АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Електропроводки та типи електропроводів

Читайте также:
  1. Визначення розрахункового навантаження квартири та груп електроприймачів
  2. Вимоги щодо виконання електропроводок
  3. Графічна частина
  4. Евакуація по сходах і сходових клітках
  5. Енциклопедичний довідник майбутнього адвоката
  6. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
  7. ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ ДЛЯ ВЧИТЕЛЯ ІСТОРІЇ
  8. ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ІНТЕРНЕТУ
  9. Нормативно-теоретична частина
  10. Облицювання поверхні листами сухої штукатурки.
  11. Осередок ураження при повенях

 

Розподіл електроенергії в будинках здійснюють за допомогою електропроводок.

Електропроводка – це сукупність проводів і кабелів з кріпленнями, деталями монтажу та захисту, які прокладено на поверхні чи всередині конструкційних елементів споруд.

Проводки бувають зовнішні (прокладені відкрито на зовнішніх поверхнях стін, на опорах, на тросах і т.п.) і внутрішні (що прокладаються всередині приміщень). У приміщеннях виконують відкриту (проводи прокладають по поверхні стін та стель) чи заховану (проводи заховані у товщі тиньку чи в каналах так, що їх не видно на стінах). Вид електропроводки залежить від характеру призначення приміщень, його конструкційних особливостей тощо.

Для монтажу електропроводок використовують проводи, шнури та кабелі таких марок, які відповідають довкіллю та способу прокладання. У житлових будинках застосовують проводи та кабелі з мідними жилами.

Проводи для захованої електропроводки затягують у трубки (скляні, паперові, пластмасові, металеві). Для захисту відкритих електропроводок від механічного ушкодження застосовують стальні труби, шланги чи пластмасові короби.

Місця сполучень проводів і кабелів вміщують у пластмасові чи стальні коробки. Жили проводів у місці сполучення скручують між собою та зварюють. У розетках, вимикачах, лампових патронах тощо проводи прикріплюють за допомогою гвинтів.

Проводи, шнури (складаються з двох чи більше гнучких мідних жил перерізом до 1,5 мм2 ізольованих між собою та захищених оболонкою), кабелі мають електропровідні жили з міді, алюмінію чи алюмоміді, поперечний переріз яких від часток до сотень квадратних міліметрів. Для ізолювання жил використовують гуму (російською мовою – резина, тому у позначеннях використовується літера Р), папір, пряжу та пластмасу.

Вибір конструкції проводів і кабелів зумовлюється довкіллям, де прокладається проводка, способом прокладання тощо. Наприклад, для приєднання до електромережі порохотягів (порохосмоків), пральних машин, переносного електроінструменту тощо використовують гнучкі шланги, тобто шнури в гумовій оболонці для захисту від вологи та механічного стирання ізоляції; захисне металеве покриття застосовується для захисту від механічних ушкоджень. Захисне покриття може бути у вигляді бавовняної пряжі, просоченої речовиною проти гниття, чи зі скловолокнової пряжі (проводи, стійкі до нагрівання).

У вогких приміщеннях проводка може бути виконана кабелями зовнішня оболонка яких виконана з неспалимої гуми, ПХВ-пластикату чи з цини (свинцю). Кабель зі ПХВ-оболонкою повинен бути захищений від безпосередніх сонячних променів.

Таблиця 3.1

Поширені марки проводів і кабелів з мідними жилами для внутрішніх електропроводок

 

Марка провода, кабеля Характеристика провода   Ізоляція Кількість струмопровід-них жил, шт Попереч-ний переріз, мм2 Умови використання
ПВ1 Не гнучкий   ПВХ   0,5 - 10 16 - 95 У всіх типах приміщень; заховано - у трубах, каналах неспалимих конструкцій
ПВ2 Нормальної гнучкості   2,58 - 95
ПВ3 Підвищеної нучкості   0,5 - 95
ПВ4 Дуже гнучкий   0,5 - 10
ППВ Плоский, з роздільною основою ПВХ 2 і 3 0,75 - 4 Відкрито – у коробах
ПВС Гнучкий зі скрученими жилами ПВХ, обо-лонка ПВХ 2, 3, 4 і 5 1,5 – 2,5 Відкрито – у коробах; заховано – у трубах
ПУГНП Гнучкий Пласт-масова, оболонка ПВХ   1,5 – 2,5 Відкрито у коробах; заховано – під тиньком
ПРТО Обплетений бавовняною пряжею   Гумова   1, 2 и 3 0,75 - 120 Заховано – у неспалимих трубах
ПР     1,5 - 10 Заховано – у неспалимих трубах
ПРГ Гнучкий
ПРН, ПРГН Не поширює горіння   1,5 - 120 Заховано – у каналах неспалимих конструкцій; відкрито – в повітрі
ВВГ Кабель з мідними жилами Пласт-масова 1 - 5 1,5 – 240,0 Для відкритого прокладання в землі

Сполучні шнури (у позначенні перша літера Ш) використовують для приєднання побутових приладів і світильників. Вони можуть мати дві, три й чотири жили перерізом до 4,0 мм2, гнучкі та підвищеної гнучкості. Існують нагрівостійкі шнури для прасок й електроплиток, у непромокальній оболонці для порохотягів, пральних машин тощо.

У табл. 3.1 наведені характеристики поширених проводів і кабелів для виконання електропроводки.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)