АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Київ – 2010 17 страница

Читайте также:
  1. DER JAMMERWOCH 1 страница
  2. DER JAMMERWOCH 10 страница
  3. DER JAMMERWOCH 2 страница
  4. DER JAMMERWOCH 3 страница
  5. DER JAMMERWOCH 4 страница
  6. DER JAMMERWOCH 5 страница
  7. DER JAMMERWOCH 6 страница
  8. DER JAMMERWOCH 7 страница
  9. DER JAMMERWOCH 8 страница
  10. DER JAMMERWOCH 9 страница
  11. II. Semasiology 1 страница
  12. II. Semasiology 2 страница

Лісові завали й інші загородження взвод (відділення, танк), як правило, обходить, при неможливості обходу – долає проходами, що проробляються. При підході до завалів і загороджень необхідно заздалегідь їх обстріляти і розвідати (на наявність мін), а потім розтащити танками або БМП (БТР). Під час наступу скупчення особового складу і машин на дорогах, просіках, галявинах і інших відкритих ділянках місцевості не допускається.

Під час знищення вогневих засобів противника необхідно уникати наїзду танками на бліндажі та інші споруди, тому що вони можуть бути замінованими або танк може провалитись у бліндаж чи приховану яму (пастку). Опорні пункти противника, що прикривають дороги, просіки, галявини, вирубки і міжозерні дефіле, обходяться й атакуються у фланг і тил. Вихід у тил навіть невеликих груп може створити у противника враження оточення, викликати паніку і тим самим послабити його опір.

Дії механізованих і танкових підрозділів у лісі можуть мати успіх лише за умови ретельного вивчення місцевості і противника, чіткої й обдуманої підготовки наступу, безперервної взаємодії танків з механізованими підрозділами і саперами. Перед виходом взводу з лісу командир взводу висилає дозорне відділення (дозорних) для огляду місцевості попереду і, не затримуючись на узліссі, продовжує наступ.

 

5.7.6. Наступ в горах

 

300. На наступ взводу в горах впливають: наявність великої кількості важко прохідних природних перешкод, обмежена кількість доріг і складність руху поза дорогами, швидкісні річки і різке коливання води в них, можливість утворення гірських обвалів, завалів, снігових лавин і селів, наявність гірських хребтів із крутими схилами, які частково переходять у скелі і скелясті обриви, особливості гірського клімату і різкі добові коливання температури вночі і вдень, розріджене повітря, велика кількість мертвих просторів і прихованих підступів, що ускладнює спостереження, труднощі орієнтування і спостереження, збільшена дальність польоту кулі (снаряду), а отже і складність ведення вогню, труднощі виконання інженерних робіт і використання мінних тралів, тривалість застою отруйних речовин в ущелинах і глибоких долинах, екрануючий вплив гір на роботу радіостанцій.

У горах на важкодоступних ділянках місцевості механізований взвод може діяти самостійно, у відриві від роти, а відділення, як правило, – у складі взводу. Механізований взвод (відділення), як правило, діє у пішому порядку в бойовій лінії або групами.

Танковий взвод (танк) наступає, як правило, на танкодоступній місцевості. Він може додаватися механізованій роті й атакувати противника в бойовому порядку роти або за ним доступними напрямками. Важкодоступні ділянки взвод (танк) долає після захоплення їх механізованими підрозділами, дії яких він підтримує вогнем. Головне завдання танків у наступальному бою в горах – забезпечити своїм вогнем просування механізованого підрозділу до вказаного рубежу, допомогти оволодіти ним і з досягненням успіху переслідувати і знищувати противника, що відходить.

301. Під час організації наступу в горах командир взводу (відділення, танка) крім звичайних питань повинен: ретельно вивчити систему вогню противника на всіх ярусах, звертаючи увагу на вогневі засоби, що ведуть фланговий вогонь; вести кругове спостереження і спостереження вгору, бути готовим до знищення засідок противника; вибрати приховані підступи для наступу і напрямки для маневру відділень (танків); визначити, якими вогневими засобами і звідки вигідно уражати противника; встановити місця можливих завалів, обвалів, каменепадів, осипів, наявність і характер природних перешкод і порядок їх подолання. Крім цього, під час організації наступу слід враховувати підвищену витрату пального, а при дії на великих висотах і зниження потужності двигунів, перегрів систем охолодження при більш низьких температурах охолоджувальної рідини, вживати заходів щодо забезпечення БМП (БТР), танків засобами підвищеної прохідності і гірськими гальмівними колодками, запасом охолоджувальної рідини, забезпечення особового складу теплими речами, гірським спорядженням, засобами для обігріву, приготування їжі і запасами питної води.

