АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 1. Загальні положення

Читайте также:
  1. I розділ
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. Агальні положення щодо переходу на казначейське обслуговування місцевих бюджетів
  4. Актуальність розділу.
  5. Аналіз фінансового положення компанії
  6. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  7. Апаратура, загальні вказівки по виконанню процедур
  8. Бальнеологія як розділ курортології. Головні бальнеологічні групи мінеральних вод.
  9. В – Індивідуальні розділи курсу
  10. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  11. Вимоги до написання підрозділу
  12. Вимоги до написання підрозділу

АКАДЕМІЯ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ІМЕНІ ГЕРОЇВ ЧОРНОБИЛЯ

ФАКУЛЬТЕТ УПРАВЛІННЯ

 

 

Кафедра психології діяльності в особливих умовах та педагогіки

 

 

ІНЖЕНЕРНА ПСИХОЛОГІЯ

Методичні вказівки для виконання курсової роботи

для курсантів, студентів (слухачів)

за спеціальністю 8.17020301 «Пожежна безпека»

 

 

Черкаси – 2012


Інженерна психологія: Методичні вказівки для виконання курсової роботи для курсантів, студентів (слухачів) за спеціальністю 8.17020301 «Пожежна безпека». – Черкаси: Академія пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, 2012. – 29 с.

 

Упорядники:

А.Г. Снісаренко, начальник ад’юнктури, майор служби цивільного захисту, кандидат психологічних наук, доцент.

М.В. Фомич, доцент кафедри психології діяльності в особливих умовах та педагогіки, капітан служби цивільного захисту, кандидат психологічних наук.

Рецензенти:

завідувач кафедри прикладної психології Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, кандидат психологічних наук, доцент Аврамченко Світлана Михайлівна;

завідувач кафедри психології та суспільних дисциплін Академії пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, кандидат психологічних наук, доцент Вареник Володимир Володимирович.

 

Затверджено на засіданні кафедри

психології діяльності в особливих умовах та педагогіки

(протокол № 1 від 27.08.2012 р.)

 

Рекомендовано методичною радою Академії пожежної безпеки

імені Героїв Чорнобиля (протокол № 54 від 21.01.2013 р.)


Зміст

 

Вступ…………………………………………………………………………..  
Розділ 1. Загальні положення………………………………………………..  
Розділ 2. Структура та зміст курсової роботи……………………………...  
Розділ 3. Правила оформлення курсової роботи………………………......  
Розділ 4. Типові помилки при написанні курсових робіт………………….  
Розділ 5. Захист і оцінювання курсової роботи…………………………….  
Розділ 6. Вимоги до вибору теми курсової роботи……………………....…  
Список літератури для написання курсової роботи...……………………..  
Додатки………………………………………………………………………..  

Вступ

 

Технічний прогрес у промисловості, в транспортній галузі, в енергетиці та у військовій справі супроводжується зростанням ролі людини у забезпеченні високої ефективності виробництва. Механізація та автоматизація виробничих процесів, упровадження обчислювальної техніки та інформаційних технологій докорінно змінюють діяльність людини, висуваючи до неї нові, більш високі, вимоги, збільшуючи при цьому економічну та соціальну значущість результатів її діяльності. Одночасно принцип гуманізації трудової діяльності визначає необхідність створення нормальних умов для підвищення працездатності людини, збереження її здоров'я, гармонійного розвитку особистості професіонала. Для досягнення цієї мети потрібно володіти певною інформацією про взаємодію людини і техніки в різних умовах зовнішнього середовища та цілеспрямовано її застосовувати в практиці проектування, створення та експлуатації систем «людина – машина».

Інженерна психологія– це порівняно молода галузь психології, яка виникла на стику з технічними науками і наразі стрімко розвивається. Її поява зумовлена соціально-економічними потребами суспільства, рівнем його науково-технічного розвитку, а також досягненнями в інших сферах психології, фізіології, системотехніки, кібернетики тощо.


Розділ 1. Загальні положення

Курсова робота – це індивідуальне завдання творчого характеру, яке курсант, студент (слухач) виконує на етапі професійної підготовки і є однією з форм реалізації теоретичних та практичних знань.

Згідно з навчальним планом, виконання курсової роботи з дисципліни «Інженерна психологія» проводиться на 5-му курсі навчання курсантів, студентів (слухачів) в Академії та має за мету:

- розширення, систематизацію, та закріплення теоретичних і практичних знань з дисципліни, формування уміння застосовувати ці знання при розв’язанні конкретних наукових та професійних проблем;

- розвиток навичок організації та проведення самостійної дослідницької роботи, оволодіння методиками досліджень та аналізу отриманих даних;

- з’ясування рівня підготовленості курсантів, студентів (слухачів) до самостійної роботи за фахом.

У процесі виконання курсової роботи курсант, студент (слухач) повинен отримати навички самостійного опрацювання різноманітних сучасних інформаційних джерел з обраної теми (наукова та періодична література, законодавчо-нормативна база з досліджуваної проблеми, дані статистичної звітності, матеріали, які розміщені в інтернеті тощо) та аналізу конкретних виробничих ситуацій. Отже, підготовка курсової роботи дасть можливість глибше вивчити окремі питання професійного спрямування й на підставі цього робити самостійні висновки і прогнози.

У курсовій роботі курсант, студент (слухач) повинен всебічно й глибоко розкрити зміст обраної теми, показати знання літературних джерел.

Зміст теоретичних розділів курсової роботи має відповідати сучасному рівню розвитку інженерної психології. Курсант, студент (слухач) повинен глибоко і всебічно висвітлити актуальність проблеми. Якщо в науковій літературі немає єдиної точки зору з питань, які досліджує курсант, студент (слухач), то у цьому разі слід навести думки кількох авторів, критично їх оцінити і викласти власні погляди з даного питання. Це допоможе глибше засвоїти матеріал.

Рекомендації, пропозиції, прогнози та заходи щодо вдосконалення досліджуваної проблеми можуть бути розроблені курсантом, студентом (слухачем) як самостійно, так і на підставі вивчення й узагальнення передового науково-практичного досвіду, висвітленого у літературних джерелах. Вони повинні бути обґрунтованими, реальними, мати теоретичну і практичну цінність.

Головна вимога до написання курсових робіт – це самостійність, особиста ініціативність, творчий підхід до написання курсової роботи.

Тематика курсових робіт пов'язується з теоретичними і практичними проблемами, що розглядаються даною навчальною дисципліною. Вибір теми дослідження здійснюється разом з науковим керівником відповідно до тематики наукових досліджень кафедри, проблематики дисципліни та наукових інтересів курсанта, студента (слухача). При виборі теми курсової роботи необхідно керуватися такими критеріями:

- актуальність (наукова новизна і практичне значення роботи);

- відповідність теми науковим інтересам курсанта, студента (слухача) та керівника, проблематиці досліджень кафедри;

- наявність матеріально-лабораторної бази для виконання роботи з даної теми.

Виконавець курсової роботи зобов'язаний:

- чітко дотримуватися графіка підготовки курсової роботи; вчасно і старанно виконувати всі завдання наукового керівника; оформлювати курсову роботу, керуючись відповідними вимогами профільної кафедри;

- своєчасно подавати завершений рукопис роботи науковому керівникові для перевірки й передачі всіх необхідних матеріалів до захисту;

- аргументовано й етично реагувати на зауваження наукового керівника, відповідати на запитання членів комісії з проведення захисту та присутніх на відкритому захисті курсової роботи.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)