АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Будова нівеліра Н3, відлік по рейці. Повірки нівеліра

Читайте также:
  1. Американская глобальная система.
  2. БАБА ПРІСЬКА І ПЕРЕБУДОВА
  3. Банки и банковская система. Центральный банк, его функции
  4. БАНКІВСЬКА СИСТЕМА. ВИДИ БАНКІВ ТА ЇХ ФУНКЦІЇ. АКТИВИ ТА ПАСИВИ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ
  5. Банковская система.
  6. Британская колониальная система.
  7. Будова верстата
  8. Будова вірусу гепатиту С
  9. Будова деаераторів атмосферного і підвищеного тиску.
  10. Будова дизельного двигуна
  11. Будова і властивості напівпровідників
  12. Будова і властивості полімерів

Завдання: Вивчити будову нівеліра Н3 та виконати повірки

Мета: вивчити будову нівеліра НЗ; навчитися брати відліки по рейці та виконувати перевірки нівеліра.

Обладнання: Нівелір Н3, нівелірна рейка.

Загальні відомості

Нівелір НЗ (мал.8.2.) має три основні частини: зорову трубу 5, циліндричний рівень 11 і підставку 7. Попередня установка нівеліра в робоче положення виконується по круглому рівню 3 за допомогою піднімальних гвинтів 1.

Рис.8.1. Нівелір Н3

Рис. 8.2.Загальний вигляд нівеліра Н3

 

Зорова труба та циліндричний рівень наглухо з'єднані з підставкою труби.

Для закріплення нівеліра в певному положенні використовують затискний гвинт 8 (рис.8.2). За допомогою мікрометринного гвинта 6 можна плавно переміщати нівелір навколо осі обертання. Елеваційний гвинт 2 призначений для приведення пухирця циліндричного рівня 11 на середину. При його вигвинчуванні переміщається повзунок, що піднімає штифт і цим нахиляє зорову трубу разом із циліндричним рівнем.

На штативі нівелір закріплюється за допомогою станового гвинта 11.

У коробці разом з рівнем 2 розташована система призм, що передає зображення кінців пухирця рівня в поле зору труби (рис.8.3.).

 

Рис. 8.3. Система призм.

Горизонтальному положенню осі рівня, тобто коли пухирець рівня перебуває на середині, відповідає оптичний контакт кінців його половинок, як gоказано на рис. 8.3.в.

У глухого нівеліра розрізняють наступні осі: візирна зорової труби - VV1; циліндричного рівня – UU1; обертання нівеліра - ОО1; круглого рівня - ДО ДО1

Зазначені осі повинні займати положення, показане на рис. 8.4.

Рис. 8.4. Зображення положення осей нівеліра.

Перевірки нівеліра

Виконання роботи

1. Перевірка круглого рівня. Вісь круглого рівня повинна бути паралельна осі обертання нівеліра (рис. 8.4.), тобто UU1||ОО1. Установлюють круглий рівень так, щоб одна пара його виправних гвинтів 12 (рис. 8.5.) була паралельна будь-якій парі піднімальних гвинтів нівеліра.

Діючи трьома піднімальними гвинтами, приводять пухирець рівня в нуль-пункт (рис.8.5.). Повертають верхню частину інструмента на 180°. Якщо після цього пухирець залишився в нуль-пункті, умова виконана. У противному випадку переміщають пухирець у напрямку нуль пункту на половину відхилення виправними гвинтами 12, а на другу - піднімальними гвинтами нівеліра 10.

Рис. 8.5. Перевірка круглого рівня.

2.Перевірка сітки ниток. Горизонтальна нитка сітки повинна бути перпендикулярна до осі обертання нівеліра. Приводять вісь нівеліра в прямовисне положення за допомогою круглого рівня й піднімальних гвинтів 10. Підбирають будь-яку добре видиму точку А, яка розташована на горизонтальній нитці (рис. 8.6.).

 

Рис. 8.6. Перевірка сітки ниток.

 

Обертаючи мікрометрений гвинт нівеліра 5, переміщають зображення цієї точки з одного краю поля зору труби в іншій. Якщо при цьому зображення точки не сходить із горизонтальної нитки, умова виконана. Можна навести нівелір на рейку на відстані 10 м.

Відлік по рейці при обертанні мікрометреного гвинта 5 не повинен змінюватися. У противному випадку необхідно виконати виправлення сітки ниток, повертаючи її навколо візирної осі.

3. Перевірка головної геометричної умови нівеліра. Вісь циліндричного рівня повинна бути паралельна візирної осі труби, тобто UU1||VV1

Вибирають лінію довжиною 50...70 м (рис. 8.7.). Фіксують положення точок А і В. Встановлюють нівелір окуляром над точкою А.

 

Рис. 8.7. Перевірка головної геометричної умови нівеліра

 

Приводять його в робоче положення й вимірюють за допомогою рейки висоту інструмента i1. Для цього рейку ставлять на точку А і, притуливши її до окуляра, беруть відлік по рейці, що відповідає центру окуляра (рис.8.7.), відлік в1 по рейці в точці в.

Перед зняттям відліку елеваційним гвинтом 7 (див. рис. 8.3.) сполучають зображення підсвинок кінців пухирця циліндричного рівня (див. рис. 8.3.,в). Змінюють місцями нівелір і рейку - рейка встановлюється на точці А, нівелір - окуляром над точкою В. Приводять його в робоче положення та знімають відлік В2, вимірюють висоту інструмента i2. Необхідно звертати особливу увагу на положення пухирця циліндричного рівня, приводячи його щораз на середину елеваційним гвинтом.

Обчислюють помилку:

Якщо вона більше 4 мм, роблять виправлення. Для цього обчислюють правильний відлік, що відповідає горизонтальному положенню візирної осі, в22-х.

 

Рис. 8.9. Виправний гвинт циліндричного рівня

Діючи елеваційним гвинтом 7, наводять середню нитку сітки на цей відлік. При цьому візирна вісь труби займе горизонтальне положення. Пухирець циліндричного рівня відхилиться від середини. Попередньо відкріпивши горизонтальні виправні гвинти 13 на 1/2 оберту, вертикальними виправними гвинтами 14 циліндричного рівня (рис. 8.9.) приводять його пухирець на середину. Цією дією вісь рівня наведена в горизонтальне положення, тобто вона стала паралельною до візирної осі труби. Геометрична умова досягнута.

Для контролю відліки по рейках в1 і в2 і висоти інструмента i1 і i2 визначають по чорній і червоній сторонах рейки та обчислюють X двічі; розбіжність не повинна перевищувати 2 мм.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)