АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3. Факторні дослідження в системі економічного аналізу

Читайте также:
  1. VII. Тематика курсових робіт з аналізу фінансів підприємств
  2. АНАЛІЗ МАСТАЦКАГА ТВОРА. ПРЫНЦЫПЫ І ШЛЯХІ АНАЛІЗУ МАСТАЦКАГА ТВОРА.
  3. Аналіз та оцінка середовища підприємств за методом SWOT-аналізу
  4. Аналізу підсумків навчального року
  5. Аналізуючи спірограму обстежуваного Р., 25 років чоловічої статі виявили наступні показники. Який з визначених показників не відповідає нормі?
  6. БІОХІМІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ КРОВІ
  7. Векторного аналізу уроку
  8. Види економічного аналізу
  9. Визначення завдань дослідження.
  10. ВИЗНАЧЕННЯ СТАНУ РІВНОВАГИ СПОЖИВАЧА НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ КРИВОЇ ІНДИФЕРЕНТНОСТІ ТА БЮДЖЕТНОЇ ПРЯМОЇ
  11. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування
  12. Виникнення та сутність синергетичного методу дослідження політичного процесу.

Навчальні цілі: Вивчити зміст та типи факторного аналізу; розглянути сутність факторів та резервів підвищення ефективності виробництва

Студент повинен знати: Зміст і завдання факторного аналізу; класифікацію факторів та резервів

Студент повинен вміти: Охарактеризувати етапи аналітичних досліджень факторів; визначити резерви підвищення ефективності

I Завдання для самостійної роботи

1.1 Розглянути вузлові питання теми:

1.1.1. Зміст і завдання факторного аналізу

1.1.2. Фактори: поняття і класифікація

1.1.3. Резерви підвищення ефективності виробництва.

Зміст теми розкрито у підручнику [1]

1.2 Розглянути методичні рекомендації щодо спрацювання теми.

 

По-перше, необхідно уяснити, що діалектичний метод, який лежить в основі методології аналітичних досліджень, передбачає вивчення та оцінку усіх економічних явищ, процесів у їх взаємодії та взаємозалежності. При цьому кожне явище можна розглядати як причину і як результат. Наприклад, собівартість продукції можна розглядати з одного боку як причину зміни прибутку, а з іншого – як результат скорочення затрат виробництва продукції за рахунок підвищення рівня продуктивності праці, економного витрачання сировини, матеріалів, скорочення непродуктивних витрат, втрат від браку. Без глибокого аналітичного дослідження впливу факторів на результатний показник неможливо зробити обґрунтовані висновки щодо результатів діяльності, виявити невикористані резерви, обґрунтувати пропозиції по виробленню оптимальних управлінських рішень.

Під факторним аналізом розуміється методика комплексного і системного вивчення та оцінка впливу факторів на результатний показник.

 

                       
 
 
           
 

 


Предметом детермінованого аналізу є дослідження факторів, які впливають на результатний показник у разі, якщо зв'язок між ними має функціональний характер.

Предметом стохастичного аналізу є дослідження факторів, зв'язок яких з кінцевим результатом виявляється не прямо, а у вигляді напрямів, тенденцій, які мають бути виявлені за допомогою низки аналітичних прийомів, у тому числі і математичних.

Одноступеневий факторний аналіз використовується для дослідження факторів лише одного рівня підпорядкування без їх деталізації на складові частини.

При багатоступеневому факторному аналізі проводять деталізацію факторів на складові елементи з метою дослідження їх впливу.

Статистичний факторний аналіз використовується при вивченні впливу чинників на результатний показник щодо відповідної дати.

Динамічний факторний аналіз передбачає дослідження причинно-наслідкових зв’язків динаміці.

При ретроспективному факторному аналізі вивчають чинники зміни результатних показників за минулі періоди.

Перспективний факторний аналіз досліджує вплив факторів на результатні показники в перспективі.

