацію;

- ставити додаткові та уточнюючі запитання;

- підштовхувати свідка на спір;

- надавати свідкові додаткову інформацію, яка у нього відсутня і врахування якої впливає на його мотивацію або оцінку фактів;

- надати свідкові можливість висловити всю неправду, навіть допомоги йому підсилити її з метою полегшення наступ­ного викриття («провокація неправдивих показань»);

- задавати запитання, на які потрібна розширена відпо-I відь. Чим більше неправдивих свідчень повідомить допитува­ний, тим легше їх виявити, оскільки їх неможливо продумати до дрібниць, а тим більше зберегти у пам'яті.

Треба пам'ятати, що свідок утаює саме те, що ви хочете викрити. Якщо вам потрібна відповідь на запитання, не ставте цього запитання. У протилежному випадку, свідок зрозуміє, до чого це запитання, і намагатиметься не сказати те, що вам потрібно. Робіть вигляд, що вірите свідкові.

Найскладніше викрити неправдивість показань, які лише частково не відповідають дійсності. За словами Р. Гарріса, хороший брехун - не той, хто вигадує факти, а той, хто пристосовує їх. Найкращий брехун той. хто вміє додати наймен­ше брехні до дійсних обставин.

4) спонукання до правдивих показань. Спонукання здійс­нюється шляхом психологічного впливу на свідка з метою стимулювання до правдивих показань. Зміна мотивації здійс­нюється переконанням у неправильності зайнятої позиції, роз'ясненням правових наслідків завідомо неправдивих пока­зань, апелюванням до позитивних сторін особистості свідка.

Психологічний вплив припустимий лише у межах, коли він залишає свідкові альтернативу поведінки. Психологічний вплив на свідка досягається такими методами:

- підтримання стану збудження, створення емоційної напруги. Свідок завчасно інформується про час та місце роз­гляду справи. З моменту отримання повістки до судового засі­дання він неодноразово уявляє себе в суді, думає що саме він розкаже суду. Ці роздуми формують у нього певний психоло­гічний настрій, так би мовити «психологічне настановлення». Раптова зміна цього стану, виведення свідка із емоційної рів­новаги дестабілізує його дії. Емоційний вплив здійснюється голосом, інтонацією, жестами, мімікою та ін.

Постійність збудження передбачає розумову діяльність людини, основою якої є систематичне повернення до співстав-лення певних фактів, що перебувають у сфері збудження, з іншими фактами, спроби передбачити можливі логічні зв'язки між запитаннями допитувача, продумування своїх пояснень, утаювання фактів, підготовка нових фактів, що підтверджу­ють опрацьовану неправдиву версію. У стані емоційного на­пруження свідок може обмовитися. Тобто, надати правильну інформацію, яку він бажав приховати.

- форсування допиту. Темп допиту має важливе значен­ня. Коли на запитання треба відповідати швидко, без роздумів, то свідок може прохопитися. Свідка потрібно стимулювати до відповіді, не давати йому пауз для роздумів, заповнювати її спонукальними словами, наприклад: «Свідок, відповідайте!», «Суд чекає!». Можливе поєднання форсованого та уповільне­ного темпу. Малозначним запитання рекомендовано задавати повільно, а під час опитування з приводу суттєвих фактів темп допиту потрібно збільшувати.

VI. Фіксація показань свідка. Доказове значення будуть мати лише ті покази, які зафіксовані в протоколі судового за­сідання. Тому представник повинен слідкувати, щоб секретар записував ті чи інші відповіді. Можна навіть повторити ту чи іншу фразу, вимовлену свідком.

До запровадження в судах систем фіксації процесу, пока­зання свідка доцільно фіксувати з допомогою диктофона.

VII. Оцінка показань свідка. Оцінка показань свідка здійс­нюється як під час допиту, так і в судових дебатах. На оцінку достовірності показань свідка впливають такі фактори: 1) мо­ральність особи; 2) ступінь та характер зацікавленості свідка; 3) фізичні та психічні особливості; 4) об'єктивні умови сприй­няття фактів; 5) відповідність показань іншим доказам, відсут­ність протиріч у самих показаннях.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)