АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИКА «ДИФЕРЕНЦІЙОВАНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ ПИТАЛЬНИК ІНТЕРЕСІВ» (Е. Клімов)

Читайте также:
  1. II Методика виконання курсової роботи.
  2. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  3. III. Методика расчета эффективности электрофильтра.
  4. АДАПТИВНЫЕ ПРОЦЕССЫ В СОЦИАЛЬНОЙ РАБОТЕ И МЕТОДИКА ИХ РЕГУЛИРОВАНИЯ
  5. Ампутационный метод. Показания, методика.
  6. Ароматерапия — эстетическая методика. Чувство меры – признак высокого вкуса.
  7. Влажный воздух. i – d диаграмма и процессы в ней. Сухие и мокрые воздухоохладители. Методика расчета.
  8. Возможность сочетания с другими эстетическими методиками
  9. Вопрос №1 Воспроизводство населения. Методика расчета и оценка.
  10. Вопрос №1 Заболеваемость по данным медицинских осмотров, методика изучения, структура.
  11. Вопрос №1 Заболеваемость с временной утратой трудоспособности, методика изучения, уровень, структура, показатели .
  12. Вопрос №1 Инвалидность: методика изучения, группы инвалидности, устанавливаемые МСЭК.

-----------------------------------ІНСТРУКЦІЯ------------------------------

Уявіть собі, що Ви маєте можливість вибрати одну роботу (із двох можливих). Чому б Ви надали перевагу? Вибраний варіант позначте знаком «+», а відкинутий - знаком «-».

-----------------------------АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ-----------------------

При отриманні відповідей на всі питання, підрахуйте кількість про­ставлених плюсів у кожному із п'яти вертикальних стовпчиків, а внизу виведіть суму, яка й буде показником схильності до певного типу професій.

МЕТОДИКА «ТИПОЛОГІЯ ОСОБИСТОСТІ

ТА ПРИВАБЛИВЕ ПРОФЕСІЙНЕ СЕРЕДОВИЩЕ»

(Д. ГОЛЛАНД)

---------------------------------ІНСТРУКЦІЯ--------------------------------

Необхідно з кожної пари 84 професій вибрати тільки одну, яка Вас найбільше приваблює (а чи б). Вибір необхідно зробити з кожної пари. На вибір рішення витрачайте не більше 15 сек. На виконання завдання Вам дається 10-20 хвилин.

----------------------------ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ--------------------------

аб

1. інженер-технолог — конструктор

2. в'язальник — санітарний лікар

3. кулінар — користувач ЕОМ

4. фотограф — директор магазину

5. кресляр — дизайнер

6. філософ — психіатр

7. вчений-хімік — бухгалтер

8. редактор журналу — комівояжер

9. лінгвіст — перекладач худ. літератури

10. педіатр — статист

11. завуч з виховної роботи — спеціаліст з маркетингу

12. спортивний лікар — фейлетоніст

13. нотаріус — постачальник

14. бухгалтер на комп'ютері — артист естради

15. політичний діяч — письменник

16. садівник — метеоролог

17. водій автобуса — медсестра

18. інженер-електрик — секретар-друкарка

19. маляр — художник по металу

20. біолог — головний лікар

21. телеоператор — режисер

22. гідролог — податковий інспектор

23. зоолог — головний зоотехнік

24. математик — архітектор

25. соціальний працівник — обліковець

26. вчитель — зав. відділом держустанови

27. вихователь — композитор

28. коректор — модельєр

29. економіст — рекламний агент

30. завідувач господарством — диригент

31. радіоінженер — працівник науки

32. наладчик — монтажник

33. агроном — керівник агрофірми

34. закрійник — мистецтвознавець

35. археолог — експерт з товарів

36. працівник музею — адвокат

37. вчений — актор

38. логопед — стенографіст

39. лікар — дипломат

40. головний бухгалтер — директор

41. поет — психолог

42. працівник архіву — менеджер

 

-------------------------АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ---------------------------

Опрацювання результатів: підрахуйте бали за кожним типом осо­бистості (див. ключ). Максимум балів за всіма типами має складати 14.

------------------------КЛЮЧ ——---_____

Реалістичний: 1 а 2 а 3а 4а 5а 16 а 17 а 18 а 19 а 21 а 31 а 32 а 33 а 34 а.

Інтелектуальний: 6 ба 7а 8а 9а 16 б 20 а 22 а 23 а 24 а 31 б 35 а 36 а 37 а.

