АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види змінних: (експеримент з плачемо дитини)

Читайте также:
  1. Загальна характеристика розвитку молодшого школяра (зрілої дитини)

1. Незалежні (НЗ) – це ті, які змінює експериментатор. (відхід матері і асистента; вік дитини).

2. Залежна (ЗЗ) – чинник, що змінюється у відповідь на введення незалежної перемінної. (плач дитини).

3. Проміжні змінні (ПЗ) – ті, які не можна піддати строгому контролю, але фактори, що неодмінно враховуються, на практиці знаходяться між незалежними і залежними змінними, зумовлюють їхній вплив один на одного. (фізіологічний або психологічний стан досліджуваних (стрес, утома інтерес до роботи, байдужність і ін.; установки досліджуваному; спосіб виконання досліджуваним завдання). Такі характеристики здатні істотно змінити поведінку досліджуваних, вплинути на якість отриманих результатів. – повторити експеримент.

4. Контрольовані змінні (КЗ) – ті умови, що в ході експерименту не повинні мінятися.

До динамометра був прив’язаний канат інший кінець якого закріпили в протилежної стіни. Людіна із зав'язаними очима повинна була із силою тягти канат. По відхиленню стрілки приладу фіксувалося прикладені нею зусилля. На іншому етапі експерименту людина як і раніше тягла канат сама. Але при цьому мистецьки було створене враження, що разом з нею працює ціла група... З'ясувалося, що ті досліджувані, котрі булі упевнені в тім, що діють поодинці, додавали зусиль в середньому на 18 % більше, ніж коли думали, що їм допомагає від двох до п'яти чоловік. (За Д. Майерсом).

Таким чином, експериментувати – це означати вивчати вплив незалежних змінних на залежні при константних характеристиках контрольованих змінних і врахуванні проміжних.

Якщо незалежних змінних декілька (взаємозалежні між собою) те такий експеримент називається багатомірним чи факторним.

Надзвічайно важливо заздалегідь при плануванні дослідів, виділити незалежні змінні й ізолювати їх від всіх інших. Експерімент, в якому такої умови дотримано, називають «чистимо».

Пітання реєстрації ЗЗ і НЗ вирішується ще на етапі планування і визначається методикою.

Отрімані відношення між НЗ і ЗЗ слугують для перевірки гіпотези.

Гіпотеза -наукове припущення, яку необхідно перевірити. Завдяки гіпотезі дослідник не втрачає ниточки дослідження.

Вімоги до формулювання гіпотези:

по-перше, щоб вона піддавалася перевірці;

по-другу, була чітко лаконічно і недвозначно сформульована.

Вібір конкретної гіпотези багато в чому обумовлений метою дослідження.

В науці виділяють три різновиди гіпотез:

1) про наявність феноменів;

2) про наявність зв'язку між феноменами;

3) про існування причинно-наслідкового зв'язку феноменів.

Гіпотезі останнього вигляду вважаються власне експериментальними. У них, як правило, визначаються незалежна змінна, залежна, характер відношень між ними, а також дані описи інших змінних. Звічайно в експерименті беруть участь дві групи досліджуваних: експериментальна і контрольна. В роботові першої вводитися незалежна перемінна, а в роботові іншої не вводитися. Якщо всі інші умови експерименту однакові, а самі групи по-своєму однакові, то можна довести, що гіпотеза є істиною чи хибною.

Статістічні гіпотези поділяються на нульові і альтернативні.

Нульгіпотеза – гіпотеза про відсутність відмінностей між НЗ при їх впливі на ЗЗ. Вона позначається як Н0 і називається нуль, тому що містить 0: Х1 – Х2 = 0, де Х1 і Х2 значення ознак, які можна співставляти.

Це ті, що мі хочемо спростувати, якщо перед нами стоїть завдання значущості відмінностей.

Альтернативна гіпотеза – гіпотеза про значимість відмінностей. Позначається як Н1. Це ті, що мі хочемо довести, тому її називають і експериментальною.

Бувають завдання коли потрібно довести незначущість відмінностей, тобто експериментальна і контрольна вибірки не відрізняються між собою за якимись значимим характеристикам.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)