АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Діагностика розумової відсталості

Читайте также:
  1. Аналіз, діагностика та прогнозування розвитку регіональної економіки
  2. Вади розвитку у дітей, діагностика,лікувальна тактика та надання екстреної медичної допомоги.
  3. Вступ. Педагогічна діагностика (поняття, складові і функції педагогічної діагностики).
  4. Диференційна діагностика
  5. Диференційна діагностика
  6. Диференційна діагностика гідронефрозу
  7. ДІАГНОСТИКА
  8. Діагностика
  9. Діагностика амортизаторів.
  10. Діагностика важковиховуваності
  11. ДІАГНОСТИКА ВИХОВАНОСТІ
  12. Діагностика додаткових ознак дорогоцінних каменів - спектрів оптичного поглинання.

Рання діагностика розумової відсталості у дітей дозволяє виявити її наявність, ступінь вираженості порушень і своєчасно розпочати проведення відповідних лікувально-реабілітаційних заходів. Хороші результати зазвичай досягаються при поєднанні медичних підходів і тривалого педагогічного впливу з навчанням, вихованням дитини, пристосуванням його до навколишнього оточення, виробленні побутових навичок і максимальної компенсації наявного відставання в розвитку.

Методи діагностики розумової відсталості у дітей

• Вивчення анамнезу (захворювання у родичів в декількох поколіннях, перебіг вагітності та пологів, ранній розвиток дитини)

• Клінічний огляд дитини лікарем-психіатром (а при необхідності - неврологом, ендокринологом та іншими фахівцями), бесіда з батьками, вихователями, педагогами, однолітками, оцінка психофізичного розвитку дитини та її відповідності середній віковій нормі

• Консультація психіатра дозволяє виявити і наявність супутніх неврологічних і психічних порушень - аутизму, порушень поведінки, психотичних розладів, епілепсії, енурезу, заїкання та ін.

• Виявлення спадкових захворювань з проведенням цитогенетичних, імуногенетичних досліджень.

• Психологічне обстеження з використанням різних тестів і методик, спрямованих на вивчення уваги, пам'яті, мислення, інтелектуальних здібностей, особистісних особливостей
• Спеціальні діагностичні дослідження (КТ, МРТ, УЗД, ЕЕГ, лабораторні дослідження) для виявлення захворювань нервової системи та внутрішніх органів, що несприятливо впливають на психічний розвиток дитини.

Психологічні тести для діагностики інтелекту.

1. У перші місяці і роки життя на перший план виходить оцінка психомоторного і мовного розвитку дитини шляхом спостереження за його поведінкою, спілкуванням, промовою, грою. У цьому віці використовуються прості тести на розрізнення предметів за формою, величиною, кольором, виконання точних рухів, збирання пірамідки, споруда вежі з кубиків, ігрові завдання з іграшками, ліплення і т.п.

2. У дошкільнят і молодших школярів широко використовуються такі психологічні методики діагностики розумової відсталості, як дослідження розуміння переносного сенсу прислів'їв і приказок, узагальнення, порівняння та виключення понять, класифікації предметів і виділення істотних ознак та ін Для цього в розпорядженні психологів є обширний наочний добре ілюстрований матеріал у вигляді книг, альбомів, карток.

3. Для оцінки невербального інтелекту досить інформативна методика Равена (кольорові матриці можна використовувати з 4,5 років, стандартні - з 8 років).

4. Методика Векслера (є дорослий і адаптованим для дітей варіантом) - по ній найчастіше визначають так званий коефіцієнт інтелекту IQ (при слабоумстві він нижче 70).

5. Тест Айзенка (з 18 років і старше).

6. Тести Амтхауера, Кеттелла та ін..

У більшості випадків для діагностики розумової відсталості досить уважного огляду дитини досвідченим лікарем-психіатром в динаміці. Виражена ступінь інтелектуальної недостатності при цьому визначається в перші роки життя, а от легка розумова відсталість - найчастіше у віці 5-7 років, тобто при підготовці дитини до школи і в процесі його навчання в 1-2 класі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)