АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Або потенційну еліту)

Читайте также:
  1. БАНКРУТСТВА ПІДПРИЄМСТВА
  2. Взаємодія процесів. Розподілювана пам’ять. Семафори
  3. Вимоги до написання підрозділу
  4. Відродження демократичних інститутів лідерства в Україні
  5. Глава XVIІ. Загальнообов’язкове державне соціальне страхування та пенсійне забезпечення
  6. Доаудиторна самостійна робота
  7. Класичні теорії еліти.
  8. Мета, завдання і методологічна основа фінансової діагностики
  9. Методичні рекомендації
  10. Основи технології ручного електродугового зварювання
  11. Оцінка рельєфу місцевості
  12. Поняття та рівні конкурентоспроможності підприємства

всі ті, хто прямо чи опосередковано люди, які за своїми психологічними

бере участь в управлінні суспільством. якостями могли б увійти в еліту, але не

ввійшли через своє соціальне становище і

різного роду бар'єри. Контрелітою може

виступати політична опозиція, що прагне

послабити владу правлячої еліти і взяти на

себе частину її повноважень.

Найнижча верства суспільства - це нееліта - ті, хто не володіє ні суб'єктивними, ні об'єктивними можливостями ввійти в еліту.

В.Парето у правлячій еліті виділив два типи, які послідовно змінюють один одного:

еліта "левів" еліта "лисів"

консервативно налаштовані, нездатні до люди динамічні, майстри обману й

компромісів, прихильники силових методівполітичних комбінацій, прихильники

правління, які виступають проти радикальних перетворень у суспільстві,

радикальних суспільних змін спираються не на силу, а на переконання

В умовах політичної стабільності переважають керівники - "леви".

Нестабільність політичної системи вимагає правління еліти "лисів".

Соціальна рівновага потребує постійного оновлення складу правлячої еліти шляхом введення до неї індивідів з елітарними властивостями з нижчих верств суспільства і вилучення тих, хто таких властивостей не має. Однак це не відбувається, оскільки правляча еліта прагне зберегти свої привілеї і передати їх у спадок особам з неелітарними індивідуальними властивостями. У результаті погіршується якісний склад правлячої еліти, вона вироджується, що спонукає кількісно зростаючу контреліту до боротьби за владу (революція). Контреліта скидає правлячу еліту і за допомогою мобілізованих нею невдоволених мас встановлює власне панування. Так відбувається зміна правлячих еліт, яку В.Парето назвав "законом циркуляції еліт". Маси від такої зміни еліт нічого не виграють і залишаються об'єктом панування та експлуатації. Тому В.Парето зробив песимістичний висновок щодо "масової циркуляції еліти або просто революції" і стосовно демократі ї.

 

німецький соціолог Роберт Міхельс (1876-1936) поєднав проблеми виникнення і функціонування політичних еліт з діяльністю політичних партій. У праці "До соціології партійності в сучасній демократії" (1911) він доводив, що суспільство не може функціонувати без великих організацій (партій), а керівництво ними не можуть здійснювати всі їхні члени, більшість яких є некомпетентними, пасивними й байдужими як до повсякденної діяльності організацій, так і до політики в цілому. Ефективність функціонування партій потребує виокремлення керівної меншості, яка, маючи спеціальну освітньо-професійну підготовку, формулює програми, готує вибори і управляє фінансами тощо.

Р.Міхельс сформулював «залізний закон олігархії»: керівна меншість поступово виходить з-під контролю рядових членів, відривається від них і підпорядковує політику власним інтересам, піклуючись передусім про збереження свого привілейованого становища. Так в партіях і суспільстві в цілому виокремлюється еліта. Будь-яким, навіть демократичним суспільством завжди фактично править олігархічна елітарна група. Демократія як безпосередня влада мас неможлива суто технічно й недоцільна з огляду на некомпетентність мас і їх байдуже ставлення до політики.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)