АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Варіант 6

Читайте также:
  1. I варіант
  2. I варіант
  3. II варіант
  4. II варіант
  5. Варіант
  6. Варіант 1
  7. Варіант 1
  8. Варіант 1
  9. Варіант 1
  10. ВАРІАНТ 1
  11. ВАРІАНТ 1
  12. Варіант 1

1. Охарактеризуйте сорт рослин як об’єкт інтелектуальної власності.

2. Права та обов’язки, що випливають із охоронного документа в сфері промислової власності.

Задача

Майстер і технолог розробили й упровадили у виробництво спосіб виготовлення пензликів. Після п’ятимісячного використання запропонованого способу було виявлено його високу ефективність. Автори розроблення запропонували адміністрації запатентувати розроблення як винахід, але, не отримавши відповіді протягом двох місяців, подали заявку до Патентного відомства на отримання патенту від власного імені. При цьому з метою прискорення отримання виключних прав на створений ними спосіб майстер і технолог вирішили запатентувати його не як винахід, а як корисну модель.

Патентне відомство відмовило у видачі свідоцтва на корисну модель, посилаючись на порушення заявниками чинного законодавства.

Проаналізуйте ситуацію з позицій національних нормативних актів.

Чи правильне рішення, прийняте щодо заявки?

Якщо заявниками було допущено порушення, вкажіть на них. Чи можна усунути ці порушення?

Література: 1, 2, 13, 14, 20, 21, 29, 30, 38, 40, 47, 49, 55.

 

Варіант 7

1. Дайте визначення поняття співавторства, вказавши його види.

2. Який порядок оформлення прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки?

Задача

Співвласникам патенту на корисну модель “Прилад для кондиціонування повітря” надійшла пропозиція від закритого акціонерного товариства про продаж патенту. Двоє з трьох співвласників висловили готовність продати патент на запропонованих умовах, але третій співвласник проти цього категорично заперечував, доводячи, що необхідно продовжити вдосконалення приладу й отримати патент на винахід, який у подальшому може бути реалізований набагато вигідніше. Оскільки згоди не було досягнуто, співвласники патенту звернулися до юриста.

Яке роз’яснення повинен дати юрист? Які способи переуступки патентних прав на використання запатентованих розробок передбачені чинним національним законодавством? Чи може корисна модель одночасно бути запатентована як винахід?

Література: 1, 2, 9, 10, 13, 17, 31, 41, 42, 46, 50, 57.

Варіант 8

1. Визначте майнові та особисті немайнові права інтелектуальної власності на об’єкти авторського і суміжних прав.

2. Схарактеризуйте договори на використання об’єктів промислової власності

Задача

На підприємстві художніх промислів було розроблено нову модель чайного сервізу, розписаного за ескізами художника М. У зв’язку із запуском моделі у виробництво, який має відбутися, постало питання про необхідність забезпечення охорони прав підприємства і художника-дизайнера. В юридичній фірмі, до якої звернулися представники підприємства за консультацією, пояснили, що найефективнішим способом захисту буде визнання цієї моделі промисловим зразком. Але зробити це неможливо, оскільки розроблене художньо-конструкторське рішення зовнішнього вигляду виробу не має промислового застосування, бо передбачає ручний розпис кожного виробу.

Проте, на думку фахівців юридичної фірми, треті особи не зможуть скористатися цим виробленням, яке є твором декоративно-прикладного мистецтва і не може бути використане без згоди його автора, тобто художника-дизайнера.

Чи є правильною надана консультація? Якою має бути консультація згідно з нормативно-правовими актами?

Література: 1, 2, 9, 13, 17, 28-40, 46. 55.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)