АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Природа» ігри

Читайте также:
  1. БЛАГОДАРНОСТИ 3 страница
  2. Втор. 28 : 61.
  3. Глава 3. Почему Ормазд не может исправить Аримана
  4. ЕСТЕСТВЕННО-ИСТОРИЧЕСКИЙ МАТЕРИА- 12 страница
  5. Житейские и философские представления о труде
  6. Иммануил Кант
  7. ИНСТИТУТ ФИЛОСОФИИ 7 страница
  8. Итоги освоения содержания образовательной области
  9. КАТЕГОРИИ 5 страница
  10. Кінематограф
  11. Культура незалежної України
  12. Лекция № 6. Структура ноосферы и взаимодействие природы и общества

Розрізняють три генетично змінюють один одного і співіснують напротягом усього життєвого шляху види діяльності: гру, навчання і працю.
Вони розрізняються за кінцевими результатами (продукту діяльності), заорганізації, за особливостями мотивації.

Основним видом діяльності людини є праця. Кінцевийрезультат праці - створення суспільно значущого продукту. Це може бутиурожай, вирощений колгоспником, сталь, виплавлена сталеваром, науковевідкриття вченого, урок, проведений вчителем.

Гра не створює суспільно значущого продукту. У грі починаєтьсяформування людини як суб'єкта діяльності, і в цьому її величезне,неминуще значення.

У психічному розвитку дитини гра виступає, перш за все, якзасіб оволодіння світом дорослих. У ній на досягнутому дитиною рівняпсихічного розвитку відбувається освоєння об'єктивного світу дорослих.
Ігрова ситуація включає себе заміщення (в місце людей - лялька), спрощення
(обігрується, наприклад, зовнішня сторона прийому гостей). У грі, такимчином, огрублено імітується дійсність, що дозволяє дитинівперше самому стати суб'єктом діяльності.

Гра організується вільно, нерегламентований. Ніхто не можезобов'язати дитини грати з 10 до 11 години настільними іграми, а після 11 - удочки-матері. Гру можна організувати, але він сам повинен запропонованеприйняти. Це не означає, що у дитини не повинно бути суворого режиму дня.
Алезміст гри, включеність в неї дитину, припинення гри важкорегламентувати. Дитина сама переходить від однієї гри до іншої.

Різноманітні види діяльності доповнюють один одного,взаімосуществуют, взаємопроникають. У дитячому садку дошкільник не тількиграє, а й вчиться грати, малювати. Школяр після закінчення занять ззадоволенням грає.

Ігрові моменти успішно вносяться і до організації уроку. Урок зелементами ігрових ситуацій захоплює школяра. Грою є уявнаподорож по карті нашої країни або карті земної кулі на урокахгеографії, в ході якого, учні на основі уяви розповідають,що вони «бачать». Школярі охоче беруть на себе ігрові ролі - і на урокахіноземної мови: вчителі, гіда, продавця - і на основі ролі активноопановує мовою.

Робітник не тільки працюють - але й навчається (у вечірній школі,технікумі, вищому навчальному закладі або займається самоосвітою). Вінможе грати в шахи і брати участь в інших спортивних іграх.

Хоча види діяльності не існують ізольовано, в різні періодижиття людини вони мають неоднакове значення. До вступу дитини вшколу провідний вид діяльності - гра.

Аналізуючи гру як вид діяльності слід перш за все їїприроду. В іноземній психологічної літературі широко поширенібиологізаторскіе теорії гри згідно з якими гра дитини звільняєвроджену біологічну потребу в активності, однаково властивим яктваринам, так і людині. Розвиток ігри дитини намагаються пов'язати звідповідними етапами розвитку людського суспільства. Інтерес до гри впісочок, копання ям етапи хліборобства, ігри з тваринами - скотарства іт.д.

Ігри за правилами широко представлені в житті школярів і дорослих.
У спортивних змаганнях, у вирішенні кросвордів та інших іграх, що вимагаютьрозумової напруги людина перемикається на інший вид діяльності,удосконалює свої розумові та фізичні сили, отримує емоційнурозрядку.

Будучи основним видом діяльності дитини дошкільного віку,гра не виключає й інших видів діяльності. З трьох - чотирьох років дитиназнайомиться з працею з самообслуговування. Він повинен вмиватися, одягатися,прибирати іграшки. У 5-6 років трудовими обов'язками дитини стає доглядза кімнатними рослинами, допомога старшим у прибиранні кімнати і т.д. У дитячомусаду діти охоче чергують в їдальні, у Живому куточку, в ігровій кімнаті.

У життя дошкільника включаються і елементи вчення. Вони пов'язані здидактичними іграми, що розвивають пізнавальні здібності дітей.
Наприклад, лото «Жовтень» гра, яка вчить дитину класифікуватипредмети, зображені на картці. У дитячих садках проводиться заняття зрідної мови (збагачення словникового запасу), за рахунком. В даний час встарших групах організовані заняття готує дітей до школи.
Є позитивний досвід навчання в грі дошкільнят у дитячихустановах музики, малювання, іноземної мови.

Усі види діяльності: гра, елементи праці та навчання - готуютьдитини до школи. [п.1с. 10-12]; [п.11с.35-36]


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)