АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Механізм дроблення

Читайте также:
  1. IІІ. Захисні психічні механізми
  2. БІОМЕХАНІЗМ ПОЛОГІВ ПРИ ПЕРЕДНЬОМУ ВИДІ ПОТИЛИЧНОГО ПЕРЕДЛЕЖАННЯ
  3. Біомеханізм пологів при тазових передлежаннях
  4. Будова частин і механізмів танкової гармати
  5. Взаємодія попиту і пропозиції. Ринкова рівновага та механізм її досягнення
  6. Домінуючим принципом механізму функціонування державної влади є принцип її поділу.
  7. Етнонаціональні виміри і механізм вдосконалення українського суспільства
  8. Засоби і механізми функціонування влади
  9. Захисні механізми психіки
  10. Зміна технічного стану механізму газорозподілу .
  11. Кейнсіанський механізм урівноваження заощаджень з інвестиціями.
  12. Класифікація типів дроблення.

Клітинний цикл соматичних кліток ділиться на чотири стадії (фази). За мітозом (М) відбувається пресинтетичний період (G1), після якого відбувається синтез ДНК (S). Потім наступає премітотична фаза (G2), за якої знову йде мітоз.

Клітинний цикл бластомерів на ранніх стадіях дроблення може бути набагато більш простим - двофазним. Фактори, що регулюють цей двофазний цикл, локалізовані в цитоплазмі. Це ті ж самі фактори, які регулювали розподіли дозрівання при оогенезі, а саме - фактор, що стимулює дозрівання (maturation promoting factor, MPF), цитостатичний фактор (сytostatic factor, CSF) і іони кальцію.

Показано, що в клітинах, які діляться, рівень активності фактор, що стимулює дозрівання, має циклічні зміни. Активність фактору, що стимулює дозрівання, у бластомерах жаби на ранніх стадіях дроблення найвища в М-фазі і не виявляється в S-фазі.

Дія фактору, що стимулює дозрівання, здійснюється шляхом зміни структури ядерної оболонки. Цитостатичний фактор стабілізує фактор дозрівання, затримуючи клітини в стані мітозу, а кальцій інактивує цитостатичний фактор, стимулюючи перехід до S - фази за рахунок інактивації фактору, що стимулює дозрівання. При додаванні цитостатичного фактору припиняються також циклічні скорочення кортикального шару цитоплазми, а наступна ін'єкція іонів кальцію їх стимулює (мал. 3).

Мал. 3. Модель регуляції клітинного циклу бластомерів (за Гілбертом, 1993)

На ранніх стадіях розвитку цитоплазма визначає швидкість клітинних розподілів і тривалість S- і M-фаз. У період асинхронних розподілів дроблення з'являється фаза G1, подовжується тривалість всіх інших фаз циклу. Починається синтез різних видів РНК на матрицях ДНК, тобто пробуджується транскрипційна активність геному зародка.

Гени, внесені в геном зародка зі сперматозоїдом, проявляють свою дію саме в цей період, у всякому разі, не раніше закінчення періоду синхронного дроблення. Саме в цей час зародок бере свою долю у власні руки і перестає бути генетичною копією матері. Оскільки період асинхронності починається після різного числа розподілів дроблення, то й пробудження транскрипційної активності починається при відповідно різній кількості бластомерів: у ссавців і круглих хробаків практично із самого початку розвитку, в голкошкірих - зі стадії 32 бластомерів, в амфібій - зі стадії бластули.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)