АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Історія розвитку товарознавства

Читайте также:
  1. Аналіз та оцінка рівня економічного розвитку регіонів України
  2. Аналіз та оцінка рівня соціального розвитку регіонів України
  3. Аналіз технічного рівня розвитку виробництва
  4. Аналіз туристичного ринку та прогнозування його розвитку
  5. Бевзенко С.П. та інші. Історія української мови: Морфологія.-К.,1978.
  6. БІОЛОГІЗАТОРСЬКЇ ТА СОЦІОЛОГІЗАТОРСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ. ПЕДОЛОГІЯ.
  7. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  8. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.
  9. Братства та їх роль в розвитку української культури.
  10. Бюджет розвитку місцевих бюджетів є складовою спеціального фонду місцевих бюджетів.
  11. Вікова періодизація розвитку особистості
  12. Вікові етапи розвитку особистості школяра.

 

Необхідність у постановці товарознавства на наукову основу виникає в епоху Великих географічних відкриттів. Батьківщиною сучасного товарознавства є Італія, чиї середньовічні міста-республіки приймають на себе функції основного торгового посередника між Європою і Сходом. Вже в 1549 в Падуанському університеті відкривається кафедра товарознавства рослинних і тваринних фармацевтичних матеріалів.

 

У 1752-1756 рр.. в Лейпцігу видаються один за іншим п'ять томів фундаментального дослідження Карла-Гюнтера Людовіци.

 

Автор - талановитий лексикограф, який присвятив більшу частину свого життя складання словників і енциклопедій. Протягом 15 років (1739 - 1754) Людовіци був головним редактором Великої Енциклопедії Цедлера, і за два роки до завершення цього 64-томного видання взявся паралельно за свою, окрему 5-томну "купецьку енциклопедію"

 

Століття Бекмана і Людовіци дав людству парову машину; знову наступив XIX століття відкрив наступний етап НТР, що ознаменувався небувалим прогресом в галузі фізики, електрики і хімії. З одного боку, товарознавство встало перед масою якісно нових товарних об'єктів, а з іншого - одночасно знайшло і великий інструментарій дослідження їх матеріальної основи. У Великобританії і США викладання товарознавства починає диференціюватися в розширених курсах технології різних груп товарів. Тим самим товарознавчо-технологічний етап у розвитку товарознавства (вже давно змінив у Європі чисто описовий) придбав нову якість. І, нарешті, в тому ж XIX столітті заявила себе "царицею економічних наук" політична економія розвантажує товарознавство від рішення специфічної задачі знаходження співвідношення між категоріями споживної вартості (корисності), вартості і ціни як грошового вираження останньої.

 

Подальший розвиток науки товарознавства протягом XIX століття йшло і по лінії поглиблення досліджень фізичної, матеріальної сторони предмета, і одночасно - по лінії вдосконалення оцінок комерційного боку, збуту товарів. Це знайшло відображення у двох визначеннях тієї епохи, що приводяться Є. В. Жіряевой у своєму підручнику.

 

· Товарознавство - це логічно і систематично впорядковане й зведене до найпростіших принципам і найпростішій висловом опис всіх відомостей, що стосуються товарів. Головним представником концепції, вираженої цим визначенням, був маннгеймська професор Віктор Пешль (1884 - 1948).

· Товарознавство - це природна наукова дисципліна, яка розглядає дослідження властивостей товарів з комерційної точки зору. Таким визначенням користувалися представники віденської школи товарознавців (з 1870 р.) Г. Томс, І. Гольферт, К. Охара.

Наявність визначення товарознавства в XIX столітті через "опис усіх відомостей" (Пешль) не вписується в класифікації, що датуються завершення "описового періоду" XVIII століттям. У визначенні ж віденської школи товарознавства у наявності протиріччя між віднесенням товарознавства в клас природничих дисциплін і комерційним ракурсом, що задає науці зовсім інші методи. Як видно, ця школа на даному етапі не координувала свої дослідження з іншого, нині всесвітньо відомої школою думки, що працювала в тому ж місті Відні. Це - віденська (тж. австрійська) школа економічної думки, що розвивала альтернативну класиків (Сміт, Рікардо, Маркс) теорію вартості. Фундаментальною її категорією була гранична корисність. Неприпустимість змішування категорій споживної вартості та корисності у визначеннях, що стосуються товарознавства обумовлена ​​тим, що кожен з цих термінів спроецирован на свою фундаментальну теорію вартості.

До кінця XIX століття в товарознавство вторгається нова тематика - вивчення попиту, потім розробка реклами та інших форм просування товару на ринок аж до агресивних, які використовують психологічні особливості людини для надання на нього тиск з метою змусити зробити його вибір на користь конкретного товару. Останні методи прямого відношення до товарознавству не мають, і тому ця тематика незабаром концентрується в рамках нової прикладної економічної дисципліни - маркетингу. Між товарознавством і маркетингом наявності значне перетин в області предмета. Принципова ж відмінність між ними - у вихідній точці дослідження. Товарознавство виходить з товару, допомагаючи доставити його в цілості до покупця, дати покупцеві об'єктивну інформацію про товар і т. п., тобто задовольнити потреби покупця і продавця позбавити від зайвих втрат. Маркетинг ж виходить не з товару, а з необхідності знайти платоспроможного споживача, який готовий купити щось, причому в момент, найбільш зручний для продавця в контексті вирішення головного його завдання - отримання прибутку.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)