АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ТА ДИНАМІКА КОНФЛІКТІВ

Читайте также:
  1. III. Мета, стратегічні напрями та основні завдання Національної стратегії
  2. IV. Основні напрями реалізації Національної стратегії
  3. Бази даних. Основні відомості
  4. Визначники та їх основні властивості.
  5. Визначте місце козацької держави у міжнародних відносинах та основні положення її дипломатичної діяльності.
  6. Визначте основні методи дослідження психогенетики і можливості їх застосування
  7. Виникнення економічної теорії та основні етапи розвитку. Сучасні напрямки і школи економічної теорії
  8. Вступ. Основні взаємодії суспільства і природи. Предмет і завдання екології.
  9. Головні розпорядники бюджетних коштів та їх основні функції
  10. Динаміка вантажообороту та обсягу відправлення вантажів
  11. Динаміка використання запасів основних видів корисних копалин за роками
  12. Динаміка обсягів реалізації (чистий дохід) за 2005-2008 рр.

 

Причини конфліктів розкривають джерела їхнього виникнення і визначають динаміку проходження.

Причини конфлікту – це явища, події, факти, ситуації, що передують конфлікту і, за певних умов діяльності суб'єктів соціальної взаємодії, викликають його.

Загальні причини конфліктів:

Ø Соціально-політичні та економічні, пов'язані із соціально-політичною й економічною ситуацією в країні.

Ø Соціально-демографічні, які характеризують розходження в позиціях і мотивах людей, обумовлені їх статтю, віком, належністю до етнічних груп.

Ø Соціально-психологічні, які пов'язані із соціально-психологічні явища в соціальних групах: взаємини, лідерство, групові мотиви, колективні думки, настрої та ін.

Ø Індивідуально-психологічні, які характеризують індивідуальні психологічні особливості особистості (здібності, темперамент, характер, мотиви і т.п.).

Конкретні причини конфліктів, які безпосередньо пов'язані з конкретним видом конфлікту:

- незадоволеність умовами діяльності;

- порушення службової етики;

- порушення трудового законодавства;

- обмеженість ресурсів;

- розходження з метою, у цінностях, засобах досягнення цілей;

- незадовільні комунікації.

Конфліктна ситуація – це накопичені протиріччя, які пов'язані з діяльністю суб'єктів соціальної взаємодії і формують ґрунт для реального протиборства між ними.

 

При цьому важливо відзначити, що особливе місце серед факторів, що забезпечують дане співвідношення, займає інцидент чи привід.

Інцидент – це збіг обставин, що є приводом для конфлікту.

Для рішення практичних задач, пов'язаних з аналізом конфліктів і їхнім вирішенням, важливе значення має класифікація конфліктних ситуацій. В таблиці 6.3 наведено типи конфліктних ситуацій.

 

Таблиця 6.3

Основні типи конфліктних ситуацій

Важливою характеристикою конфлікту є його динаміка. Динаміка конфлікту як складного соціального явища знаходить своє відображення в двох поняттях: етапи конфлікту і фази конфлікту.

Етапи конфлікту визначають суттєві моменти, що характеризують розвиток конфлікту від його виникнення і до вирішення.

Тому знання основного змісту кожного з етапів конфлікту важливо для його прогнозування, оцінки і вибору технологій управління цим конфліктом.

Основні етапи конфлікту:

1. Виникнення і розвиток конфліктної ситуації. (Конфліктна ситуація створюється одним чи декількома суб'єктами соціальної взаємодії і є передумовою конфлікту.)

2. Усвідомлення конфліктної ситуації хоча б одним з учасників соціальної взаємодії й емоційне переживання ним цього факту. (Наслідками і зовнішніми проявами подібного усвідомлення і пов'язаних з ним емоційних переживань можуть бути: зміна настрою, критичні і недоброзичливі висловлювання на адресу свого потенційного супротивника, обмеження контактів з ним і т.д.)

3. Початок відкритої конфліктної взаємодії. (Цей етап полягає в тому, що один з учасників соціальної взаємодії, що усвідомив конфліктну ситуацію, переходить до активних дій (у формі демаршу, заяви, попередження і т.п.), спрямованих на нанесення збитку «супротивнику». Інший учасник при цьому усвідомлює, що дані дії спрямовані проти нього, і, у свою чергу, починає активні відповідні дії проти ініціатора конфлікту.)

4. Розвиток відкритого конфлікту. (На цьому етапі учасники конфлікту відкрито заявляють про свої позиції і висувають вимоги. Разом з тим вони можуть не усвідомлювати власних інтересів і не розуміти суті і предмета конфлікту.)

5. Вирішення конфлікту. (Залежно від змісту, вирішення конфлікту може бути досягнуто двома методами (засобами): педагогічними (бесіда, переконання, прохання, роз'яснення і т.п.) і адміністративними (переведення на іншу роботу, звільнення, рішення комісій, наказ керівника, рішення суду і т.п.).

Фази конфлікту - це стадії, безпосередньо пов'язані з його етапами, які визначають динаміку конфлікту щодо реальних можливостей його вирішення.

Основні фази конфлікту:

1) початкова;

2) підйому;

3) пік конфлікту;

4) спаду.

Важливо пам'ятати, що фази конфлікту можуть повторюватися циклічно. Наприклад, після фази спаду в 1-му циклі може початися фаза підйому 2-го циклу з проходженням фаз піка і спаду, потім може початися 3-й цикл і т.д. При цьому можливості вирішення конфлікту в кожному наступному циклі звужуються.

Взаємозв'язок фаз і етапів конфлікту, а також можливості менеджера щодо його вирішення наведено в таблиці 6.4.

Таблиця 6.4.

Співвідношення фаз і етапів конфлікту

 

 

Контрольні питання

1. Дайте загальну характеристику основним структурним елементам конфлікту: «сторони конфлікту», «предмет конфлікту», «образ конфліктної ситуації», «мотиви конфлікту», «позиції конфліктуючих сторін».

2. Наведіть загальну класифікацію конфліктів.

3. Дайте загальну характеристику причин конфлікту.

4. Наведіть загальну класифікацію причин конфлікту.

5. Дайте загальне визначення поняттям: «конфліктна ситуація» і «інцидент».

6. Перерахуйте основні типи конфліктних ситуацій.

7. Дайте характеристику основних етапів та фаз проходження конфлікту.

8. Вкажіть рівень ймовірності вирішення конфлікту в залежності від його етапу та фази.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)