АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 1. Суспільно-політичний розвиток Великобританії перед приходом до влади Маргарет Тетчер_________________________________

Читайте также:
  1. C) передвижением ионов различных примесей
  2. F 4. Імперіалізм — умираючий капіталізм, переддень соціалістичної революції
  3. I розділ
  4. II: Расчет клиноременной передачи
  5. III: Расчет червячной передачи
  6. V Оформлення звіту з переддипломної практики
  7. V Расчет червячной передачи.
  8. VIII. Инфекции, передаваемые половым путем
  9. VIII. Инфекции, передаваемые половым путем
  10. А) Передумови квантової теорії
  11. А.Б.: - В Древней Руси пили брагу, медовуху, живое пиво, князья – заморские вина, качественные и низкоградусные. Это и составляло то «веселие Руси» о котором говорил Владимир.
  12. Активизация ягодичных мышц перед тренировкой (с отягощением и без)

МАРГАРЕТ ТЕТЧЕР: ПОЛІТИЧНИЙ ПОРТРЕТ ЖІНКИ ПРИ ВЛАДІ

 

Роботу виконала: Бойко Анастасія Олександрівна, учениця 11 класу Рогатинської гімназії імені Володимира Великого

 

Науковий керівник: Яновський Богдан Антонович, вчитель історії та правознавства Рогатинської гімназії імені Володимира Великого

 

Рогатин – 2013

Зміст

Тези ______________________________________________________________

Вступ _____________________________________________________________

Розділ 1. Суспільно-політичний розвиток Великобританії перед приходом до влади Маргарет Тетчер_________________________________

1.1. Політична криза 1979 року________________________________________

1.2. Політична кар’єра Маргарет Тетчер до прем’єрства___________________

1.3. Формування кабінету міністрів з приходом до влади Маргарет Тетчер___

Розділ 2. Суспільно-політичні реформи _______________________________

2.1. Суть неоконсервативної моделі____________________________________

2.2. Денаціоналізація підприємств_____________________________________

2.3. Підтримка дрібного і середнього бізнесу____________________________

2.4. Боротьба з тред-юніонами________________________________________

Розділ 3. Зовнішня політика _________________________________________

3.1. Відносини між Британією і США__________________________________

3.2. Великобританія і ЄЕС____________________________________________

3.4. Великобританська співдружність__________________________________

3.5. Фолклендська криза_____________________________________________

Висновки _________________________________________________________

Список використаних джерел _______________________________________

Додатки ___________________________________________________________

 

 

ВСТУП

У 80-х роках ХХ ст. у Великобританії відбувся стрибок в еру нових технологій. За ці роки уряд Англії зумів знайти вихід з важкої кризової ситуації,що склалася в кінці 70-х років. Великобританія стала однією з наймогутніших, найбільш розвинутих держав. Темпи росту англійської економіки складали 5 % у рік. Це більше, ніж у будь-якій іншій країні, за винятком Японії. Після економічного спаду, який мав місце в 70-х роках, спеціалісти вважали, що для повного виходу країни з кризи знадобиться понад тридцять років. Англії ж вдалося подолати негативні наслідки кризи за десять років.

Розробки цієї теми є досить актуальними на даний час. В 70-х роках Великобританія знаходилась у глибокій кризі, з якої Маргарет Тетчер знайшла єдиний правильний вихід. Уряд нашої країни теж намагається здійснити реформи, тому дії британських консерваторів можна брати як приклад для виходу з кризи в Україні.

В політиці Тетчер ми бачимо послідовність виконання своїх обіцянок. Це прекрасний приклад, не завадило б і українським можновладцям цьому повчитись.

Розкриваючи внутрішню політику Британії 1979-1990-ого років, ми бачимо великий демократизм у вирішенні всіх питань, на перше місце ставляться інтереси держави. Це ще один аспект, якого поки що бракує українським політикам.

Ступінь наукової розробки теми. Узагальнюючої праці з даної теми немає, є тільки праці, які зачіпають різні проблеми даної роботи.

