АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 2: « Методи та прийоми економічного аналізу»

Читайте также:
  1. A. Учебно-методическое обеспечение самостоятельной работы студентов
  2. I.Организационно – методический раздел
  3. II Методика виконання курсової роботи.
  4. II. ПОРЯДОК И МЕТОДИКА ПРОВЕДЕНИЯ ЭКЗАМЕНА
  5. II. Учебно-методический блок
  6. II. Учебно-методический блок
  7. III. Методика расчета эффективности электрофильтра.
  8. IV. ІНФОРМАЦІЙНО-МЕТОДИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ
  9. IV. Методические указания по прохождению производственной практики
  10. V. Учебно-методическое обеспечение курса
  11. V. Учебно-методическое обеспечение курса
  12. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.

Навчальні цілі: Розглянути співвідношення понять «метод» і «методика», ознайомитись та повторити традиційні методи економічного аналізу

Студент повинен знати: Методи економічного аналізу, уяснити умови їх застосування

Студент повинен вміти: Охарактеризувати та застосовувати методи економічного аналізу

 

I. Завдання для самостійної роботи.

1. Розглянути вузлові питання теми:

1.1 Метод та методики економічного аналізу

1.2. Види відносних величин та їх обчислення

1.3. Види середніх величин та їх обчислення

1.4. Аналітичні показники динаміки та прийоми їх обчислення

1.5. Особливості стохастичного аналізу

1.6. Економіко-математичні методи

Зміст теми розкрито у підручниках [ 1 ], [ 2 ]

Метод економічного аналізу реалізується через використання конкретних методик аналітичного дослідження. Це методики дослідження певних напрямів чи комплексного аналізу господарської діяльності підприємства, затверджені його керівником або на державному рівні. Прикладом останніх може бути Методика проведення поглибленного аналізу фінансово-господарського стану неплатоспроможних підприємств і організацій.

1. Методика економічного аналізу – узагальнення досвіду, результатів використання конкретних способів, прийомів відображення й оброблення економічної інформації.

Розрізняють загальну і часткову методики: загальна – це методика дослідження, яку можна використовувати до різних об’єктів аналізу в різних галузях національної економіки (іноді її називають типовою); часткова методика конкретизує загальну, враховуючи особливості певних об’єктів аналізу.

Елементи методики економічного аналізу:

1. завдання і формування мети аналізу;

2. об’єкти аналізу

3. система показників, за допомогою яких досліджуватиметься кожний об’єкт аналізу;

4. алгоритм проведення дослідження та його періодичність;

5. опис способів дослідження об’єктів аналізу

6. джерела інформації, на яких ґрунтується аналіз;

7. рекомендації щодо суб’єктів аналізу (хто конкретно проводитиме аналіз);

8. технічні засоби, які доцільно використовувати для аналітичного дослідження;

9. оформлення результатів аналізу в певних документах;

10. користувачі результатів аналізу

До найважливіших елементів методики належать способи і прийоми (інструментарі), які дають змогу отримати всебічну оцінку роботи підприємства.

Існують різні підходи до класифікації способів і прийомів аналізу. За одним з таких підходів в основу класифікації закладають дві ознаки: рівень об’єктивності та рівень аналітичності. За рівнем об’єктивності розрізняють неформалізовані та формалізовані способи. Неформалізовані способи ґрунтуються на описанні аналітичних процедур на логічному рівні, тобто на використанні інтуїції, досвіду і знань аналітика, тому характеризуються певним суб’єктивізмом. В основу формалізованих способів покладені строгі аналітичні залежності. Застосування останніх передбачає, що процеси можна проаналізувати за допомогою певних математичних процедур.Іноді формалізовані способи заводять до чотирьох підгруп: традиційні, детермінованого факторного аналізу, стохастичного факторного аналізу, оптимізації показників. За допомогою суб’єктивних прийомів отримують здебільшого якісну оцінку, об’єктивних – кількісну.

За рівнем аналітичності розрізняють наївні та причино-наслідкові способи. Підставою вважати способи наївними є те, що аналіз з їх використанням грунтеється на обмежені інформації і не дає змоги визначити причини певного економічного явища. Причинно-наслідкові способи застосовують тоді, коли чітко визначені фактори та їх вплив на отримані результати.

Поєднання цих двох підходів передбачає розподіл способів і прийомів економічного аналізу на певні групи.

До традиційних прийомів належать ті, які використовують з часу виникнення економічного аналізу (як окремої галузі спеціальних знань) та здебільшого призначені для елементарного оброблення інформації та її відповідного оформлення. Частина таких прийомів запозичені з інших наук і пристосовані до умов економічного аналізу, зокрема відносні та середні величини, порівняння, групування, індекси тощо. Особливе місце займають прийоми оформлення результатів аналізу – табличний і графічний.

