АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проблеми діагностики ЗПР

Читайте также:
  1. Алгоритмізація діагностики при технологічному процесі технічного обслуговування
  2. Аналіз існуючих теоретико-практичних розробок створення інформаційних систем для вирішення обраної проблеми.
  3. Аналіз проблеми дитячої двомовності.
  4. Види економічної діагностики, їх характеристика
  5. Вимоги до педагогічної діагностики
  6. Вступ. Педагогічна діагностика (поняття, складові і функції педагогічної діагностики).
  7. Глобальні екологічні проблеми: озонова діра, парниковий ефект, кислотні дощі
  8. Глобальні проблеми сучасності. їх сутність та шляхи розв'язання.
  9. Депозитнестрахування в Україні: сутність, проблеми та перспективи розвитку.
  10. Діагностика технічного стану. Візуальний огляд. Методи та технічні засоби апаратної діагностики.
  11. Екологічні проблеми річкових ресурсів Херсонщини
  12. Екологічні проблеми розвитку металургійного виробництва у світі, сучасні зрушення у його розміщенні.

З наукової точки зору проблема діагностики ЗПР і психічного недорозвитку значною мірою вирішена. У численних дослідженнях описані закономірності й особливості порушень психіки у цих категорій дітей. Діагностика ЗПР проводиться колегіально комісією в складі медичних фахівців, педагогів і психологів. Причомув ході діагностики нервово-психічного розвитку дітей важливо не просто підібрати відповідні методики, а також використовувати їх в певному порядку, щоб дитина відчував інтерес до процесу, виконував завдання з задоволенням і не втомлювався.

Аналіз даних, отриманих в ході виконання різних завдань, дозволяє визначити особливості психіки дитини, що проходить обстеження. В першу чергу це стосується його пізнавальних здібностей, особистісних якостей і характеру спілкування. На основі отриманих відомостей вже складається характеристика малюка, де докладно описуються його основні психологічні риси, а також причини виникнення відхилень, якщо вони були виявлені під час діагностики нервово-психічного розвитку.

Проведення діагностики психічного розвитку дітей починається з аналізу зовнішнього вигляду. Фахівці вивчають поставу дитини, її ходу, міміку, координацію рухів, погляд. Дуже часто діти зі зниженим інтелектом, а також деякими мовними порушеннями (ринолалія, дизартрія) мають характерні особливості в зовнішньому вигляді. Крім зовнішнього вигляду, також аналізується реакція малюка на сам процес проведення діагностики нервово-психічного розвитку. Зокрема, чи легко дитина йде на контакт, чи проявляє активність - вивчає обстановку в кімнаті, розглядає іграшки або предмети, крутиться на місці, базікає руками або ногами, поривається встати. Також фіксується прояв напруженості, загальмованості у дитини, небажання звертати на себе увагу, боязнь вступати в розмову. Надалі дані, отримані при первинному спостереженні, зіставляються з даними, отриманими в ході тестів, щоб зрозуміти природу відхилень дитини.

У ході проведення діагностики психічного розвитку дітей необхідно чергувати методики, таким чином, щоб спочатку йшли методики що аналізують мислення, потім - що вивчають пам'ять, а вивчення сприйняття йшло після дослідження креативності. Для проведення дослідження потрібно використовувати не менше 10-15 різних тестів, щоб отримати найбільш повну картину нервово-психічного розвитку дитини.

Зазвичай обстеження починається з малювання, потім йдуть вправи на пам'ять. Особистісні тести потрібно проводити в кінці роботи, коли новизна ситуації для дитини згладиться і встановиться контакт між дитиною і дорослим, які проводять діагностику.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)