АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИТРАТНИЙ (МАЙНОВИЙ) ПІДХІД В ОЦІНЦІ ВАРТОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

Читайте также:
  1. Авіатранспортного підприємства»
  2. Альтернативні теорії вартості
  3. Аналіз виробничих ресурсів і організаційно-технічного рівня підприємства
  4. Аналіз галузі та конкурентного середовища підприємства в галузі
  5. Аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості підприємства
  6. Аналіз маркетингового середовища підприємства
  7. Аналіз оточуючого середовища сервісного підприємства
  8. Аналіз оцінки системи управління розподілом готової продукції підприємства
  9. Аналіз товарної політики підприємства
  10. Аналіз фінансового стану підприємства
  11. Аналіз фінансової стійкості підприємства
  12. Аналітичний спосіб оцінки конкурентоспроможності підприємства.

Витратний (майновий) підхід в оцінці бізнесу розглядає вартість під­приємства з точки зору понесених витрат. Балансова вартість активів і зо­бов'язань підприємства внаслідок інфляції, змін кон'юнктури ринку, вико­ристовуваних методів обліку, як правило, не відповідає ринковій вартості. В результаті постає задача проведення коригування балансу підприємства. Для здійснення цього заздалегідь проводиться оцінка ринкової вартості кожного активу балансу окремо, потім визначається поточна вартість зобов'язань і, врешті, з ринкової вартості суми активів підприємства відніма­ється поточна вартість всіх його зобов'язань. Результат показує оціночну вартість власного капіталу підприємства (ринкову ціну). Базовою формулою при витрат­ному підході є:

Власний капітал = Активи — Зобов'язання

Витратний підхід використовує:

• метод чистих активів. Метод застосовний для випадку, коли інвестор має намір закрити підприємство або істотно скоротити обсяги його випуску.

• метод ліквідаційної вартості.

Застосування витратного підходу для визначення ринкової вартості нерухомого майна підприємства

Оцінка об'єкту нерухомості підходом витрат зумовлюється поведін­кою раціонального покупця, який заплатить за об'єкт не більше мінімаль­ної суми, необхідної для його будівництва (ремонту), та типового продавця, який ставить за мету повернути витрачені на будівництво (ремонт) кош­ти. Витратний підхід застосовують переважно при оцінці об'єкту малої приватизації, малоліквідних та унікальних об'єкта, що потребують оцінки по заміщенню та для визначення страхової вартості.

До витрат на заміщення відносяться витрати на періодичну заміну компонентів поліпшень, що швидко зносяться (звичайно до таких компо­нентів відносять крівлю, покриття підлоги, санітарно-технічне устатку­вання). В розрахунку мається на увазі, що гроші на це резервуються, хоча більшість власників нерухомості насправді цього не роблять. Якщо власник планує заміну компонентів, що зносяться, протя­гом терміну володіння, то вказані відрахування необхідно враховувати при розрахунку вартості нерухомості даним методом.

Б) Метод ліквідаційної вартості.

Роботи за оцінкою включають декілька етапів:

1. береться останній балансовий звіт;

2. розробляється календарний графік ліквідації активів, оскільки продаж різних видів активів підприємства вимагає різних тимча­сових періодів;

3. визначається валова виручка від ліквідації активів;

4. оцінна вартість активів зменшується на величину прямих витрат. До прямих витрат, пов'язаних з ліквідацією підприємства, відносять комісійні оцінним і юридичним фірмам, податки і збо­ри, які платяться при продажу;

5. ліквідаційна вартість активів зменшується на витрати, пов'язані з володінням активами до їхнього продажу, включаючи витрати на збереження запасів готової продукції і незавершеного виробництва, збереження устаткування, машин, механізмів, об'єктів нерухомості, а також управлінські витрати по підтримці роботи під­приємства аж до його ліквідації;

6. додається (або віднімається) операційний доход (збитки) лікві­даційного періоду;

7. віднімаються переважні права на вихідні допомоги і виплати працівникам підприємства, вимоги кредиторів за збов'язаннями, забезпеченими заставою майна ліквідовуваного підприємства, заборгованість по обов'язкових платежах до бюджету і до поза­бюджетних фондів, розрахунків з іншими кредиторами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)