Прийоми факторного аналізу дають змогу встановити не тільки зміну результативного показника, як це досягається традиційними прийомами, але й причини його зміни.

Евристичні прийоми використовуються за нестачі зібраної інформації для прийняття управлінського рішення, особливо в умовах високого рівня невизначеності та ризику, пошуку нестандартних шляхів розв’язання проблем, прогнозування розвитку підприємства та ґрунтуються на інтуїції й попередньому досвіді дослідників

 

2. Найпростішими методами економічного аналізу є традиційні прийоми, які використовують прийоми, які використовують для аналізу різних об’єктів. До них відносять величини, показники варіації, аналітичні показники динаміки тощо.

Повторимо деякі з курсу «Статистика підприємства

3. Середні величини

4. Аналітичні показники

5. Особливості стохастичного аналізу

Стохастичний аналіз певною мірою є доповненням і поглибленням детермінованого факторного аналізу. Він забезпечує визначення впливу факторів, для яких неможливо побудувати жорстку детерміновану факторну модель або які не можуть бути наведені одним кількісним показником. Для своєї реалізації стохастичний аналіз вимагає виконання ряду умов:

- для побудови, зокрема рівняння регресії, необхідна певна сукупність об’єктів: просторова (наприклад, дані про n підприємств на певну дату або за певний період); часова (наприклад, дані про певне підприємство за декілька суміжних періодів); просторова-часова (наприклад, дані про n підприємств за декілька суміжних періодів);

- необхідний достатній обсяг спостережень (вважають, що кількість спостережень має хоча б у 6-8 разів перевищувати кількість факторів;

- необхідна незалежність спостережень;

- сукупність має бути однорідною (критерієм кількісної однорідності є коефіцієнт варіації значень ознаки, величина якого не може перевищувати 33%).

 

Залежно від умов проведення стохастичного аналізу застосовують таки його види: кореляційний, регресійний, дисперсійний, багатомірний тощо. В економічних дослідженнях кореляційний і регресійний аналізи часто об’єднують в один – кореляційно-регресійний аналіз.

Кореляційно-регресійний аналіз розв’язує два основні завдання: визначення за допомогою рівняння регресії аналітичної форми зв’язку між результативним і факторним показниками та встановлення рівня щільності зв’язку між ними. Реалізація кореляційно-регресивного аналізу передбачує виконання певних етапів.

Метою регресійного аналізу є становлення конкретної аналітичної залежності одного або декількох результативних показників від одного або декількох факторних.

 


 

6. Методи експертної оцінки

В окремих випадках користуються аналітичними методами експертних оцінок.

Ці методи грунтуються на використанні професійного досвіду та інтуїції спеціалістів.

До методів експертної оцінки відносять:

- метод колективних експертних оцінок

- метод «мозкової атаки»

- метод синектики

- метод контрольних запитань

- метод колективного блокноту

- метод аналогій

- метод інверсії та інші

Метод колективних експертних оцінок передбачує виявлення єдиного колективного судження спеціалістів-експертів під час дослідження економічної проблеми. Різновидом цього методу є метод Дельфі, який передбачує анонімне опитування спеціально підібраної групи експертів за раніше підготовленими анкетами з наступним опрацюванням експертних оцінок. Після узагальнення результатів опитування з’ясовується думка експертів щодо спірних питань. У результаті забезпечується перехід від інтуїтивних форм мислення до дискусійних.

Прийом «мозкової атаки» - метод інтенсивного генерування ідей шляхом творчої співпраці групи спеціалістів

Прийом синектики застосований на обговорені різнобічних елементів. У разі використання синектики шляхи вирішення проблеми шукає група спеціалістів різних професій.

Прийом контрольних запитань дозволяє підійти до вирішення проблеми за допомогою навідних питань.

Прийом колективного блокнота дозволяє поєднувати незалежне висування ідей кожним членом групи з колективною її оцінкою і процесом вироблення рішення.

Прийом аналогій передбачує використання аналогічного відомого рішення.

Прийом інверсії порлягає в застосуванні системи рішень «навпаки». Цей прийом привчає до гнучкості мислення, відмови від традиційних рішень, дозволяє переборювати психологічну інверсію.

7. Економіко-математичні методи аналізу

Із посиленням впливу ринкових факторів на діяльність підприємств виникає потреба використання в аналітичних дослідженнях економіко-математичних методів та прийомів.

