АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. Метою теми є з’ясування суті та особливостей функціонування недержавних інститутів політичної системи – політичних партій та партійних систем

Читайте также:
  1. VI. Методичні вказівки до виконання курсової роботи.
  2. Висновки та рекомендації
  3. ЗАВДАННЯ 2. Уважно вивчіть методичні рекомендації стосовно створення завдання на виконання друку документів на мережному принт-сервері.
  4. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  5. Загальні методичні вказівки
  6. Загальні методичні рекомендації
  7. Загальні методичні рекомендації щодо вивчення дисципліни
  8. Загальні рекомендації
  9. ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ З ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ
  10. І. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ
  11. ІІ. Методичні вказівки до виконання роботи
  12. Ільєнко О.Л. Методичні вказівки з англійської мови міжкультурної комунікації (для студентів 1-2 курсів денної форми навчання всіх спеціальностей), Харків, 2006. – 88 с.

Метою теми є з’ясування суті та особливостей функціонування недержавних інститутів політичної системи – політичних партій та партійних систем, а також аналіз інституту демократичних виборів, висвітлення їх ролі в політичній системі України.

При розгляді першого питання необхідно зосередити увагу на з’ясуванні суті, ознак та передумов виникнення політичних партій як головного недержавного інституту політичної системи. Також варто наголосити на тому, що політичні партії є постійним учасником політичних відносин в рамках політичної системи, беручи участь у взаємодії субєктів політики з приводу влади і обміну її ресурсами, впливаючи в такий спосіб на все життя суспільства [1; 4; 5; 6, с. 203-207; 7; 11; 14; 21; 18-19; 21].

Дослідження другого питання потребує здійснення детальної класифікації політичних партій за різноманітними критеріями. Особливу увагу рекомендовано приділити загальноприйнятій класифікації політичних партій за місцем у спектрі політичних сил на ліві, центристські і праві. Крім того необхідно розглянути класифікацію партійних систем, проаналізувати особливості різновидів альтернативних і неальтернативних партійних систем на прикладі різних країн світу, зокрема України [ 1; 4; 6, с. 210-215, 219-223; 7; 11; 12; 14; 15, с. 159-161, 206-219; 17; 18-19; 20; 21].

У третьому питанні потрібно здійснити аналіз інституту виборів як ключового механізму реалізації сучасної демократії, як невід’ємного її атрибуту, розглянути суспільні функції виборів і здійснити їхню класифікацію. Також рекомендується звернути увагу на особливості демократичних принципів виборів як умови функціонування стабільної демократичної політичної системи [6; 8-10; 13; 15, с. 36-52; 19; 21-22].

У четвертому питанні потрібно розкрити поняття „виборча система”, проаналізувати три основні різновиди виборчих систем (мажоритарну, пропорційну та змішану), розглянути найбільш поширені на практиці варіанти їх використання, визначити переваги і недоліки кожної з виборчих систем та їхній вплив на розвиток політичної системи [2; 3; 6, с. 215-219; 12; 15, с. 36-52; 16; 17; 18-19; 21].

Під час підготовки першого реферату увагу потрібно зосередити на аналізі політичних рухів, з’ясуванні їх різновидів та етапів розвитку, як різновиду недержавного інституту політичної системи, для яких участь у політичних відносинах є лише одним із багатьох асепектів їх функціонування [6, с. 207-209; 11; 18-19; 21].

При підготовці другого реферату необхідно проаналізувати умови та особливості становлення багатопартійності в Україні після здобуття незалежності [ 1; 5-7; 12; 14; 17; 19; 21].

 

Тема 8. МІЖНАРОДНА СИСТЕМА ТА СУБ′ЄКТИ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

План

 

1. Міжнародні відносини та міжнародна система: сутність та різновиди.

2. Принципи та суб’єкти міжнародних відносин.

3. Конфлікти у міжнародній системі: їх суть, причини, типи та способи врегулювання.

4. Україна у системі міжнародних відносин.

 

Реферати:

1. Міжнародні організації та їх роль у вирішенні проблем світового розвитку.

2. Проблеми інтеграції України в світову спільноту.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)