АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Світоглядні орієнтації художньої культури античності

Читайте также:
  1. III ДЕНЬ-ідентифікація чистої культури.
  2. Адміністративні правопорушення в галузі охорони природи, використання природних ресурсів, охорони пам'яток історії та культури. Ведення адвокатом таких справ.
  3. Алгоритм презентації твору мистецтва на уроці Художньої культури.
  4. Аспекти інформаційної культури
  5. Взаємовплив культури права і науково-технічного прогресу
  6. Взаємозв'язок інформаційної культури з правовою культурою
  7. Вплив економічної культури на продуктивність.
  8. Вплив релігійно – філософських уявлень на формування художньої культури Китаю.
  9. Головні складові правової культури юриста
  10. День слов'янської писемності і культури
  11. Доведіть, що людина й народ є творцями історії та культури (за романом «Диво» Павла Загребельного).
  12. Духовність та сакральний зміст художньої культури Індії.

Релігія стародавніх греків і римлян, як у багатьох народів світу, представляла собою віру в багатобожжя. Спочатку боги-культи були общинно-місцевого характеру, потім намітилася тенденція поглинання місцевих богів великими богами (у Греції - богами-олімпійцями, в Римі - верховними богами, причому грецькі традиції пантеону переселилися в Рим). Безсумнівно, у стародавніх греків і римлян була язичницька віра, вона підкріплювалася міфологічними віруваннями, а міфологія стала відображенням світорозуміння стародавньої людини. Створення великих і складних міфологічних оповідань було справою багатьох поколінь, тому невипадково шар міфів представлялет собою цінну частину світової літератури.

Міфи поклали початок розвитку епосу як у фольклорі, так і в художній літературі. Греки і римляни, спираючись на міфологічні сюжети, створювали свої епічні твори; до таких можна віднести грецькі твори «Іліада» і «Одіссея» і римську «Енеїду».

Основні риси античного епосу запозичувалися середньовічними казками, і тому можна виділити безліч спільних рис між античним і середньовічним епосом:

1) у центрі оповіді - людина, її доля і участь в долі держави (міста і т.д.);

2) форма оповідання - подорож з пригодами та вчиненням подвигів;

3) образ героя - образ воїна: переможця, героїчної людини;

4) обов'язкова наявність героїв особливого плану - надсили (у Греції та Римі цією силою є боги);

5) мова і стиль дуже великовагових, громіздкі; повільний розвиток сюжетів, безліч авторських відступів;

6) автор у ході розповіді займає різні позиції: то спостерігач, то учасник подій, то історикописець (але в середньовічному епосі авторське начало ослаблене в зв'язку з існуванням більшості творів в усній формі).

Багатство міфологічних сюжетів невичерпне. Їх глибокий символізм дозволяє авторам послеантічних епох, звертаючись до одного й того ж міфу, розкривати його новий сенс. Як приклад можна навести долю одного з найпопулярніших міфів - міфу про Антигоні. Найбільш яскраве втілення він знайшов у трагедії давньогрецького драматурга Софокла; нове трактування цей міф знайшов у творах Расіна і Альфьєрі. Особливо часто сюжет використовувався в оперному мистецтві XVIII століття. У ХХ столітті письменники особливо підкреслювали гуманістичну спрямованість і пацифістські ідеї міфу. Антивоєнними вийшли п'єса Б. Брехта «Антігона» (1948 р) І новела Р. Хоххут «Берлінська Антігона» (1966 р).

Якщо міф втрачає свої властивості, він перетворюється на казку. У справжньому міфі завжди відображена дійсність, це дозволяє письменникам аж до сучасності використовувати його для різного тлумачення і нового осмислення в трактуванні своїх творsd/

Культура античних Греції і Риму являє собою процес становлення і розвитку різних форм матеріальної і духовної діяльності. «У конкретні періоди суспільні пріоритети віддаються різних видів цієї діяльності, але у всі століття найбільш повно висловлювала свої тенденції античності культура художня - мистецтво.»

Перш за все антична художня культура (особливо грецька) космологічна (космос виступає її абсолютом), і в такому підході до світу, природи, космосу античні люди розробляли естетичні категорії, тісно пов'язані між собою: краса (в її основі лежать характеристики онтологічного порядку: домірність, визначеність і єдність у різноманітті), міра (характеристика досконалості) і гармонія (розуміння всього між видимими частинами споглядаємо і «внутрішньою природою речей»).

Грецьке мистецтво визначалося наявністю канонів, сукупності правил, що визначають основні естетичні принципи, а культура Риму відрізняється від неї великою різноманітністю і строкатістю форм, так як римське мистецтво відчувала вплив грецької та інших народів, підкорених Римом.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)