302. Наступ у горах, як правило, здійснюється з положення безпосереднього зіткнення з противником.

У ході наступу посилюється спостереження, особлива увага звертається на своєчасне ураження вогневих засобів противника, що ведуть фланговий вогонь, на виявлення і знищення засідок, а також на використання кулеметів і снайперських гвинтівок.

При атаці висоти з багатоярусним розміщенням противника його вогневі засоби і жива сила пригнічуються одночасно на всіх ярусах. Під час атаки першого ярусу частина вогневих засобів взводу (відділення) веде вогонь по противнику на подальших ярусах і його вогневих засобах, які ведуть фланговий вогонь. БМП (БТР), танки переміщаються доступною для них місцевістю і підтримують взвод вогнем.

При наступі уздовж вузької долини взвод повинен насамперед оволодіти висотою, яка прилягає і з якої можна вести фланговий вогонь уздовж долини або хребта. При діях в тіснинах дистанції між танками повинні забезпечити підтримання вогнем тих, хто йде попереду. Під час атаки танки діють попереду піхоти на відстані 50-100 м, щоб уникнути відсікання їх вогнем противника.

При наступі на гірський перевал (прохід) слід захопити насамперед висоту, яка прилягає і панує, а потім, спираючись на неї, захопити перевал (прохід).

Гірські річки долаються, як правило, убрід, а там, де це неможливо, – мостовими і поромними переправами.

У ході наступу необхідно змушувати противника проводити контратаку знизу доверху схилами висот, відбивати його вогнем із місця з вигідного рубежу.

Вихід танків і механізованих підрозділів у тил противника під час наступу в горах значно впливає на його морально-психологічний стан, тому що обмежена кількість доріг і велика кількість важкодоступних ділянок зменшують можливості противника у маневрі і створюють вигідні умови для його оточення.

Розділ 6. ДІЇ У РОЗВІДЦІ

 

6.1. Загальні положення

303. Механізований (танковий) взвод може бути призначений для дій у складі розвідувального і бойового розвідувального дозору, для улаштування розвідувальної засідки, а механізований взвод, крім того, і для проведення пошуку.

Механізоване відділення (танк) може призначатися для дій як дозорне відділення (танк) і для улаштування розвідувальної засідки.

Розвідувальний дозор висилається від розвідувального загону або безпосередньо від бригади (батальйону) у всіх видах бойових дій, а бойовий розвідувальний дозор – від батальйону (роти).

304.Розвідка ведеться із завданнями: встановити накреслення переднього краю оборони противника та його позицій у глибині оборони, розташування опорних пунктів, районів оборони і позицій вогневих засобів, особливо протитанкових, розташування других ешелонів (резервів) і ймовірний характер їх дій; наявність (місця) інженерних загороджень, проміжків і відкритих флангів у бойовому порядку противника; виявити бойовий склад, належність і положення противника; визначити координати вогневих засобів, засобів протиповітряної оборони, місця командно-спостережних і командних пунктів, базування армійської авіації; прохідність місцевості, характер водних перешкод, наявність переправ і бродів; райони руйнувань, пожеж, затоплень, зони радіоактивного, хімічного, бактеріологічного (біологічного) зараження, можливі напрямки їх подолання або обходу.

305. Особовий склад взводу (відділення, танка), що виділяється в розвідку, повинен діяти сміливо і приховано, виявляти винахідливість, ініціативу і військову кмітливість, своєчасно добувати і доповідати розвідувальні відомості. Командир взводу (відділення) повинен вміти визначати координати об’єктів розвідки з необхідною точністю для організації їх вогневого ураження.

