АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Наанесення цілей на карту за географічними координатами

Читайте также:
  1. ВИВЧЕННЯ ЗА КАРТОЮ УМОВ СПОСТЕРЕЖЕННЯ, МАСКУВАННЯ І ЗАХИСНИХ ЯКОСТЕЙ МІСЦЕВОСТІ. ПРАВИЛА НАНЕСЕННЯ НА КАРТУ ОРІЄНТИРІВ ТА ІНШИХ ОБ'ЄКТІВ
  2. Виховання – це усвідомлене і цілеспрямоване зрощування людини як особистості у відповідності зі специфікою цілей, соціальних груп і організацій в яких воно здійснюється.
  3. Встановлення рівнів суттєвості для цілей аудиту.
  4. Дерево цілей» підприємства.
  5. Зв’язки і узгодженість цілей
  6. Картуш - скульптурно, орнаментально оформленный герб на фасаде здания.
  7. Кожне підприємство повинно бути забезпечене необхідно кількістю води для цілей пожежогасіння.
  8. Материнська компанія матриця кількісної оцінки досягнення цілей
  9. Матриця кількісної оцінки досягнення цілей матриця портфеля продукції
  10. Матриця протилежності цілей і засобів у процесі оцінювання конкурентоспроможності продукції
  11. Метод дерева цілей або аналіз вертикальної відповідності.
  12. Методи менеджменту – це сукупність способів і прийомів впливу на колективі працівників та окремих виконавців з метою досягнути місії організації та її цілей.

На західній і східній сторонах рамки відмічають значення координат цілі за широтою, а на південній і північній сторонах рамки – за довготою. З’єднавши відмітки за довготою і широтою, у перетині паралелі і меридіана наносять положення цілі на карті.

Точність визначення географічних координат об’єктів за картами масштабу 1: 25 000 -1: 200 000 не повинна перевищувати 2-10′ відповідно.

2. Плоскі прямокутні координати. Визначення плоских прямокутних координат».

    Топографічні карти складені в рівнокутній поперечно-циліндричній проекції Гауса розрахованій для шестиградусної зони. Земна поверхня поділяється на 60 шестиградусних зон.  

 

Кожна шестиградусна зона проекції Гауса представляє собою самостійну систему плоских прямокутних координат (всього їх 60), в якій початком координат являється точка перетину осьового меридіану з екватором. Рахунок зон ведеться від Грінвіцького меридіану із заходу на схід. Отже координатні осі кожної координатної зони займають чітко визначене положення на земній поверхні, тому система плоских прямокутних координат будь-якої зони пов’язана із системою географічних координат.  

За осі координат прийняли:\

· зображення уявної лінії, яка паралельна осьовому меридіану координатної зони але винесена на захід на 500км – вісь абсцис Х;

· зображення екватора – вісь ординат У

 
 
 


Х
На відміну від математики. осі замінені місцями, тому що у геодезії орієнтування проводиться по півночі з підрахунком кутів за годинниковою стрілкою, а в математиці – від горизонтального напрямку карти проти ходу годинникової стрілки. Тому положення осей повернуте на 90° для збереження знаків тригонометричних функцій. Крім того, якщо за вісь Х брати осьовий меридіан зони, то ординати теж можуть бути як із (+), так і (-). Щоб уникнути від’ємних значень ординат в межах зони, початок відліку Y умовно перенесли на 500 км на захід від осьового меридіану – це і буде вісь Х.  

Абсциси відраховуються від екватора на північ та південь, ординати від умовної осі Х даної координатної зони на захід. Для нашої країни, розташованій в північній півкулі, значення абсцис завжди із знаком (+).

Так як кожна зона переноситься на площину незалежно від інших і має свою самостійну систему прямокутних координат, то однакові координати точок можуть повторитися в кожній із 60 зон, на які поділена земна поверхня. Тому необхідно обов’язково указувати номер зони, в якій знаходиться дана точка. Номер зони указують попереду величини ординати Y (одна або дві цифри).

Наприклад: Y = 43 07 525 м – 4 зона,

Y = 277 38 270 м –27 зона.

 

Таким чином плоскі прямокутні координати являють собою:

 
 
лінійні величини – Х і У, які визначають положення об’єкта відносно екватора та осі Х даної координатної зони. Абсциса Х – найкоротша відстань від екватора до даного об’єкта. Може бути в межах від 0 до 10 000 км, зі знаком «+» (Північна півкуля) та «-» (Південна півкуля). Ордината У – найкоротша відстань від осі Х даної координатної зони до об’єкта. Може бути в межах від 0 до 836км. (оскільки ширина зони на екваторі складає 668км). В її цифровому значені завжди вказується номер координатної зони.  


 

 

Для полегшення вимірів на усіх аркушах топографічних карт України, крім карт масштабів 1:1 000 000 є прямокутна сітка координат. Вона представляє собою сітку квадратів, сторони яких паралельні осьовому меридіану зони та екватору.

Лінії сітки на карті проведені паралельно осям координат: · через 1км на картах масштабу 1:50 000 (тобто через 2см на карті), 1: 25 000 (тобто через 4см на карті); · через 2км на картах масштабу 1:100 000 (тобто через 2см на карті); · через 4км на картах масштабу 1:200 000 (тобто 2см на карті).  
 
 

Якщо провести лінії паралельно осьовому меридіану та екватору через 1 км, то таку координатну сітку називають кілометровою. Координатна сітка оцифровується.

 

Кілометрові лінії, найближчі до кутів аркуша карти, зазначають повним числом кілометрів, інші – скорочено, останніми двома цифрами. Підписи у горизонтальних ліній вказують відстань від екватора. Таким чином підпис 55 88 біля крайньої внизу горизонталі показує, що ця лінія проходить на 5 588км північніше екватора.

У вертикальних ліній вказують номер зони (одна або дві цифри) і відстань в кілометрах від осьового меридіану зони, умовно винесеного на захід на 500 км. Підпис 63 94 біля крайньої зліва вертикальної кілометрової лінії показує, що вона розміщена в 6 зоні і проходить на віддалі 394 км від осі ординат, тобто на 106 км західніше осьового меридіану (500 – 394 = 106).

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)