До економіко-математичних методів належить:

- методи елементарнох математики

- диференціювання, інтегрування

- методи математичної статистики, зокрема, кореляційні, регресійні, дисперсійний аналіз

- економетричні методи

- методи математичного програмування

- методи дослідження операцій

З економіко-математичних методів в аналізі найбільш поширеним є кореляційно-регресійний аналіз.

Дисперсійний аналіз – це статистичний метод аналізу результати спостережень, які залежать від різних одночасно діючих факторів, виборів найважливіших з них та оцінки їх впливу. Завдання дисперсійного аналізу – дати оцінку співвідношенню між факторами для того, щоб визначити суттєвість або несуттєвість різних умов спостереження.

Методи математичного програмування призначені для оптимізації господарської діяльності.

1.3. Виконати наступні завдання

1.3.1. Виконати структурно-логічну схему «Класифікація методів економічного аналізу»

1.3.2. Завдання, вправи, тести

1. У наведених реченнях вставте потрібні слова:

1) Метод економічного аналізу – це … узагальнення впливу факторів на результати діяльності будь-якого економічного об’єкта шляхом опрацювання спеціалістами прийомами й відповідної інформації.

а) системне, комплексне, безперервне вивчення, оцінка;

б) збір інформаційних даних;

в) перевірка інформаційної бази та підготовка її до аналізу.

2) До логічних прийомів економічноо аналізу відносять …

а) метод «мозкової атаки», аналогій, інверсії;

б) метод порівняння, ельмінування;

в) метод кореляційно-регресійного, дисперсійного аналізу

3) … - це науковий метод пізнання, у процесі якого невідоме (досліджуване) явище, предмети зіставляють з уже відомими, досліджуваними раніше для виявлення загальних ознак або відмінностей між ними.

а) групування; б) деталізація; в) порівняння

4) … порівняльний аналіз застосовують для вивчення структури економічних явищ та процесів шляхом розрахунку питомої ваги складових у загальному цілому, співвідношення складових цілого між собою, а також впливу факторів на рівень результатних показників шляхом порівняння їх розмірів до і після зміни відповідного фактора.

а) горизонтальний; б) вертикальний; в) трендовий.

5) Прийом деталізації полягає у …

а) розкладанні, розчленуванні загальних показників на складові;

б) виключенні дії всіх факторів на відхилення за загальним показником, окрім одного;

в) поділі загального числа досліджуваної сукупності об’єктів на якісній однорідні групи з метою вивчення її структури або взаємозв’язку між компонентами.

6) Спосіб різниць ґрунтується на:

а) визначень різниць між фактичними і плановими(базовими) частковими показниками і множенні їх по кожному показник на абсолютні значення іншого взаємопов’язаного з ним часткового показника;

б) корегуванні планового показника на процент виконання плану з випуску продукції і порівнянні одержаної величини з фактичним показником;

в) порівнянні спів мірних показників.

7) Якщо різницю за кількісним показником помножимо на планове значення якісного показника, то за способом різниць визначимо…

а) вплив зміни якісного показника на відхилення за загальним показником;

б) вплив зміни кількісного показника на відхилення за загальним показником

в) вплив зміни загального показника на відхилення за кількісним показником

8) Якщо різницю за якісним показником помножимо на фактичне значення кількісного показника, то за способом різниць визначимо …

а) вплив зміни загального показника на відхилення за якісним показником

б) вплив зміни якісного показника на відхилення за загальним показником;

в) вплив зміни кількісного показника на відхилення за загальним показником.

9) Суть способу … полягає у послідовній заміні планової величини кожного із взаємодіючих факторів фактичної і в порівнянні результатів які одержують послідовно при кожній такій заміні

а) ланцюгових підстановок; б) різниць; в) відсоткових різниць

10) У середній величині відображається:

а) кількісне співвідношення між двома ознаками, явищами;

б) загальні, характерні, типові ознаки досліджуваних явищ за відповідною ознакою;

в) структура сукупності за будь-якою однією ознакою

11) За допомогою … групувань можна встановити причино-наслідкові зв’язки між досліджуваними ознаками явищ та фактори, які впливають на їх зміни.

а) типологічних; б) структурних; в) факторних

12) … аналіз дозволяє виявити зв'язок між окремими явищами або показниками та виміряти його тісноту.

а) дисперсійний; б) кореляційний; в) регресійний.

13) Прийом контрольних запитань …

а) дозволяє підійти до вирішення проблеми за допомогою навідних питань;

б) дозволяє поєднувати незалежне висування ідей кожним членом групи з незалежною їх оцінкою і процесом вироблення рішень

в) це метод інтенсивного генерування ідей шляхом творчої співпраці рупи спеціалістів

2. Чи правильні такі твердження?