 

Найґрунтовнішими дослідженнями внутрішньої політики Маргарет Тетчер є праці доктора історичних наук, колишнього завідуючого сектору розвинутих капіталістичних країн інституту світової економіки і міжнародних відносин, АН СРСР - Перегудова С.П. Розглянувши кілька його праць можна отримати чітку картину внутрішньополітичного розвитку Англії за часів правління М.Тетчер. Найбільш концептуальним його дослідженням є стаття "Маргарет Тетчер", опублікована в журналі "Вопросы истории» № 10 за 1988 р. В цій роботі в повному обсязі знаходимо біографічні дані Тетчер, а також основні відомості про початок її політичної кар’єри [1: 68]. У статті висвітлено, хоча і дещо однобічно, прихід Тетчер до влади, але цінна вона тим, що детально описує сам процес голосування і розподіл голосів після виборів [1: 79].

Важливим науковим доробком є стаття "Политические сдвиги на Британских островах", опублікована в журналі "Вопросы истории" № 11, 1985 р. Ця праця цілком присвячена краху політичних виборів і цінна тим, що багата на статистичні дані, узагальнення і порівняння політики консерваторів 80-х р. і лейбористів 70-х р. [2: 50].

Крім того, ґрунтовними дослідженнями внутрішньої і зовнішньої політики Тетчер є праці Матвієва В.А. та Попова В.І.

Важливими є статті особистих кореспондентів «Правди» і «Труда» Лютого А., Кривопалова А., які публікувались зразу ж після певних історичних подій – виборів, страйків, змін в політичній системі і зовнішній політиці.

Предметом дослідження є діяльність Маргарет Тетчер на посаді прем’єр-міністра Великобританії.

Об’єктом дослідження є Маргарет Тетчер.

Мета роботи: на базі існуючої літератури детально дослідити і висвітлити період перебування при владі Маргарет Тетчер (1979-1990рр.); описати внутрішню, економічну та зовнішню політику; показати позитивні та негативні сторони її політики, дослідити причини «англійського дива».

Досягнення цієї мети пов’язане з вирішенням таких завдань:

1. Описати кризу в країні, яка сталася на час приходу консерваторів до влади в 1979р.

2. Розкрити процеси внутрішньополітичного розвитку Великобританії, показати їхні позитивні та негативні сторони.

3. Дослідити суть поняття «тетчеризм», а також економічну політику Маргарет Тетчер.

4. Проаналізувати зовнішню політику консерваторів 1979-1990-ого років, висвітлити їх суперечливість і багатогранність.

Хронологічні рамки роботи охоплюють 1979-1990рр., тобто час перебування при владі Маргарет Тетчер.

В процесі роботи над темою, ми прагнули до розв’язання дослідницьких завдань конкретно історично, керувались принципами об’єктивності та історизму.

Наукова новизна роботи полягає в тому, що вона є першим комплексним дослідженням проблеми історії Великобританії 1979-1990-ого років. Обробка великого обсягу монографічної літератури і особливо публікацій в періодиці і пресі дають змогу по-новому, найбільш повно висвітлити історію Великобританії в період перебування при владі Тетчер. Ми систематизували ці публікації і на основі них досліджували цілісну історію Великобританії цих років.

Практична значущість роботи полягає у тому, що накопичений в ході дослідження матеріал можна використовувати в навчальних закладах при викладанні відповідних тем, спецкурсів із всесвітньої історії. Результати роботи можуть також стати основою для подальших, глибших, узагальнюючих розробок з історії Великобританії.

Апробація результатів роботи здійснена на учнівській науковій конференції, де було дано позитивну оцінку роботі.

Щодо структури роботи, то вона складається із тез, вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків на Х сторінках. Всього робота викладена на Х сторінках.

 

РОЗДІЛ І. СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИЙ РОЗВИТОК ВЕЛИКОБРИТАНІЇ ЗА ПРВЛІННЯ КОНСЕРВАТОРІВ

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)