АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції філософії. Будучи складовою частиною культури, філософія в осмисленні, обгрунтуванні та аналізі світу вирішує два основних завдання

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. Аварійний комісар: поняття, функції.
  3. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  4. Адміністративна служба, її завдання, функції.
  5. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  6. АТФ: хімічний склад і функції
  7. Б)Будова та функції нервово-м’язового синапсу. Механізм поєднання збудження та скорочення у м’язових волокнах.
  8. Будова і функції клітинних мембран. Транспорт речовин через мембрану.
  9. Будова та функції кишечника
  10. Вбудовані елементарні математичні функції
  11. Вбудовані функції. Основні поняття
  12. Види і функції соціальних інститутів

Будучи складовою частиною культури, філософія в осмисленні, обгрунтуванні та аналізі світу вирішує два основних завдання, тобто виконує такі основні функції: світоглядну, методологічну і культурологічну. Крім того доцільно виділити гносеологічну, критичну, інтегративну, аксіологічну.

Осмислюючи і обґрунтовуючи світоглядні ідеали, тобто аналізуючи світ, філософія виконує світоглядну функцію. Вивчаючи і обґрунтовуючи загальні принципи, норми та шляхи до вивчення світу - методологічну функцію.

Світоглядна функція полягає в тому, що філософія завжди була і є теоретичною основою світогляду. Вона розширяє та систематизує знання людини про світ, людину, суспільство, допомагає розуміти світ як єдину складну систему. Відображаючи відношення людини до світу, погляди на мету і смисл життя із загальною системою соціальної та природної дійсності, філософія лежить в основі соціальних орієнтацій людей. Вона визначає світоглядний підхід людей до оцінки явищ і речей.

Методологічна і гносеологічна функції проявляються у розробці системи засобів, методів пояснення, вивчення і перетворення світу. За допомогою теорії філософського пізнання людина розкриває закономірності природних і суспільних явищ, досліджує форми просування людського мислення до істини, шляхи і засоби її досягнення, узагальнює результати інших наук. Оволодіння філософськими знаннями має важливе значення для розвитку культури мислення людини, для розв'язання нею різноманітних теоритичних і практичних завдань.

Культорологічна – призначена для виявлення найзагальніших ідей, уявлень, форм досвіду, раціоналізації людського досвіду та теоретичному відображенні його результатів.

Важливою функцією філософії в культурно - історичному житті є узгодження, інтеграція всіх форм людського досвіду — практичного, пізнавального, ціннісного. Виконуючи цю функцію, філософія в ідеалі прагне охопити, узагальнити, осмислити, оцінити не тільки інтелектуальні, духовні, життєво - практичні досягнення людства загалом, а і його негативний історичний досвід. До цього долучається ще одна важлива функція філософії - критична. Пошук розв'язання складних філософських питань звичайно супроводжується критикою усіляких забобонів, помилок, стереотипів, що постають на шляху до істинного пізнання, правильної дії.

У сучасних змовах все більшого значення набуває аксіологічна (ціннісно-регулятивна) функція філософії. Вона допомагає людині у визначенні цінностей життя, системи моральних і гуманістичних принципів, смислу життя.

Прагнення філософії обгрунтувати окремі явища;, процеси світу потребує різних філософських підходів, а значить різних завдань. Ц завдання виконують підфункції філософських розділів.

У межах структури філосоії основні функції філософії взаємопов'язані і взаємодоповнюють одна одну.

Отже, філософія як сфера духовної культури виконує такі основні функції:

· Світоглядну;

· Пізнавальну;

· Логічну (сприяє формуванню культури людського мислення, виробленню неупередженості у відносинах);

· Соціально-адаптивну;

· Критичну;

· Виховну.

Усі названі функції мають як індивідуально-особистісне, так і суспільне значення.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)