АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформатизація: сутність та розвиток в Україні і світі

Читайте также:
  1. Heraeus. Відсутність філій таких компаній в Україні стримує вільний
  2. Аналіз стану підприємництва в Україні на сучасному етапі
  3. Антимонопольна політика і антимонопольне регулювання в Україні. Функції Антимонопольного комітету України.
  4. Античного світів
  5. Банківської системи в Україні.
  6. В експерименті у жаби було зруйновано гіпофіз. Внаслідок цього через деякий час її шкіра посвітлішала. Відсутність якого гормону викликала таку реакцію шкірного покриву?
  7. В УКРАЇНІ У СКЛАДІ РОСІЇ (ІІ пол. XIX ст.)
  8. ВВЕДЕННЯ НОВОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ
  9. Виборчий процес: сутність, засади, етапи суб’єкти.
  10. Визначте фактори середовища, які впливають на розвиток таланту і обдарованості.
  11. Виникнення грошей як історичний розвиток.
  12. Виникнення і розвиток економічної соціології, її суть і зміст

Лекція 7

Інформатизація та інформаційний ринок

1. Інформатизація: сутність та розвиток в Україні і світі

2. Проблеми розвитку інформаційних ресурсів та доступу до них

3. Інформатизація та інформаційний ринок

Інформатизація: сутність та розвиток в Україні і світі

Інформатизація – це об'єктивний етап соціального прогресу у всіх галузях, це процес насичення інформацією виробництва та всіх сфер діяльності людини, створення інформаційного суспільства для якого характерні:

- зростання ролі інформації і знань у діяльності суспільства;

- збільшення частки інформаційних комунікацій, продуктів, послуг у валовому внутрішньому продукті (ВВП);

- створення глобального інформаційного простору основними складо­вими якого є інформаційні ресурси, засоби інформаційної взаємодії та необхідні організаційні структури.

Формування єдиного інформаційного простору для держави є таким же необхідним як і збереження її цілісності.

Прогнозованими стають обрії інформаційної економіки, яка заснована на знаннях, коли у цій сфері працюють більше половини зайнятих і більша частина ВВП забезпечена діяльністю по виробництву, обробці, зберіганню і розповсюдженню інформації та знань.

Соціальні наслідки інформатизації включають як значне розширення можливостей когнітивних та комунікаційних можливостей людини (збіль­шення людського капіталу) так і спрощення, прискорення створення розподі­лених соціальних груп з використанням неієрархічних (горизонтальних) комунікацій (зростання соціального капіталу)

За характером та змістом суспільна праця в інформаційній економіці творилась у інформаційну діяльність, яка має як специфічно індивідуальну, так і глобально-масову сторони.

Інформатизацію слід розуміти як створення і розвиток інформаційної сфери: комплексу чинників, які забезпечують найкращі умови функціонування інформаційних ресурсів з урахуванням автоматизованих засобів їх переробки та використання з метою соціального прогресу. Обчислювальна та комунікаційна техніка, телекомунікаційні мережі, бази і банки даних та знань, інформаційні технології (IT), система інформаційно-аналітичних центрів різного рівня, виробництво технічних засобів інформатизації, системи науково-дослідних установ та підготовки висококваліфікованих фахівців є складовими інформаційної інфраструктури і основними чинниками, що забезпечують економічне піднесення.

Як показує досвід інших країн, інформатизація сприяє забезпеченню начальних інтересів, поліпшенню керованості економікою, розвитку наукомістких виробництв та високих технологій, зростанню продуктивності праці, вдосконаленню соціально-економічних відносин, збагаченню духовного життя та подальшій демократизації суспільства.

Інформаційна сфера – сукупність інформаційних ресурсів, інформаційної інфраструктури, суб'єктів інформаційних відносин, які забезпечують збирання, зберігання, використання та поширення інформації, а також системи правового регулювання суспільних відносин у цій сфері.

Інформаційна інфраструктура – сукупність взаємодіючих систем виробництва, накопичення, зберігання та постачання інформаційної продукції, виробництва і розвитку інформаційних технологій, сервісного обслуговування елементів інфраструктури і системи підготовки кадрів, що забезпечують формування та використання інформаційних ресурсів.

Інформатизація – сукупність взаємопов'язаних організаційних, правових, політичних, соціально-економічних, науково-технічних, виробничих процесів, спрямованих на створення умов для задоволення інформаційних потреб грома­дян та суспільства на основі створення, розвитку і використання інформаційних систем, мереж, ресурсів та інформаційних технологій, побудованих на основі за­стосування сучасної обчислювальної та комунікаційної техніки.

Засоби інформатизації – електронні обчислювальні машини, програм­не, математичне, лінгвістичне та інше забезпечення, інформаційні системи або їх окремі елементи, інформаційні мережі і мережі зв'язку, що використо­вуються для реалізації інформаційних технологій.

Основні напрямки інформатизації:

1. Розробка політики та організаційно-правове забезпечення інформатизації.

2. Розробка пакета нормативно-правових актів з питань організації та право­вого регулювання відносин у галузі інформатизації.

3. Національна інфраструктура інформатизації:

3.1.Міжнародні та міжміські телекомунікаційні та комп'ютерні мережі;

3.2.Система інформаційно-аналітичних центрів різного рівня;

3.3.Інформаційні ресурси;

3.4.Інформаційні технології;

3.5.Система науково-дослідницьких установ з проблем інформатизації;

3.6.Виробництво та обслуговування технічних засобів інформатизації;

3.7.Система підготовки висококваліфікованих спеціалістів у сфері інфо­рматизації.

4. Інформатизація стратегічних напрямів розвитку державності, безпеки та оборони.

5. Інформатизація процесів соціально-економічного розвитку.

6. Інформатизація пріоритетних галузей економіки.

7. Інформатизація фінансової та грошової системи, державного фінансово-економічного контролю.

8. Інформатизація соціальної сфери.

9. Інформатизація в галузі екології та використання природних ресурсів.

10.Інформатизація науки, освіти і культури.

11. Міжнародне співробітництво

Україна має високий розумовий потенціал, але залишається країною з низькотехнологічною промисловістю і слаборозвиненою інфраструктурою.

Деякі країни світу мають свої національні програми інформатизації. Однак при створенні і впровадженні таких програм вони враховують досвід пе­редових країн, їхні успіхи і невдачі, відображають в них існуючі і перспективні тенденції інформатизації.

Для успішної реалізації програми інформатизації бажано керуватися за­гальними для усього світового співтовариства принципами:

■ відмова від прагнення в першу чергу забезпечити економічний роз­виток країни;

■ необхідність заміни економічної структури, заснованої на важкій промисловості, структурою, що базується на наукомістких галузях;

■ визнання пріоритетного характеру інформаційного сектору. Основою успішного економічного розвитку стає створення нової інфраструктури і сектора послуг, здатних підтримати національну економіку;

■ широке використання досягнень світової науки і техніки;

■ вкладення значних фінансових засобів в інформатизацію, як держав­ну, так і приватну;

■ оголошення підвищення добробуту країни і її громадян за рахунок полегшення умов комунікації й обробки інформації, головної мети інформатизації.

Результатом процесу інформатизації є створення інформаційного суспільства, де маніпулюють не матеріальними об'єктами, а символами, ідеями, образами, інтелектом, знаннями. Якщо розглянути людство в цілому, то воно в цей період, переходить від індустріального суспільства до інформаційного.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)