Далі треба звернути увагу на те, що факторні дослідження будуть дійовими лише в тому випадку, якщо факторами можна хоча би частково управляти.

Фактор – це причина, рушійна сила будь-якого процесу або явища, яка вивчає його характер або одну із основних ознак. В економіці фактори – це умови, рушійні сили, необхідні для здійснення господарських процесів, причина, що впливають на результати зміни даних за окремими показниками діяльності.

Отже, фактор – це одне з основних понять в економічному аналізі, яке застосовується у двох взаємопов’язаних значеннях, а саме:

- Причина змін результатів діяльності;

- Умов, які забезпечують досягнення бажаних результатів.

Під класифікацією факторів розуміють розподіл їх за групами залежно від їх загальних ознак, що подаються ранжировано до значення цих ознак.

Далі рекомендується розглянути резерви підвищення ефективності виробництва.

Резерв – це виявлені можливості кількісного та якісного росту основних показників діяльності підприємства, які проявляються в ресурсах, посилення дії позитивних і нейтралізація негативних факторів для зростання обсягу виробництва, підвищення конкурентоспроможності продукції, забезпечення ефективності виробництва.

Оскільки ідеально діючих соціально-економічних систем практично не існує, то аналітики завжди можуть знайти резерви підвищення результативності. Для цього вони повинні володіти такими якостями:

1. Нестандартне мислення;

2. Підприємливість;

3. Зацікавленість;

4. Економічна грамотність

Перед пошуком резервів слід дослідити доцільність їх пошуку. Для цього спів ставляють передбачувані затрати на виявлення резервів і їх мобілізацію з доходами, які будуть отримані внаслідок використання виявлених резервів.

 

Господарські резерви класифікують за різними ознаками.

 

1.3. Виконати наступні завдання

1.3.1 Завдання, тести і вправи

1. У наведені речення замість крапок вставте потрібні слова.

1) Під … аналізом розуміється методика комплексного і системного вивчення та оцінки впливу факторів на результатний показник.

а) економічним; б) факторним; в) фінансовим

2) Предметом … факторного аналізу є дослідження факторів, які впливають на результатний показник у разі, якщо зв'язок між ними має функціональний характер.

а) стохастичний; б) детермінованого; в) динамічного

3. … факторний аналіз здійснює дослідження причинно0наслідкових зв’язків методом логічної індукції (від поодиноких, окремих факторів до узагальнюючих).

а) прямий б) зворотній в) статистичний

4. При вивченні впливу чинників на зміну результатного показника на відповідну дату використовується … аналіз.

а) ретроспективний; б) статистичний; в) динамічний.

5. Відновіть правильну послідовність факторного аналізу:

А) класифікація і систематизація факторів;

Б) відбір головних, визначальних факторів;

В) моделювання економічних показників;

Г) визначення форми залежності між факторами і результатним показником;

Д) розрахунок впливу факторів та оцінка ролі кожного з них в зміні результатного показника

II Чи правильні такі твердження?

а) Предметом детермінованого аналізу є дослідження факторів, зв'язок яких з кінцевим результатом є неповним і виявляється не прямо, а у вигляді напрямів, тенденцій, які мають бути виявлення за допомогою низки аналітичних прийомів, зокрема математичних.

б) Під факторним аналізом розуміється методика комплексного і системного вивчення та оцінки впливу факторів на результатний показник.

в) Динамічний факторний аналіз передбачає дослідження впливу чинників на результатний показник на відповідну дату.

г) У значенні причин змін результатів діяльності виявлення та оцінки факторів діють можливість встановити причини того, що досягнуті саме такі результати діяльності.

д) За ступенем резервів фактори поділяються на загальні і специфічні.

е) За ступенем деталізації розрізняють прості і складні фактори.

ж) Резерв – це вияв елі можливості кількісного і якісного росту основних показників діяльності підприємств.

з) За способом виявлення резерви поділяються на невикористанні, поточні, перспективні.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)