Доповіді про результати розвідки мають бути достовірними, короткими і зрозумілими. У них, як правило, вказується: який противник, коли і де виявлений (координати), характер його дій; крім цього, в доповіді вказується місцезнаходження розвідувального органу і рішення, прийняте по обстановці, що склалася.

306.Командиру взводу (відділення, танка), призначеного для ведення розвідки в тилу противника, забороняється мати на робочій карті будь-які дані про свої війська, а всьому особовому складу – особисті і службові документи.

6.2. Взвод у розвідувальному дозорі

 

307. Розвідувальний дозор – орган військової розвідки, що висилається з метою розвідки противника і місцевості у визначеному районі, напрямку.

308. Механізований (танковий) взвод у будь-яких умовах обстановки може бути призначений у розвідувальний дозор. Для виконання поставлених завдань йому, як правило, додаються інженерно-саперне відділення (сапери) і хіміки-розвідники.

Для ведення розвідки розвідувальному дозору вказується напрямок або об’єкт.

Розвідувальний дозор у складі взводу який висилається від бригади, діє на відстані до 30 км, від батальйону – до 15 км, від розвідувального загону – до 10 км і виконує завдання спостереженням, розвідувальними засідками, нальотами, опитуванням місцевих жителів, допитом полонених і перебіжчиків, підслуховуванням і вивченням захоплених документів, озброєння і техніки противника. Для огляду місцевості і місцевих предметів у напрямку руху дозору і по боках висилаються дозорні відділення (танки) або піші дозорні, які діють на відстані, що забезпечує спостереження за ним і підтримку вогнем.

Розвідувальний дозор може вирішувати такі завдання: виявляти противника в певному районі і встановлювати його склад і характер дій, позиції елементів систем високоточної зброї й артилерії, місця розташування ПУ, опорних пунктів, позицій і характер фортифікаційних споруд і загороджень, зони зараження, райони руйнувань, пожеж і затоплень, шляхи їх обходу або напрямки подолання. Крім цього, розвідувальний дозор може захоплювати полонених, документи, зразки озброєння, військової техніки і спорядження противника.

Якщо зустріч з противником не передбачається, дозор рухається дорогами з максимальною швидкістю. У районі (на рубежі) можливої зустрічі з противником він переміщається приховано, як правило, поза дорогами, від одного зручного для спостереження місця до іншого.

При виявленні противника командир взводу негайно доповідає про це командиру, що вислав дозор, і залежно від отриманих вказівок продовжує розвідку виявленого противника або виконує раніше поставлене завдання.

Розвідку і похідну охорону противника дозор обходить, проникаючи до його головних сил. У разі несподіваної зустрічі з противником, коли неможливо уникнути бою, дозор відкриває вогонь, сміливо нападає на противника, використовуючи його розгубленість, захоплює полонених і продовжує виконувати поставлене завдання.

З метою знищення важливих об’єктів противника дозор здійснює нальоти.

309. В обороні в умовах відсутності безпосереднього зіткнення з противником дозор повинен своєчасно виявити його місце розташування, склад, характер дії підрозділів, час і напрямки висування, насамперед танкових частин, місця розгортання, позиції систем високоточної зброї та артилерії, місця розташування ПУ, других ешелонів, резервів і інших об’єктів.

310. У наступі дозор проникає в глибину оборони противника, виявляє розташування його опорних пунктів, вогневих засобів, особливо протитанкових, наявність і характер фортифікаційних споруд і загороджень, а також місця установки ядерних мін, визначає координати елементів систем високоточної зброї, вогневі позиції артилерії, місця розташування танків, ПУ, райони розташування і напрямки висування других ешелонів (резервів), зони зараження, райони руйнувань, пожеж і затоплень, шляхи їх обходу або напрямки подолання.

При розвідці противника, що відходить, дозор визначає напрямки його відходу, склад колон, позиції і рубежі, що готуються для оборони в глибині.

311 У зустрічному бою дозорвстановлює склад і напрямок руху головних сил противника, місця в колонах засобів ядерного і хімічного нападу, елементів систем високоточної зброї, танків, початок і рубежі розгортання, вогневі позиції артилерії, місця ПУ. У подальшому він виявляє склад і напрямок висування інших ешелонів (резервів) противника.

