АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Форми міжнародних економічних відносин

Читайте также:
  1. Case 2. Маркетингове середовище міжнародних ринків та його аналіз
  2. Аграрні реформи
  3. Агресивна роль міжнародних монополій
  4. Американская глобальная система.
  5. Аналитическое трансформирование снимков.
  6. Аналогично сформированы списки ЛДПр и на не упомянутых выше выборах представительных органов власти административных центров регионов.
  7. Базисні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів) купівлі-продажу (поставки)
  8. БАНКІВСЬКА СИСТЕМА. ВИДИ БАНКІВ ТА ЇХ ФУНКЦІЇ. АКТИВИ ТА ПАСИВИ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ
  9. Биологическая изменчивость людей и биогеографическая характеристика среды. Экологическая дифференцировка человечества. Понятие экологических типах людей и их формирования.
  10. В результате перцептивного действия формируются различные когнитивные структуры.
  11. В формировании личности ребенка
  12. Види, форми і методи фінансового контролю.

 

Для розв’язування задач необхідно знати:

- абсолютні переваги – здатність країни виробляти товари або послуги в більшій кількості чи з меншими витратами ресурсів і часу, ніж інші країни;

- порівняльні переваги – здатність країни виробляти товари або послуги з меншими альтернативними витратами;

- країна буде спеціалізуватися на випуску товару чи наданні послуг (а отже, й експортувати їх), які виробляються з відносно низькими альтернативними витратами, а імпортувати ті товари і послуги, альтернативна вартість яких відносно висока;

- якщо відомі дані про кількість вироблених товарів, то альтернативну вартість одиниці товару А можна визначити, поділивши кількість товару В на кількість товару А;

- якщо ж у задачах наводяться дані про витрати ресурсів або часу на виробництво одиниці товарів, то альтернативну вартість одиниці товару А можна визначити, поділивши кількість ресурсів (часу), що необхідна для виробництва товару А, на кількість ресурсів (часу), що витрачається на виробництво товару В;

- валюта – грошова одиниця, що знаходиться в обігу країни;

- іноземна валюта – грошові знаки іноземних держав;

- валютний курс – чинна на певний момент ціна грошової одиниці однієї країни, виражена у певній кількості грошових одиниць іншої країни;

- торговий баланс – співвідношення між вартістю експорту й імпорту країни за певний період часу;

- сальдо торгового балансу – різниця між вартістю експорту й імпорту;

- платіжний баланс – баланс міжнародних розрахунків, що відбиває сумарне співвідношення всіх платежів країни за кордон і надходжень в країну з-за кордону за певний період часу;

- сальдо платіжного балансу – різниця між надходженнями і витратами;

- позитивне сальдо торгового (платіжного) балансу існує, коли вартість експорту (сума надходжень) більша від вартості імпорту (суми витрат), якщо ж навпаки – сальдо буде негативним.

 

Задача 1. Дві країни А і В виробляють два товари пшеницю і цукор. Країна А на одиницю витрат може виробити 50 т. пшениці або 25 т. цукру, а країна В при аналогічних витратах – 40 т. пшениці або 100 т. цукру.

Визначте:

1) спеціалізацію кожної країни;

2) умови торгівлі; та

3) вигоди від зовнішньої торгівлі.

Розв’язання:

1. Виробництво 1 т. пшениці в країні А дорівнює:

1 т пшениці = 0,5 т цукру (25:50=0,5);

Виробництво 1 т. пшениці в країні В дорівнює:

1 т. пшениці = 2,5 т. цукру (100:40=2,%)

Отже, в країні А виробництво пшениці у 5 разів дешевше, ніж у країні В (2,5:0,5). Звідси випливає, що країні А вигідно спеціалізуватися на виробництві пшениці та експортувати її, а імпортувати цукор, а країні В – цукру, його експортувати, а імпортувати пшеницю.

Щоб торгівля буда взаємовигідною, ціна будь-якого товару на зовнішньому ринку має бути вищою, ніж внутрішня ціна на той самий товар у країні-експортері, і нижча, ніж у країні-імпортері.

Для наведеного прикладу світова ціна на пшеницю має встановлюватися в межах: 0,5 т. цукру < 1 т. пшениці < 2,5 т. цукру. Якщо ціна на світовому ринку встановиться на рівні 1 т. пшениці = 1 т. цукру, то країни будуть мати витрати:

країна А: експортуючи 50 т. пшениці вона може імпортувати 50 т. цукру (всередині країни може виробити 25 т. цукру), отже, витрати становлять 50-25=25 т. цукру;

країна В: експортує 100 т. цукру і може за нього придбати 100 т. пшениці (всередині країни виробляє 40 т. пшениці), отже витрати становлять 100-40=60 т. пшениці.

Відповідь: Спеціалізація: країна А – пшениця; країна В – цукор; умови торгівлі: 0,5 т. цукру < 1 т. пшениці < 2,5 т. цукру; при ціні 1 т. пшениці = 1 т. цукру витрати країни А = 25 т. цукру, країни В – 60 т. пшениці.

 

Задача 2. Дві країни А і В виробляють два товари: велосипеди і тенісні ракетки. Витрати часу на виробництво одиниці товару подані в таблиці:

 

 

  Витрати на виробництво одиниці, год.
Країна А Країна В
Велосипеди    
Ракетки    

 

Визначте:

а) абсолютні переваги;

б) порівняльні переваги;

в) напрямок спеціалізації в умовах міжнародної торгівлі;

г) вигоди від обміну 20 велосипедів на 50 ракеток.

Розв’язання:

1) Країна А має абсолютні переваги і у виробництві велосипедів, і у виробництві ракеток, оскільки менше витрачає часу на їх виробництво, ніж країна В.

2) Альтернативна вартість виробництва 1-го велосипеда нижча в країні А:

60: 30 < 120: 40

Альтернативна вартість виробництва 1-єї ракетки нижча в країні В:

30: 60 > 40: 120

Отже країна А буде спеціалізуватися на виробництві велосипедів, а країна В – на виробництві ракеток.

3) Вигоди країни А:

30*50 – 60*20 = 1500 – 1200 = 300 (год)

Вигоди країни В:

120*20 – 40*50 = 2400 – 2000 = 400 (год)

 

Задача 3. Припустимо, Україна експортує сталеві труби для газопроводів в Росію. Якщо ціна 1 тонни труб в Україні коштує 1214 грн., скільки буде коштувати 1 тонна труб в Росії, при валютному курсі:

1) 1 рубль – 0,19 грн.;

2) 1 рубль – 0,3 грн.

Розв’язання:

1) 1214: 0,19 = 6389,47 (рублів)

2) 1214: 0,3 = 4046,67 (рублів)

 

Задача 4. Визначте вартість експорту та імпорту країни, якщо відомо, що торговельне сальдо позитивне і дорівнює 80 млн. євро, виплати по імпорту складають 20% від вартості експорту.

Розв’язання:

Торговельне сальдо = вартість експорту – вартість імпорту.

Приймемо вартість експорту за Х, тоді вартість імпорту дорівнює 0,2Х.

Торговельне сальдо = Х – 0,2Х;

80 = Х – 0,2Х

Х = 100 (млн. євро)

Відповідь: Вартість експорту – 100 млн. євро; вартість імпорту – 20 млн. євро.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)