АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Побудова таблиць

Читайте также:
  1. Взаємозв'язки таблиць
  2. Впровадження таблиць і діаграм MS Excel в Word.
  3. Графічна побудова соціограми
  4. Етап 5. Побудова гіпотези.
  5. І.2. Побудова тексту
  6. Лабораторна робота №1. Побудова функціональної моделі застосування у вигляді діаграм потоків даних
  7. Майстер зведених таблиць Excel і методика створення зведених таблиць різних типів.
  8. Оформлення ілюстрацій, таблиць, формул, списку використаних джерел, додатків
  9. Перелік таблиць звіту
  10. ПЕРЕЛІК ТАБЛИЦЬ, ЯКІ ПОТРІБНІ БУТИ ЗАПОВНЕНІ В ЧАСТИНІ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ
  11. ПЕРЕЛІК ТАБЛИЦЬ, ЯКІ ПОТРІБНІ БУТИ ЗАПОВНЕНІ В ЧАСТИНІ ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ ДЛЯ БЮДЖЕТНИХ УСТАНОВ
  12. ПОБУДОВА ДІАГРАМИ «ЕНТАЛЬПІЯ – ТЕМПЕРАТУРА» ПРОДУКТІВ ЗГОРЯННЯ

 

Таблиці застосовують для кращої наочності і зручності порівняння показників. Назва таблиці, при його наявності, повинна відбивати її зміст, бути точним, коротким. Назву варто поміщати над таблицею відповідно до рисунка 1.

При переносі частини таблиці на ту ж або іншу сторінку назву поміщають тільки над першою частиною таблиці відповідно до рисунків 1 і 2.

Цифровий матеріал, як правило, оформляють у виді таблиць.

Таблиці, за винятком таблиць додатків, варто нумерувати арабськими цифрами наскрізною нумерацією.

Таблиці кожного додатку позначають окремою нумерацією арабськими цифрами з додаванням перед цифрою позначення додатку. Якщо в документі одна таблиця, вона повинна бути позначена "Таблиця 1" або "Таблиця В.1”, якщо вона приведена в додатку В.

Допускаються нумерування таблиці в межах розділу. У цьому випадку номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою.

На всі таблиці документа повинні бути приведені посилання в тексті документа, при посиланні варто писати слово "таблиця" із вказівкою її номера.

Заголовки граф і рядків таблиці варто писати з прописної букви, а підзаголовки граф - з малої літери, якщо вони складають одну пропозицію з заголовком, або з прописної букви, якщо вони мають самостійне значення. Наприкінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки і підзаголовки граф вказують в однині.

Таблиці ліворуч, праворуч і знизу, як правило, обмежують лініями.

Горизонтальні і вертикальні лінії, що розмежовують рядки таблиці, допускаються, якщо їхня присутність не утрудняє користування таблицею.

Заголовки граф, як правило, записують паралельно рядкам таблиці. При необхідності допускається перпендикулярне розташування заголовків граф.

Заголовок таблиці повинен бути відділений лінією від іншої частини таблиці.

Висота рядків таблиці повинна бути не менш 8 мм.

Таблицю, у залежності від її розміру, поміщають під текстом, у якому вперше дане посилання на неї, або на наступній сторінці, а, при необхідності, у додатку до документа.

Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, її поділяють на частини, поміщаюючи одну частину під іншою або поруч, при цьому в кожній частині таблиці повторюють її заголовок. При розподілі таблиці на частини допускають її заголовок або боковик заміняти відповідно номером граф і рядків. При цьому нумерують арабськими цифрами графи і рядки першої частини таблиці.

Слово “Таблиця” вказують один раз ліворуч над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова “Продовження таблиці” із вказівкою номера (позначення) таблиці.

Якщо наприкінці сторінки таблиця переривається і її продовження буде на наступній сторінці, у першій частині таблиці нижню горизонтальну лінію, що обмежує таблицю, не проводять.

Таблиця 1

 

 

Заголовок

 

граф

 

 

граф

Підзаголовки

 

Рис. 1. Графічне зображення побудови таблиці.

 

Продовження таблиці 1

 

         
1024 х 768 Ні Ні Да Да
1600 х 1200 Ні Ні Ні Ні

 

 

 


Рис. 2. Графічне зображення продовження побудови таблиці.

 

Рекомендується розділяти частини таблиці подвійною лінією або лінією товщиною 2, відповідно до рисунка 3.

Графу "Номер один по одному" у таблицю включати не допускається. Нумерація граф таблиці арабськими цифрами допускається в тих випадках, коли в тексті документа маються посилання на них, при розподілі таблиці на частини, а також при переносі частини таблиці на наступну сторінку відповідно до рисунка 4.