312. Під час розвідки водної перешкоди дозор встановлює наявність, склад і характер дій противника на своєму і протилежному берегах, характер водної перешкоди та стан її заплави. Виявивши противника на підступах до водної перешкоди, дозор обходить його або проникає до водної перешкоди через проміжки в його бойових порядках.

Вийшовши до водної перешкоди, дозор визначає її ширину, глибину, швидкість течії, стан заплави, дна і берегів, їх крутість, наявність загороджень на берегах і у воді, місця, зручні для форсування, наявність переправ і їх стан. Використовуючи не зайняті противником ділянки, дозор переправляється на протилежний берег і виявляє його опорні пункти, розташування вогневих засобів, наявність і характер загороджень. У разі неможливості переправитися на протилежний берег дозор веде розвідку противника, що обороняється на ньому, спостереженням зі свого берега.

313. Розвідка населеного пункту починається з огляду його околиці дозорним відділенням (танком). До отримання від нього сигналу “ Шлях вільний” дозор розташовується поза населеним пунктом приховано в готовності підтримати дозорне відділення (танк) вогнем. У населеному пункті особлива увага звертається на будівлі біля перехресть, верхні поверхи будинків і інші місця, де можуть бути встановлені вогневі засоби противника. Наявність противника в населеному пункті може встановлюватися також опитуванням місцевих жителів.

314. Уночі дозор веде розвідку із застосуванням приладів нічного бачення і підслуховуванням. Особлива увага звертається на підвищення, околиці населених пунктів, узлісся й інші місця, де можливі засідки противника. Уночі дозор частіше влаштовує розвідувальні засідки і здійснює нальоти. Особовий склад дозору повинен суворо дотримуватись світломаскування, діяти раптово, рішуче і зухвало.

315. Під час ведення бойових дій узимку розвідувальний дозор додатково встановлює: стан доріг, наявність і глибину снігового покриву, важкодоступні ділянки місцевості і напрямки, на яких противник може діяти без попереднього прокладання (очищення від снігу) колонних шляхів. У зимових умовах, коли є значний сніговий покрив, дозор може діяти в пішому порядку на лижах.

316. У лісі розвідка починається з огляду узлісся дозорним відділенням (танком). До закінчення огляду дозор не входить у ліс, перебуваючи в готовності підтримати дозорне відділення (танк) вогнем. У лісі дозор просувається, як правило, дорогами або просіками, тіньовим їх боком на максимально можливій швидкості. Ділянка лісу (гай) осторонь від напрямку руху дозору, а також дороги (просіки), які відходять убік, у разі необхідності оглядаються дозорним відділенням (танком). Особливо ретельно оглядаються узлісся, галявини, входи в яри, лощини і виходи з них, греблі, гати, дефіле, мости, вершини дерев і інші місця, де найбільш імовірні засідки противника.

317. У горах дозор, як правило, просувається уздовж доріг, долин, хребтів і веде розвідку послідовним оглядом командних висот і спостереженням з них. Дороги, стежки й ущелини, що відходять від напрямку руху, є видимими командиром взводу з вигідних для спостереження пунктів, або для їх огляду висилаються дозорні відділення (танки), а після виконання завдання приєднуються до головних сил. Особлива увага звертається на місця, де можливе влаштування противником засідок і різних загороджень. Для огляду важкодоступних ділянок місцевості висилаються піші дозорні. Для захоплення полонених, нових зразків озброєння і техніки противника дозор широко застосовує розвідувальні засідки, які влаштовуються у тіснинах і за поворотами доріг. Основні зусилля розвідувальний дозор зосереджує на розвідці перевалів, тіснин, переправ, вузлів доріг, тонелей.

6.3. Взвод у бойовому розвідувальному дозорі

 

318. Бойовий розвідувальний дозор – орган військової розвідки, призначений для ведення розвідки під час бою перед фронтом або на одному з флангів батальйону (роти) та для встановлення тактичного і вогневого контакту з противником у разі його втрати.