1) Метод економічного аналізу -= це системне, комплексне, та безперервне вивчення, оцінка та узагальнення впливу факторів на результати діяльності будь-якого економічного об’єкта шляхом опрацювання спеціальними прийомами відповідної інфор мації з метою обґрунтування і прийняття оптимальних управлінських рішень ля підвищення ефективності виробництва.

2) Характерними ознаками методу економічного аналізу є:

а) чітке формування кінцевої мети аналізу;

б) розгляд проблеми, що досліджується, як єдиної системи;

в) виявлення щонайбільшої кількості взаємозв’язків і наслідків вирішення проблеми;

г) виявлення і глибокий аналіз альтернативних шляхів вирішення проблеми чи досягнення мети.

3) До традиційних (логічних) методів аналітичних досліджень належить:

а) метод колективних експертних оцінок;

б) метод «мозкової атаки»

в) прийом аналогії

г) прийом контрольних запитань

4) Для того, щоб визначити вплив зміни якісного показника на відхилення за загальним показником, необхідно відхилення за якісним показником помножити на планове значення кількісного показника.

5) Суть методу деталізації =- поділ загального числа досліджуваної сукупності об’єктів на якісній однорідні групи за відповідними ознаками.

1.3.3. Використовуючи прийоми абсолютних різниць, ланцюгових підстановок та відносних різниць визначте вплив факторів на зміну обсягу продукції

Дані для факторного аналізу: (N –по списку)

Показники За планом За звітом Відхилення Абсолютне (+,-) Відносне відхилення (%) % виконання плану
Обсяг продукції за рік, тис.грн. N800 N870      
Середньооблікова чисельність робітників, осіб          
Кількість відпрацьованих робітниками людино-днів, людино-дні          
Кількість відпрацьованих людино-годин за рік робітниками, людино-годин          
Кількість днів, відпрацьованих одним робітником за рік, дні          
Середня тривалість робочого дня, год          
Середньогодинний виробіток на 1 робітника, грн            

Зробіть висновки

1.3.4. Завдання

№1

Виробіток продукції п’яти робітників на Хлібозаводі №1 за серпень місяць становить 27,5 тис.грн., 28,0 тис.грн., 30,5 тис.грн., 31,0 тис.грн, 32,0 тис.грн. За цей же місяць виробіток продукції п’яти робітників на Хлібозаводі №5 становить 26,3 тис.грн., 28,7 тис.грн., 29,0 тис.грн, 29,5 тис.грн., 30,8 тис.грн.

Необхідно визначити середньомісячний виробіток продукції на 1 робітника Хлібозаводу №1 та №5 за середньо арифметичною простою та абсолютне і відносне відхилення за середньомісячним виробітком.

№2

За даними про чисельність робітників на виробіток на 1 робітника, необхідно знайти абсолютне та відносне відхилення середнього виробітку на 1 робітника.

Для розрахунку середнього виробітку на 1 робітника.

Хлібозавод №1 Хлібозавод №5
Кількість робітників, чол.. Виробіток на 1 робітника, тис.грн. Кількість робітників, чол.. Виробіток на 1 робітника, тис.грн.
  32,0   30,5
  31,2   29,3
  30,8   29,0
  28,0   28,6
  27,6   26,2

 

Середній виробіток на 1 робітника визначить за середньо арифметичною зваженою.

№3

Витрати часу на вироблення одиниці виробу у чотирьох робітників різні:;;; години. Необхідно визначити середню трудомісткість виробу (середній час, який витрачає один робітник на виготовлення однієї деталі), використовуючи середню гармонійну просту.

№4

За нижченаведеними даними про випуск швейних виробів необхідно обчислити усі можливі види відносних величин.

Дані про випуск швейних виробів швейним об’єднанням «Берізка»

Швейні вироби тис.грн.. Попередній рік Звітній рік Випущено на головному підприємстві
За планом Фактично
Пальта чоловічі 230,5 243,0 238,7 174,6
Пальта жіночі 317,4 321,0 326,2 218,8
Куртки дитячі 123,9 135,5 141,8 92,3
Усього 671,8 699,5 706,7 485,7

 

№5

За нижченаведеними даними про випуск продукції необхідно обчислити наступні середні значення показників аналізу:

1. середній абсолютний приріст

2. коефіцієнт зростання

3. темп приросту

4. абсолютні значення одного відсотка приросту

Складіть відповідні висновки.

Дані про випуск продукції.

Підприємства 2002 рік 2003 рік 2004 рік
«Мрія» 670,2 690,4 710,1
«Горизонт» 597,8 615,3 683,9
«Берізка» 645,4 671,8 706,7

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)