АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Гра - творчий процес

Читайте также:
  1. C.I Процессы с ключевых точек зрения
  2. L.3.1. Процессы переноса вещества и тепла.
  3. L.3.2. Процессы присоединения частиц. Механизмы роста.
  4. XVIII. Жесты в процессе ставки
  5. АДАПТИВНЫЕ ПРОЦЕССЫ В СОЦИАЛЬНОЙ РАБОТЕ И МЕТОДИКА ИХ РЕГУЛИРОВАНИЯ
  6. Адресное пространство процесса в Windows 95/98
  7. Актори політичного процесу
  8. Алгоритмізація діагностики при технологічному процесі технічного обслуговування
  9. Анализ пожарной опасности технологических процессов
  10. АНАЛИЗ ПОЖАРНОЙ ОПАСНОСТИ ТЕХНОЛОГИЧЕСКИХ ПРОЦЕССОВ
  11. Анализ эволюционной и революционной форм пол процесса.
  12. Арабо-израильские отношения в 1990-е – начале 2000-х гг.: этапы и особенности переговорного процесса, проблемы урегулирования.

Первинне творчість, як вважає А. Маслоу, спирається наневідоме, його завжди можна спостерігати в здоровому дитину. Це творчістьє характерним для тих, хто здатний гратися, мріяти, сміятися, іледарює, хто може бути спонтанним відкритим для несвідомих бажаньта імпульсних.

Інтуїція «як голос з неба», «господь одкровення», нової структури.
Це чудодійний прояснення, осінення, є механізмом інтуїції імає назву інсайт, що в перекладі з англійської та німецької (в межахгенетальпсіхологіі цей термін і було введено) означає безпосередньорозсуд.

Інсайт як момент спогади можна спостерігати майже в кожнійсюжетної гри, коли необхідно знайти предмети - замінників, виконавцівна певні ролі, інтегрувати в сюжет нові обставини,виникають перепони.

Ігрове дію народжується не з уявної ситуації, а навпаки,операція з дією викликає ігрову ситуацію. Таким чином, умоваігрового дії сприяють уяві, роблять його необхідним.

Поки дитина не грає, він не уявляє ігрову ситуацію, іфантазія не працює.

Тільки в процесі гри предмет як ніби розпадається наречові властивості та ігровий зміст. Механізмом фантазії стаєбісоціація.

Термін «бісоціація» належить О. Кестлер, дослідникутворчого процесу який звертав свою увагу підсвідомого. Вінпідкреслював роль випадковості, необхідності відкладання рішення, іроздуми, про боку побічних речей.

У свідомому, як говорив З. Фрейд, слід називати «ВОНО»відсутні типові протиставлення, доброго і поганого, правильного йнеправильного.

У цій сфері психіки протилежного, правильного і неправильного,в цій сфері психіки протилежності сприймаються як єдині, в цілому,загальні.

Таке сприйняття, що є нейтральним у ціннісномувідношенні, сприяє новому творчому погляду на світ.

Відомо безліч «технік» фантазій. Серед них - комбінуванняз'єднання відомих елементів, в нових комбінацій, які постійноспостерігаються в дитячих іграх.

Слід назвати також акцентування - підкреслення окремих рисявища (яке відкривається). Перебільшення або гордовито применшеннядопомагає дитині в ігровому або казковому сюжеті зробити ігрове наголосна якому - або суб'єктивно дуже важливе. Акцентована відображенняопр?? діленого персонажа або окремої ситуації, сприяє узагальненню,типізації, оскільки деякі риси спрощуються, зовсім випадають, випадковіриси відкидаються.

Ігрова діяльність дитини завжди є узагальненою тому щомотивом є не відображення якого - то конкретного явище, а самогодії, як особистого ставлення.

У грі дитина не успадковує, не передає особливе, характерне, вінзавжди типізують. [п16; с. 223]

Інтуїція стимулює фантазування, а фантазії сприймаютьрозвиток творчого мислення.

У кожного активно - чинного людини живе невикоріннапотреба переходити від чуттєвого пізнання світу до раціонального, демислення, механізмом якого є опосередковано.

Мислення є процесом опосередкованого пізнання речей іявищ, осмислення зв'язків і відносин між ними.

У всіх почуттєвих явищах дитина прагне в міру своїх силзнайти відповідний сенс, і його не закінчується «як? чому? навіщо?»спрямовані на відкриття таємниць свого існування.

Те нове, що виникає щодня перед дитиною, є для ньогозагадкою.

Мислення стає узагальненням результатом спостережень, узагальненняморієнтованої діяльності.

Людина не заспокоюється до тих пір, поки загадкового, невідомомуявища, яке хвилює вже самим своїм існуванням, не буде зраджуватипевне значення, яке на початку відбувається в грі.

Гра концентрує в собі всі тенденції розвитку, і дитинаГраючи, як би підноситься над звичайним рівнем свого мислення, свогоповедінки.

Мислення дає можливість знати про те, що безпосередньонеможливо спостерігати.

Воно створює фундамент для творчих передумов. Пошуки значеньсенсу не заспокоює, людина прагне що-небудь зробити з відритимосмисленим явищем, предметом. Раціональна, абстрактне він прагнепредставити наочно дати йому, чуттєвого втілення.

Чуттєво - мовна гра значення знову повертає творчийпроцес, до інтуїції і творча спіраль переходу від інтуїції до фантазії, апотім до мислення, і далі розкручується неістекаемо. [п.8с.17]

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)