319. Бойовий розвідувальний дозор у складі взводу висилається від батальйону, а інколи від роти для виявлення вогневих засобів, засідок, загороджень противника і розвідки місцевості. Він діє перед фронтом або на одному з флангів батальйону (роти) на віддаленні, що забезпечує спостереження за його діями і підтримку вогнем, а за відсутності безпосереднього зіткнення з противником – на відстані до 10 км.

Взводу, призначеному в бойовий розвідувальний дозор для ведення розвідки, вказується напрямок або маршрут розвідки і, при необхідності, додається інженерно-саперне відділення (сапери) і хіміки розвідники.

320. Бойовий розвідувальний дозор виконує завдання спостереженням, підслуховуванням, розвідувальними засідками і боєм. У бій він вступає у випадках, коли відсутній інший варіант добути необхідні розвідувальні відомості. Вимушуючи противника відкрити вогонь, дозор встановлює розташування і склад його вогневих засобів і добуває інші відомості.

Після виконання розвідувальних завдань взвод діє, як правило, у бойовому порядку роти.

321. В обороні в умовах відсутності безпосереднього зіткнення з противником бойовий розвідувальний дозор своєчасно виявляє висування противника, його склад, напрямки висування і рубежі розгортання колон, перш за все танкових, вогневі позиції артилерії, місця розгортання ПУ. У ході оборонного бою він визначає сили і склад противника, що вклинився в оборону або намагається здійснити обхід (охват).

322. У наступі бойовий розвідувальний дозор діє, як правило, у бойовому порядку батальйону (роти). З проривом першої позиції оборони противника бойовий розвідувальний дозор, використовуючи проміжки і розриви в його бойових порядках, сміливо і рішуче проникає в глибину оборони та виявляє наявність і склад сил і засобів противника перед фронтом і на флангах батальйону (роти), визначає характер їх дій і розташування, виявляє проміжки, ділянки, що слабо обороняються, а також загородження і перешкоди. У разі неможливості проникнути в глибину розташування противника бойовий розвідувальний дозор, пристосовуючись до місцевості, веде розвідку спостереженням.

Виявивши відхід противника, бойовий розвідувальний дозор негайно доповідає про це командиру, що вислав його, визначає напрямок відходу його колон і рубежі оборони підрозділів прикриття.

Під час переслідування противника і в інших умовах, коли немає безпосереднього зіткнення з ним, бойовий розвідувальний дозор діє так само, як і розвідувальний дозор.

323. У зустрічному бою дозор встановлює напрямок висування, сили, склад і напрямок руху головних сил противника, місця в колонах засобів ядерного і хімічного нападу, систем високоточної зброї, танків, початок і рубежі розгортання, вогневі позиції артилерії, місця ПУ. У подальшому він виявляє склад і напрямок висування других ешелонів (резервів) противника.

324. При розвідці водної перешкоди дозор встановлює наявність, склад і характер дій противника на своєму і протилежному берегах, характер водної перешкоди і стан її заплави. Виявивши противника на підступах до водної перешкоди, дозор обходить його або проникає до водної перешкоди через проміжки в його бойових порядках. З виходом до водної перешкоди командир організує розвідку стану заплави, прохідність берегів, стан дна, швидкість течії і глибину водної перешкоди, наявність загороджень на берегах і в воді, наявність переправ, бродів та їх стан.

325. При розвідці населеного пункту необхідно встановити: характер оборони противника на підступах до населеного пункту і безпосередньо в ньому; розташування опорних пунктів, вузлів оборони, вогневих засобів, підземних споруд, командно-спостережних пунктів, підготовленість до руйнування споруд, мостів і інших об’єктів.

326. Підготовка взводу до дій у бойовому розвідувальному дозорі включає: організацію підготовки до дій у розвідці; практичну роботу командира взводу.

327. Організація підготовки до дій у розвідці включає: з’ясування завдання, надання вказівок щодо підготовки до майбутніх дій, оцінку обстановки, прийняття рішення, віддання бойового наказу, організацію взаємодії, всебічного забезпечення і управління.

Під час з’ясування завдання командир взводу повинен зрозуміти: мету майбутніх дій, склад дозору, які відомості про противника, місцевість і до якого терміну добути, вихідний пункт і час його проходження, місце і час закінчення розвідки, порядок дій після виконання завдання, відомості про дії інших розвідувальних дозорів або органів розвідки, що діють попереду, способи взаємного пізнання, пропуск і відгук, час готовності до дії в розвідці, порядок доповіді результатів розвідки.

