АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Психологічна характеристика ігрової діяльності

Читайте также:
  1. I Тип Простейшие. Характеристика. Классификация.
  2. I. Оцінка викладацької діяльності вчителя щодо стимулювання пізнавальної самостійності учнів
  3. III. Социолингвистическая характеристика
  4. Аналіз депозитної та кредитної діяльності кредитних спілок
  5. АНАЛІЗ СТРУКТУРИ ОСНОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  6. Аналіз та самоаналіз діяльності адміністративно-управлінської ланки
  7. Аналізатори, їх значення для життєдіяльності і забезпечення захисту людини від небезпек.
  8. Анкета для самооцінки вчителем своєї діяльності
  9. Анкета «Оцінка діяльності учителя»
  10. Биологическая изменчивость людей и биогеографическая характеристика среды. Экологическая дифференцировка человечества. Понятие экологических типах людей и их формирования.
  11. Бронзовий вік: загальна характеристика
  12. Валы и оси. Общие сведения. Характеристика, классификации, материалы, термообработка.

Велике значення мотиваційної сфери дитини, свідомого бажаннянавчається. Звертаючи увагу на цю особливість гри, Д. Б. Ельконін пише:
«Значення гри не обмежується тим, що у дитини виникають нові посвоїм змістом мотиви діяльності та пов'язані з ними завдання.
Суттєво важливим є те, що в грі виникає нова психологічнаформа мотивів... Саме у грі відбувається перехід від мотивів, що мають формудо свідомих афективно забарвлених безпосередніх бажань, до мотивів,що має форму узагальнених намірів, що стоять на межі свідомості.

Звичайно та інші види діяльності ллють воду на млин натакого емоційно наповненого входження в життя дорослих, такогодієвого виділення суспільних функцій і сенсу людськоїдіяльності, як в грі. Таке перше і основне значення рольової гридля розвитку дитини». [п.28 с.277]

Роль діяльності у розвитку особистості дитини

Всі якості, властивості особистості не тільки виявляються, але іформуються в активній діяльності, у тих її різних видах, якіскладають життя особистості, її суспільне буття. Залежно від того,що людина робить (тобто який зміст його діяльності), як робить
(способи діяльності), від організації та умов цієї діяльності та відтого ставлення, яке ця діяльність викликає у людини, у ньоговправляються, а отже, формуються певні схильності,схильності і риси характеру, закріплюються знання. Особистість формується вдіяльності.

У різноманітних видах своєї діяльності людина вступає учисленні та різноманітні стосунки з іншими людьми. Чимрізноманітніше його діяльність, тим многообразнее його відносини з іншимилюдьми, і тим більше і різнобічними стають його інтереси, спонукання,почуття, здібності.

Через діяльність, що здійснюється особою спільно з іншимилюдьми, людина пізнає себе. У процесі розвитку дитини її свідомістьформується у спільній з однолітками деятельності.Он вчиться розумітиінших і себе, управляти собою і оцінювати свої вчинки.

Діяльність виражена в діях людини. Саме дії зпредметами, зі знаряддями праці і матеріалами, дії, що включають різніза складністю та структурі моторні акти - руху, складають зовнішнєвираз або зовнішню (видиму) бік діяльності людини.

Для досягнення бажаного результату, людина певним чиномуправляє виконуваними фізичними діями, використовуючи різнірозумові операції. При цьому у розвитку дитини особливе значення маютьчас і форми включення розумової діяльності в практичну, іперебудова останньої.

Будь-яка діяльність людини вимагає використання певнихрухів і способів дії, тобто навичок і вмінь.

Навички - це зазвичай прості руху або дії з предметом,знаряддям, інструментом, автоматизовані в результаті багаторазовихповторень.

Будь-яка розумна діяльність людини не зводиться до навичок. Людинаповинен вміти самостійно використовувати системи, або набори освоєних їмнавичок, він повинен критично оцінювати отриманий результат, перевірятиуспішність своїх дій, тобто виконувати, крім фізичних ще цілусистему розумових, розумових операцій. Повторення таких складнихчисленних розумових дій веде до вироблення умінь, тобто освоєнняспособів дії. [п.5; с. 147-148]

Існують різні види ігор, характерних для дитячого віку. Церухливі гру (ігор з правилами), дидактичні, ігри - драматизації,конструктивні ігри. Особливе значення для розвитку дітей у віці від 2 до
7 років мають творчі або рольові ігри. Вони характеризуються наступнимиособливостями:

1. Гра являє собою форму активного відображення дитиною навколишнього його життя людей.

2. Відмітною особливість гри є і сам спосіб, яким дитина користується в цій діяльності. Гра здійснюється комплексними діями, а не окремими рухами (як, наприклад, в праці, листі, малюванні).

3. Гра, як і всяка інша людська діяльність, має суспільний характер, тому вона змінюється зі зміною історичних умов життя людей.

4. Гра є формою творчого відображення дитиною дійсності. Граючи, діти вносять у свої ігри багато власних вигадок, фантазії, комбінування.

5. Гра є оперування знаннями, засіб їх уточнення та збагачення, шлях вправи, і розвитку пізнавальних і моральний здібностей і сил дитини.

6. У розгорнутій формі гра являє собою колективну діяльність. Всі учасники гри знаходяться у відносинах співробітництва.

7. Різнобічно розвиваючи дітей, сама гра теж змінюється і розвивається. При систематичному керівництві з боку педагога гра може змінюватися: а) від початку до кінця; б) від першої гри до наступних ігор тієї ж групи дітей; в) найбільш істотні зміни в іграх відбуваються в міру розвитку дітей від молодших віків до старших. Гра, як вид діяльності, спрямована на пізнання дитиною навколишнього світу шляхом активного співучасті у праці та повсякденного життя людей

Засобами ігри є: а) Знання про людей, їхні дії, взаємини, виражене в образах мови, в переживаннях і діях дитини; б) Способи дії з певними предметами у певних умовах; в) Ті моральні оцінки і почуття, які виступають в судженнях про гарний і поганий вчинок, про корисні і шкідливих діях людей.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)