АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 9: ПСИХОЛОГІЧНЕ ТЕСТУВАННЯ

Читайте также:
  1. III. Тестування
  2. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  3. АТЕСТУВАННЯ ВИРОБНИКІВ НАСІННЯ
  4. БЛАНК ТЕСТУВАННЯ
  5. Визначення та сутність тестування.
  6. Інспектування та тестування ПЗ.
  7. Конфлікт як соціально-психологічне явище
  8. Методика тестування КІСП аудитором
  9. Морально-психологічне становлення сім’янина.
  10. Об’єкти та види тестування
  11. Переклад і тестування

Історія розвитку методу тестів.

Процедурі виявлення індивідуальных відмінностей між людьми.

У Китаї більше як 4 000 років назад вищі чиновки в присутності імператора змушені булі витримати строгий екзамен зі знання церемоній і ритуалів, стрільби з луку, верховій їзді, вмінню читати, писати, музичити.

У стародавньому Вавілоні і Єгипті предентенд на посаду писаря доводив своє володіння відповідними навичками: фінанси, закони, сільське господарство.

У античній Греції і Рімі розробляялись досить детальні класифікації характерів і закономірностей їх виявлення за поведінковими ознаками.

Втім, виникнення наукових тестів відносимо до періоду кінця ХІХ ст.

Термін введенийФренсисом Гальтоном (1822 – 1911), який створив перші антропометричні тесті. Він займався дослідженням гостроти слуху, зору, мускульної сили.

Найбільшої популярності метод здобув після виходу книги Джеймса Кеттелла (1860-1944) «розумові тесті і їх вимірювання». Його вважають родоначальником сучасного тестування.

У своїй книзі Кеттелл писав про тих, що застосування серії завдань, які можна статистично обробити, як ніщо інше сприяє перетворення психології в точну науку. Він вперше висловив думання про стандартизацію ситуації дослідження.

На рахунку Кеттелла декілька десятків стандартизованих тестів діагностики елементарних сенсомоторних процесів: чутливості, часу реакції, кількості відтворених звуків після одноразового прослуховування.

Віникає потреба в орієнтації тестів на вищі психічні функції. Рівок здійснює Альфред Біне (1857-1911), створюючи за дорученням міністерства освіти Франції серію тестів на інтелект. Завдання в шкалі Біне відповідали віковим можливостям дитини. За визначенням Біне інтелект є різницею розумового і хронологічного віку.

Німецький психолог Вільям Штерн (1875-1938) в 1912 році вводити поняття коефіцієнту інтелекту, для обчислення якого рівень розумового віку ділиться на хронологічний і множитися на 100.

У сучасних тестах діє процедура вирахування коефіцієнта інтелекту, запропонована Девідом Векслером (1896-1981). Вона основується на використанні стандартного відхилення, яку показує, як співвідносяться результати досліджуваного з інтелектом групи його одноліток.

Всі вказані тесті булі індивідуальними, використовувати їх міг лише кваліфікований психолог.

У період 1 світової війни в Амерізі постала необхідність масової діагностики призивників. Артур Отіс (1888-1963) розробляє перші групові тесті «альфа» (для англомовних) і «бета» (малограмотних іноземців).

З 20-х рр. – широке розповсюдження тестування в усьому світі. Поряд з тестами інтелекту розробляються тесті спеціальних здібностей і професійних досягнень.

У 30-40 рр. відбувається становлення психодіагностики особистості за допомогою тестів, опитувальників, проективних методик. (саме в цей час СРСР бореться з педологією).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)