Під час оцінки обстановки командир взводу повинен: зрозуміти, де знаходиться і що робить противник, стан, забезпеченість і можливості взводу і доданих засобів, вивчити по карті місцевість і напрямок дій взводу. Крім цього, він враховує стан погоди, пору року, час доби та їх вплив на дію взводу в розвідці.

П р и о ц і н ц і п р о т и в н и к а командир взводу по карті визначає положення противника та його імовірний характер дій у напрямку ведення розвідки і в районі об’єкта розвідки.

В и в ч а ю ч и м і с ц е в і с т ь по карті командир взводу визначає її характер у напрямку розвідки, захисні і маскуючі властивості, вигідні підступи до об’єктів розвідки, природні перешкоди і загородження, умови спостереження, намічає маршрут дії розвідувального дозору і рубежі можливої зустрічі з противником.

У рішенні командир взводу визначає: порядок руху і способи ведення розвідки (маршрут дій дозору, побудову колони, порядок руху головних сил дозору, скільки, коли і куди вислати дозорних відділень (танків) і їх завдання, рубежі (райони) імовірної зустрічі з противником і порядок дій до зустрічі і при зустрічі з ним); завдання відділенням, основні питання взаємодії, забезпечення і організації управління (порядок і способи підтримання зв’язку всередині дозору).

У бойовому наказі командир взводу вказує:

У першому пункті – відомості про противника.

У другому пункті – напрямок (об’єкти) розвідки, склад і завдання бойового розвідувального дозору, вихідний пункт і час його проходження.

У третьому пункті – після слова “наказую” ставляться завдання дозорному відділенню (танку), головним силам бойового розвідувального дозору і приданим засобам.

У четвертому пункті – час готовності і початок ведення розвідки, сигнали оповіщення, управління, взаємодії і порядок дій за ними.

У п’ятому пункті – своє місце і заступника.

Під час постановки завдань командир взводу вказує:

дозорному відділенню (танку) – маршрут (напрямок) руху і завдання (де і що розвідати або встановити, на якій відстані діяти, порядок огляду місцевості (об’єктів), порядок доповіді про результати розвідки і де приєднатися до дозору);

відділенням (танкам) головних сил і доданим засобам – місце в похідному порядку, порядок ведення спостереження і дій при зустрічі з противником.

Під час організації взаємодії командир взводу визначає: порядок дій дозору до зустрічі з противником і при зустрічі з ним; сигнали оповіщення, управління і взаємодії, порядок дій за ними і підтримку зв’язку, а при необхідності також дані про сусідні органи розвідки, які діють попереду, способи взаємного розпізнавання, порядок проходження лінії фронту своїх військ.

328. Підготовка взводу до дій у розвідці включає: підготовку особового складу до виконання завдання, а озброєння, військової техніки і засобів зв’язку – до бойового застосування; поповнення і створення додаткових запасів боєприпасів, пального і продуктів харчування, води та інші заходи.

329. У ході практичної роботи і контролю готовності взводу командир взводу перевіряє: знання особовим складом розвідувальних ознак ОВТ, а також форми одягу противника, поставлених завдань і сигналів оповіщення, управління та взаємодії; повноту і якість виконання заходів щодо підготовки особового складу, озброєння та військової техніки до дій у розвідці; здавання особистих і службових документів.

330.Порядок і способи дій бойового розвідувального дозору залежать від умов обстановки і характеру місцевості. Відкриті ділянки місцевості він долає швидко, ведучи спостереження на ходу; закриті і пересічені – повільніше, роблячи короткі зупинки для спостереження і періодично висилаючи дозорні відділення (танки).

Під час виконання завдання командир взводу періодично у встановлений час доповідає результати розвідки командиру батальйону (роти), а важливі відомості — негайно. Відомості, отримані в результаті розвідки об’єкта, повинні містити: час виявлення, місце розташування (координати), тип (найменування), розміри (фронт, глибина, довжина) об’єкта розвідки, його склад, характер діяльності (напрямок руху, швидкість), спосіб одержання даних за об’єкт.

