АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Вимірювання горизонтальних та вертикальних кутів

Читайте также:
  1. II. Тема: Сергий Радонежский
  2. SCADA-система: назначение и функции
  3. А квадрат середньоквадратичної похибки окремого вимірювання – дисперсії
  4. Библиотека как система: сущностные особенности
  5. Види ознак та їх вимірювання
  6. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО КРОВ'ЯНОГО ТИСКУ.
  7. Вимірювання вертикальних кутів.
  8. Вимірювання зміцнення демократії: типи свідчень і висновків
  9. Вимірювання коефіцієнта лінійного розширення металу
  10. Вимірювання конфліктної поведінки
  11. Вимірювання напруги
  12. Вимірювання фізичних величин та визначення похибок вимірювання

Завдання: Зняти відліки по горизонтальному та вертикальному колам та обчислити горизонтальний та вертикальний кут.

Мета: Навчитися вимірювати горизонтальні та вертикальні кути.

Обладнання: Теодоліт 2Т30М (2Т30П).

Загальні відомості

При вимірі горизонтальних кутів застосовуються способи прийомів, кругових прийомів або повторень. Теодоліт встановлюють у вершині кута й приводять його в робоче положення. Напрямок сторін кута, якщо виміри виконуються на поверхні землі в світлу пору доби, позначається віхами, установлюваними на сусідніх точках. У підземних умовах сторони позначаються висками або спеціальними сигналами. Установка теодоліта в робоче положення складається із трьох операцій: центрування, нівелювання й приведенням чіткого зображення сітки ниток.

Виконання роботи

Вимірювання горизонтальних кутів

1. Центрування полягає в розміщенні вертикальної осі теодоліта над вершиною кута (точкою) і здійснюється за допомогою виска Теодоліт встановлюють над точкою так, щоб верхня площина головки штатива була горизонтальна й вістря виска, підвішеного на гачку станового гвинта, проектувалося на точку. Якщо вістря виска не проектується в точку то ми переміщуємо теодоліт по головці штативу.

2. Після центрування виконують нівелювання, що полягає в приведенні вертикальної осі теодоліта в прямовисне положення. Для цього встановлюють рівень горизонтального кола паралельно до напрямку двох піднімальних гвинтів, обертаючи їх, виводять пухирець рівня на середину; відкріпивши алідаду, і повернувши теодоліт на 90° з допомогою обертання третього піднімального гвинта знову виводять пухирець на середину.

3. Приведенням чіткого зображення сітки ниток виконується з допомогою обертання окулярного (діоптрійного) кільця.

Рис. 2.1. Схема вимірювання горизонтального кута.

Для вимірювання горизонтальних кутів використовують спосіб прийомів. У способі прийомів при вимірі правих кутів зорову трубу при положенні коло ліве (КЛ) наводять на задню точку С, по горизонтальному колу беруть відлік, і записують у журнал. Відкріпивши алідаду, зорову трубу наводять на передню точку А і беруть другий відлік по лімбі горизонтального кола також записують у журнал. Для обчислення кута з відліку на задню точку С віднімають відлік на передню точку А. Отримана різниця є значенням кута з першого напівприйому при положенні коло ліве (КЛ). Після цього зорову трубу переводять через зеніт, лімб повертають і при положенні коло праве КП повторюють виміри аналогічні першому напівприйому. За остаточне значення кута приймають середнє арифметичне.

Спосіб кругових прийомів застосовують при вимірі кутів між декількома напрямками. При цьому сполучають приблизно нульові штрихи лімба й алідади, закріплюють алідаду. При звільненому лімбі зорову трубу наводять на початкову крапку, беруть початковий відлік.

Таблиця 2.1


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)