Соціальний: 2б 6 б 10 а 11 а 12 а 17б 20б 25 а 26 а 27 а 36 б 38 а 39 а 41б.

Конвенціональний: 3б 7б 10б 13 а 14 а 18б 22б 25б 29 а 28 а 32б 38б 40 а 42 а.

Діловий: 4б 8б 11б 13б 15 а 23б 2б 29б 30 а 33б 35б 39б 40б 42б.

Артистичний: 5б 9б 12б 14б 15б 19б 21б 24б 27б 28б 30б 34б 37б 41 а.

Характеристика типів особистості:

Реалістичний тип - чоловічий, несоціальний, емоційно стабільний, орієнто­ваний на сьогодення. Його представники займаються конкретними об'єктами та їхнім практичним застосуванням: речами, інструментами, тваринами, маши­нами. Надають перевагу заняттям, що вимагають уміння і конкретності. Праців­ники цього типу охоче обирають професії механіка, електрика, агронома, садів­ника, водія тощо. Цьому типові найбільш властиві математичні здібності, а психомоторні навички перевищують арифметичні та гуманітарні здібності.

Інтелектуальний тип - орієнтується на розумову працю. Він некомуніка­бельний, аналітичний, раціональний, незалежний, оригінальний. Йому най­більш притаманні теоретичні і до певної міри практичні здібності. Він більше роздумує над проблемою, ніж її розв'язує. Йому подобається вирішувати зав­дання, які вимагають абстрактного мислення. Інтелектуал надає перевагу

науковим професіям, наприклад: ботанік, астроном та ін. Має високорозви-нені як гуманітарні, так і математичні здібності.

Соціальний тип - ставить таку мету і завдання, які дозволяють йому вста­новлювати тісний контакт з оточуючим соціальним середовищем. Має кому­нікативні вміння і потребує соціальних контактів. Рисами його характеру є комунікабельність (здатність до спілкування), бажання повчати і виховувати, гуманність, жіночність. Серед занять, яким надає перевагу - навчання і ліку­вання. В основному - це лікарі, вчителі, психологи. Намагається триматися осторонь від інтелектуальних проблем. Він активний, залежний, йому при­таманна пристосованість. Проблеми він вирішує, спираючись в основному на емоції, почуття і вміння спілкування. Має хороші гуманітарні, але відносно слабкі математичні здібності.

Конвенціональний тип - надає перевагу структурованій діяльності. Із оточуючого середовища він обирає мету, завдання і цілісність з ним, його підхід до проблеми має стереотипний, практичний і конкретний характер. Спонтанність і оригінальність йому не притаманні. У деякій мірі для нього характерні ригідність, консерватизм і залежність. Надає перевагу професіям, які пов'язані з канцелярією та розрахунками: машинопис, бухгалтерія, еконо­міка. Він уміє добре спілкуватися і має хороші моторні навички. Це слабкий організатор і керівник. Його рішення залежить від людей, які його оточують.

Діловий тип - вибирає мету і завдання, які дозволяють йому проявити енергію, оптимізм, ентузіазм, імпульсивність, потяг до пригод. Надає перевагу «чоловічим», керівним ролям, у яких він може задовольнити свої потреби у домінантності й визнанні. Це - керівник, директор, репортер, дипломат, жур­наліст. Йому не до душі заняття, пов'язані з ручною працею, а також ті, які вимагають великої концентрації уваги та інтелектуальних зусиль. Надає пере­вагу вербальним завданням, які пов'язані з керівним статусом і владою. Агресивний, діловий. Його загальні та інтелектуальні здібності посередні, до певної міри вищими є вербальні здібності.

Артистичний тип - ухиляється від чітко структурованих проблем та видів діяльності, які пов'язані з великою фізичною силою. У спілкуванні з ото­чуючими спираються на свої безпосередні відчуття, емоції, інтуїцію та увагу. Йому притаманна гнучкість, незалежність рішень. Це асоціальний, оригіналь­ний тип, з рисами жіночності. Артистичний тип надає перевагу заняттям творчого характеру: музиці, літературі, живопису, фотографії тощо. У представників артистичного типу гуманітарні здібності переважають над математичними. Для них характерні виняткові здібності сприйняття та моторики. Вони не зв'язують себе численними стосунками, характерними для більшості людей, від яких вони переважно ухиляються. Уже в молодості для них характерний високий життєвий ідеал, який відзначається акцентуванням особистого «Я».

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)