331. У наступі бойовий розвідувальний дозор у ході ведення розвідки здійснює огляд місцевості і місцевих предметів усім складом або виділяє для цього дозорне відділення (танк).

Уміло використовуючи місцевість, дозор повинен швидко вийти до противника і встановити характер його дій, сили, склад і розташування вогневих засобів. У ході наближення до противника командир бойового розвідувального дозору веде кругове спостереження.

Порядок пересування дозору залежить від умов обстановки і характеру місцевості. Відкриту місцевість він долає на максимальній швидкості, ведучи спостереження в русі; закриту і пересічну місцевість – долає повільно, проводячи короткі зупинки для спостереження і періодично висилаючи дозорні відділення (танки). У разі перешкод для просування на визначеному напрямку командир дозору доповідає про це командиру роти (батальйону), відшукує шляхи обходу і продовжує виконувати поставлене завдання.

При веденні розвідки спостереженням усім взводом БРД може розгорнутися в бойову лінію з проміжками між бойовими машинами (танками) до 200 м, а іноді і більше.

У разі неможливості проникнути через бойові порядки противника БРД закріплюється і продовжує вести розвідку спостереженням з місця.

Для отримання більш повних даних про противника БРД може відкривати по ньому вогонь, активними і рішучими діями викривати розташування сил і засобів противника.

Виявивши незайняті або ті, що слабко обороняються противником ділянки місцевості, БРД стрімко проникає в глибину його розташування, знищує на шляху вогневі засоби і живу силу противника.

Для захоплення полонених, документів, зразків озброєння і техніки, знищення ПУ або інших важливих об’єктів БРД може здійснювати наліт. У цьому випадку підготовчі дії БРД повинні бути проведені приховано, удар – коротким і раптовим.

Під час розвитку наступу бойовий розвідувальний дозор переміщається приховано, від одного зручного для спостереження місця до іншого. Під час переслідування противника і в інших умовах відсутності безпосереднього зіткнення з ним БРД діє аналогічно діям РД.

332. Уночі БРД веде розвідку із застосуванням приладів нічного бачення і підслуховуванням. Особлива увага звертається на висоти, околиці населених пунктів, узлісся й інші місця, де можливі засідки противника. Уночі БРД частіше влаштовує розвідувальні засідки і проводить нальоти. Особовий склад БРД повинен суворо дотримуватися світломаскування, діяти несподівано, рішуче і зухвало.

333. У лісі розвідка починається з огляду узлісся дозорним відділенням (танком). До закінчення огляду дозор не входить у ліс, перебуваючи в готовності підтримати дозорне відділення (танк) вогнем. У лісі дозор просувається, як правило, дорогами або просіками. Ділянка лісу (гай) осторонь від напрямку руху дозору, при необхідності, оглядається дозорним відділенням (танком). Особливо ретельно оглядаються узлісся, галявини, входи в яри, лощини і виходи з них, гати, дефіле, мости, вершини дерев і інші місця, де найбільш імовірні засідки противника.

334. У горах дозор, як правило, просувається вздовж доріг, долин, хребтів і веде розвідку послідовним оглядом командних висот і спостереженням з них. Дороги, стежки і міжгір’я, що відходять від напрямку руху, оглядаються командиром взводу з вигідних для спостереження пунктів або для їх огляду висилаються дозорні відділення (танки). Особлива увага при цьому звертається на місця, де можливе влаштування противником засідок і різних загороджень. Для огляду важкодоступних ділянок місцевості висилаються піші дозорні. Для захоплення полонених, нових зразків озброєння і техніки противника БРД широко застосовує розвідувальні засідки, які влаштовуються в тіснинах і за поворотами доріг.

335. Під час дій в передбаченні зустрічного бою, у разі одержання від старшого начальника завдання на забезпечення введення в бій підрозділів, що призначені для дій на сковуючому напрямку, бойовий розвідувальний дозор активними діями на зазначеному (вигідному) рубежі сковує підрозділи прикриття (охорони) противника, виявляє їх склад і напрямок дій, а після виходу на рубіж підрозділів своїх військ продовжує виконувати завдання розвідки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)