АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимоги до шрифтів

Читайте также:
  1. B. 2. Вимоги до транзакцій
  2. I. Мета, завдання та загальні вимоги до виконання курсової роботи
  3. VІ Вимоги до складання та оформлення документації про проходження ВИРОБНИЧОЇ практики
  4. Вибір шрифтів.
  5. Види шрифтів за призначенням
  6. Вимоги безпеки перед початком роботи.
  7. Вимоги безпеки під час роботи
  8. Вимоги безпеки після закінчення роботи.
  9. Вимоги до вивченості та підготовленості родовищ
  10. Вимоги до документів, що виготовляються машинописними засобами
  11. Вимоги до друку
  12. Вимоги до знань та вмінь

Видання в цілому повинне відповідати ряду вимог гігієнічного, естетичного, економічного, технічного, технологічного і виробничого характеру. Шрифт і його правильне використання в оформленні відіграє важливу роль.

З естетичної точки зору шрифт має бути красивим.

Економічність шрифту характеризується його місткістю і визначається середньою кількістю знаків, які можуть розміститися в рядку, в смузі, у виданнях рівних форматів.

Виробничо -техніко-технологічні вимоги до шрифтів характеризуються двома показниками: можливою точністю відтворення графіки шрифту в різних видах друку - високою, глибокою, плоскою, механічною міцністю і лінійною точністю шрифту як елементу друкарської форми при отриманні відбитків в друкарській машині.

Під гігієнічними вимогами до шрифту розуміється його легкість для читання. При виборі шрифту для набору видання необхідно враховувати умови читання, міру підготовленості читача (наприклад, за віком). Шрифт має бути підібраний так, щоб зміст тексту читач засвоював швидко, з найменшим стомленням. Так, наприклад, для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку потрібні чіткі, прості по малюнку шрифти 12 - 16 пунктів, для кваліфікованого читача - шрифти 8 - 10 пунктів; для довідкових видань, призначених для вибіркового читання, кегль шрифту може бути понижений.

Час виробив ряд правив по оформленню різних видань, які викладені в інструкціях і в учбовій літературі у вигляді рекомендацій.

Краса букв. Проста краса звичної друкарської букви повно розкриває таємниці дизайну, гармонії і краси. Усі грамотні люди використовують шрифт як інструмент для візуальної передачі або сприйняття смислової інформації за допомогою застосування тексту. Але мало хто замислюється над тим, скільки праці вкладена при створенні зображення конкретного шрифту.

Найчастіша згадка терміну "шрифт" можна зустріти в словосполученнях "дрібний шрифт", "великий шрифт", "сліпий шрифт". Образливо, що дуже рідко ми чуємо "красивий шрифт". Частіше додавальне "красивий" відносимо до почерку.

У букв своя краса. Але цю красу необхідно навчитися ще і бачити, і відчувати, і помічати, і захоплюватися.

Вивчаючи світ шрифтового мистецтва можна зробити висновок, який має глибокий філософський сенс, що змикається з притчею про‚ вавилонську вежу, - мистецтво шрифту - найконсервативніше з усіх видів творчості; зміна форми букв відбувається вражаюче повільно, наприклад, перехід ренесансної антикви в нову антикву класицизму зайняв більше двох віків.

Що це означає насправді? Лише одно: якщо шрифт - зображення букв, часто і кардинально мінятиметься, то ми можемо дійти до ситуації, коли, уранці, купивши газету на рідній мові, не зможемо її прочитати, оскільки зображення букв настільки швидко і сильно змінилося, що ми не розуміємо, яку букву як читати.

Типографіка - художня графіка, що використовує поліграфічні засоби і оформлювальні елементи: лінійки, орнаменти, знаки і, головне, набірні шрифти. Типографіка вирішує завдання оптимального сприйняття тексту читачем.

 
 

Типографіка як графічне оформлення друкарського тексту, проектування або безпосереднє моделювання вигляду твору друку в останнє десятиліття знову придбала ті риси, які вона втратила в процесі свого розвитку.

 
 
мал. 1.5 Відображає графічне оформлення шрифтів.


У кінці XIX століття машинна революція в поліграфії на ціле століття поділила друкарів на творців і механічних виконавців. Комп'ютерна революція, що сталася на наших очах, сприяє поверненню мислячого друкаря, що відчуває, до набірної техніки. Так або інакше, до типографіки причетні друкарі і складачі, автори і редактори, художні і технічні редактори, художники-графіки і оформлювачі, каліграфи і проектувальники шрифту, художники книги і дизайнери-графіки.

"Проста краса букв" - це не уся поліграфія, але без цієї краси друковані видання були б іншими і поняття "Мистецтво книги" не мало б місця.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)