Таблиця 2

Відображення ринку програмних продуктів, %

Назва програмного продукту Кількість користувачів Назва програмного продукту Кількість користувачів
Microsoft Word Microsoft Excel Microsoft Access   Adobe Photoshop Adobe PageMaker Adobe Illustrator 0,8

Рис. 3. Використання програмних продуктів.

 

Таблиця 3

Порівння ринку програмних продуктів в Україні і США, %

Найменування програмного продукту Кількість користувачів
В Україні В США
1. Microsoft Word 2. Microsoft Excel 3. Microsoft Access 4. Adobe Photoshop 5. Adobe PageMaker 6. Adobe Illustrator 0,8  

Рис. 4. Порівняння програмних продуктів.

 

Якщо всі показники, приведені в графах таблиці, виражені в одній і тій же одиниці величини, то її позначення необхідно поміщати в заголовку таблиці (див. рис. 3, 4).

Якщо в більшості граф таблиці приведені показники, виражені в тих самих одиницях величин (наприклад у відсотках, кілобайтах), але маються графи з показниками, вираженими в інших одиницях величин, то над таблицею варто писати найменування переважного показника і позначення його величини, наприклад, "Кількість в відсотках", "Розмір у кілобайтах", а в підзаголовках інших граф приводити найменування показників або позначення інших одиниць величин.

Для скорочення тексту заголовків і підзаголовків граф окремі поняття заміняють літерними позначеннями, установленими ДСТ 2.321-84, або іншими позначеннями, якщо вони пояснені в тексті або приведені на ілюстраціях, наприклад D – діаметр, Н – висота, L - довжина.

Показники з тим самим літерним позначенням групують послідовно в порядку зростання індексів.

Обмежувальні слова “більш”, “не більш”, “менш”, “не менш” і ін. повинні бути поміщені в одному рядку або графі таблиці з найменуванням відповідного показника після позначення його одиниці фізичної величини, якщо вони відносяться до всього рядка або графи. При цьому, найменування показника перед обмежувальними словами, ставиться кома.

Позначення одиниці величини, загальних для всіх даних у рядку, варто вказувати після її найменування. Допускається при необхідності виносити в окремий рядок (графу) позначення одиниці величини.

Якщо числові значення величин у графах таблиці виражені в різних одиницях величини, їх позначення вказують у підзаголовку кожної графи.

Позначення одиниць плоского кута варто вказувати не в заголовках граф, а в кожному рядку таблиці як при наявності горизонтальних ліній, що розділяють рядки, так і при відсутності горизонтальних ліній.

Граничні відхилення, що відносяться до декількох числових значень величин або до визначеного числового значення величини, вказують в окремій графі.

Текст, що повторюється в рядках однієї і тієї ж графи і складається з одиночних слів, що чергуються з цифрами, заміняють лапками відповідно до рисунка 5.

Таблиця 6

Параметри деяких моделей моніторів

Найменування моделі монітора Розмір 7“зерна” Частота розгортки по горизонталі, Hz Частота розгортки по вертикалі, Hz
Samsung 14² Те ж 17² - // - 19² 0,29 0,24 0,22    

 

Рис. 5. Фізичні параметри деяких моделей моніторів

Якщо повторюваний текст складається з двох і більш слів, при першому повторенні його заміняють словами "Те ж", а далі “- // -”.

При наявності горизонтальних ліній текст необхідно повторювати.

Заміняти повторювані в таблиці цифри, математичні знаки, знаки відсотка і номери, позначення нормативних документів не допускається.

При відсутності окремих даних у таблиці варто ставити прочерк (тире).

При вказівці в таблицях послідовних інтервалів чисел, що охоплюють усі числа ряду, їх варто записувати: "Від... до... включ.".

В інтервалі, що охоплює числа ряду, між крайніми числами ряду в таблиці допускається ставити тире.

Інтервали чисел у тексті записують зі словами “від” і “до”, якщо після чисел зазначена одиниця величини, а через дефіс, якщо числа представляють порядкові номери.

Приклади

1. Довжина діагоналі монітора повинна бути від 14² до 20².

2. Рис. 1 – 14.

Числове значення показника проставляють на рівні останнього рядка найменування.

Цифри в графах таблиць повинні проставлятися так, щоб розряди чисел у всій графі були розташовані один під іншим, якщо вони відносяться до одного показника. В одній графі повинно бути дотримано, як правило, однакова кількість десяткових знаків для всіх значень величин.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)